Prezentacija knjige Tomislava Žigmanova

Sub, 07.10.2006 - 18:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

  „Hrvati u Vojvodini danas

Pred subotičkom publikom u Gradskoj bibilioteci večeras je promovisana nova knjiga subotičkog publiciste Tomislava Žigmanova „Hrvati u Vojvodini danas“, a koja je svetlost dana ugledala zahvaljujući izdavačima iz Zagreba. Knjigu su zajednički objavili Hrvatska sveučilišna naklada i Pučko otvoreno sveučilište, pa je i svoju prvu promociju ovo delo doživelo upravo u Zagrebu, gde je, kako je napomenuto na subotičkom predstavljanju, pobudili veliko interesovanje, budući da se o ovoj temi u samoj Hrvatskoj ipak malo zna.  

Knjiga je svojevrsno traganje za identitetom vojvođanskih Hrvata, i prvo je delo takve vrste u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici, ocenio je Srećko Lipovčan, urednik izdanja Hrvatske sveučilišne naklade, napominjući da se knjiga bavi koliko istorijskim aspektima te zajednice, toliko i njenom sadašnjošću i budućnošću.

Dr Vladimir Ilić, profesor beogradskog univerziteta, istakao je pre svega vrednost individualnog autorskog napora da bez velikih istraživačkih resursa, iako sa dosta kvalitativnih ocena, sačini objektivan dokument o mnogim aspektima života hrvatske zajdnice na tlu Vojvodine. Knjiga istovremeno nosi snažanu poruku da je identitet Hrvata koji ovde žive,  a koji su tokom prethodne decenije bili izloženi raznim vidovima nasilja i progonu, te su se sa 140 hiljada sveli na 56 hiljada, još uvek veoma jak. Budući da se i identiteti drugih južnoslovenskih naroda, među njima i Srba,  određuje i prema identitetu Hrvata koji sa njima žive, hrvatstvo je i te kako potrebno svim južnoslovenskim narodima, rekao je dr Ilić.

Govoreći o vlastitim motivima u pisanju ovakve knjige, Tomislav Žigmanov je napomeno da je ona „deo napora da Hrvati sami sebe predstave kako bi ih drugi bolje razumeli, između ostalog i u Hrvatskoj“: 



Moramo pre svega predstaviti sebe u svim aspektima našeg života, a ne samo kao veselu družinu koja peva i igra...Cilj mi je bio napraviti nešto kao ličnu kartu hrvatske zajednice, posebno od 1991. godine, kada se ona prvi put očituje kao nacionalna mnjina“, rekao je Žigmanov.



Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

ZAKLJUČCI

SUDIONIKA 6. DANA BALINTA VUJKOVA

dana hrvatske knjige i riječi (Subotica, 11.–13. X. 2007.)

 Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova ponavlja poziv...

detaljnije
Post date: Sub, 13.10.2007 - 09:00

A. Karagić, »Pošteni varalica«; režija László Bagossy, Hrvatsko kazalište Pečuh

Komedija protkana društvenom kritikom

 Naizgled komedija, Karagićev komad o novopečenom bogatašu nosi u sebi oštru kritiku društvenih odnosa u maloj sredini, njezina licemjerja i korumpiranosti

...

detaljnije
Post date: Pet, 12.10.2007 - 19:30

Dani Balinta Vukova.

Post date: Pet, 12.10.2007 - 09:00

Šeste dane Balinta Vujkova otvorio nastup učenika osnovnih škola i vrtića

 Narodna književnost u školi

 U okviru šestih Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi, u dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Subotici nastupili su učenici osnovnih škola i djeca iz vrtića u u dijelu programa pod nazivom »Narodna književnost u školi«. Prikaz dramatizacija narodnih pripovijetki koje je sakupio i zapisao Balint Vujkov, 11. listopada u četvrtak, okupio...

detaljnije
Post date: Čet, 11.10.2007 - 09:00

Čuvajmo narodno blago

 

 

Dani Balinta Vujkova započeli su u četvratak, 5. listopada u Dječjem kazalištu u Subotici * Na smotri pod nazivom »Narodna književnost u školi« predstavila su se djeca s dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki Balinta Vujkova * Kao iznenađenje za djecu, na ovoj manifestaciji je premijerno prikazan i aminirani film »...

Post date: Čet, 05.10.2006 - 18:00
Custom Search