Grafiti i njihovo uklanjanje

Sre, 21.02.2007 - 21:01 -- urednik

Privlačenje pažnje na sebe crtanjem grafita na javne površine...



Na žalost, ni Subotica nije pošteđena toga. Grafiti kvare i estetski izgled površine na koju su naneti. Pored estetsko negativnog uticaja oni svojim sadržajem  veličaju razne sekte, ili izazivaju nacionalnu i versku mržnju...

To su razlozi za uklanjanje grafita. Uklanjanje grafita je vrlo kompleksan problem iz razloga njihove starosti i sastava boje kojima su napisani. Nebrojene su kombinacije boja koje se koriste za ispisivanje grafita. Najčešće su to akril i alkil boje i veštački materijali kao polivinilacetat. Hemikalije koje se koriste za uklanjanje grafita kao i za zaštitu od grafita odgovaraju standardima ISO 9001 i ISO 14001 iIi pripadaju vrhu tehnologije u ovoj oblasti. Hemikalije koje se koriste za uklanjanje grafita kao i zaštitu od njih, su nezapaljive i ekološke.



Veliki broj fasada, vozova, kamiona, autobusa, mostova, stadiona, nadvožnjaka, prolaza, spomenika, distibutivnih trafo stanica, stubova i drugih vrsta objekata širom sveta su očišćeni od grafita i zaštićeni ovim postupkom. Zaštitni sloj efikasno sprečava razarajuće dejstvo na zaštićene objekte od SMOGA, KISELIH KIŠA, MASNOĆA, PESKA I PRAŠINE.  S.Z.R."LEHNER" RAZVIJAJUĆI TEHNOLOGIJU ZA SVAKU vrstu grafita posebno efikasno vrši uklanjanje istih. Takođe se vrši zaštita površina na kojima nije bilo ispisanih  grafita.



Važan deo  posla je i  monitoring  posmatranje objekata koji su već obrađeni ovom vrstom hemikalija, odnosno, primenjena ova vrsta tehnologije. To je važno da bi vreme reagovanja bilo što kraće odnosno da se novo ispisani grafiti što pre uklone.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Fajlovi: 
Custom Search