Prezentacija projekta Narodnog pozorišta

Pet, 23.03.2007 - 12:20 -- nikola.tumbas

Najzad dugo očekivana prezentacija projekta novog Narodnog pozorišta, čija realizacija treba da krene za koji dan.

Prosto začuđujuće: Posle toliko godina pričanja o toj temi, brzina i ozbiljnost kojom se sada stvari odvijaju zatekla je mnoge od nas nepripremljene na ovako nešto. Neinformisani - nezainteresovani građani Subotice, emotivno vezani za fasadu postojećeg objekta, sada naprečac daju izjave i potpisuju peticije o tome da se ne ruši pozorište, pritom ne znajući u kakvom je realno stanju konstrukcija Narodnog pozorišta. A ona je otprilike kao slika Dorijana Greja. Spolja naoko lepa, a iznutra trula i na ponekim mestima već načeta ruina sklona padu - nešto što više nije za upotrebu. 

Današnja press konferencija je donela neke odgovore ali na žalost i nova pitanja...

Nino


***

U Plavoj sali Gradske kuće danas je predstavljeno trodimenzionalno rešenje projekta nove zgrade Narodnog pozorišta u Subotici

Iako je sada poznato više detalja u vezi sa projektom rekonstrukcije Narodnog pozorišta, pitanje koje ovih dana muči subotičku javnost, dakle spoljni izgled zgrade, za sada još nema odgovor. Naime, takozvanog scenskog ili likovnog rešenja fasade nema, jer projektanti nisu želeli da donesu preuranjenu odluku u vreme kada je urađeno idejno rešenje projekta, od čega je prošlo gotovo deset godina. Osnovna, fizička fasada u kamenu je definisana, ali će se o onom vidljivom delu tek voditi diskusije, rekao je profesor Radivoje Dinulović, arhitekta, član autorskog tima koji je izradio projekat. On je istakao da su na projektu sarađivali brojni domaći i strani stručnjaci, koji su se u stvaranju rešenja rukovodili sa tri podjednako važna principa.

Ono što je važno je da smo mi pitanje budućnosti subotičkog pozorišta a direktno u vezi sa tim i fizičke strukture grada i nekog urbanog lica, vezali za tri plana. Prvi je nivo urbaniteta tj. odnosa prema gradskoj strukturi i građenju savremenog grada. Drugi nivo je odnos prema zaštiti spomenika kulture i prema istorijskom nasleđu, a treći nivo je odnos prema savremenim programskim i funkcionalnim potrebama pozorišta. Ta tri nivoa moraju da koegzistiraju i da sve vreme budu ravnopravno razmatrana. Težište na bilo kom od tih nivoa dovelo bi ona druga dva u vrlo nepovoljan položaj. Ako bi se na primer težište prenelo na funkcionalitet i savremeno pozorište, onda bi to imalo loše posledice po grad, i obrnuto.

Profesor Dinulović je rekao i da se prilikom izgradnje nove pozorišne zgrade mora sačuvati ono što je građansko i prepoznatljivo za Suboticu, ali i da se mora ići ka savremenom. Nova zgrada će imati tri pozornice: veliku scenu, koncertnu dvoranu i kamernu scenu, uz potencijalno otvaranje pozorišta ka glavnom trgu. Zgrada u visini neće prelaziti okolne fasadne vence, a najviša etažna kota je 22 i po metra.

Pomoćnik republičkog ministra kulture Vladimir Tomčić je naglasio da su do sada sve političke garniture podržavale obnovu subotičkog pozorišta, te da će tako biti i dalje. Garancija za to je obavezujući ugovor koji su nedavno potpisali predstavnici republike, pokrajine i opštine kao finansijeri projekta, rekao je Tomčić.

Po meni je najvažnije to što je od svih aktivnosti u domenu kulture, rekonstrukcija i izgradnja subotičkog pozorišta najveći poduhvat u državi. To nije slučajno, jer je procenjeno da je, i zbog važnosti objekta i zbog veličine grada i multietničnosti koja je bogatstvo ovog grada, neophodno ići u ovo u šta se već krenulo i što se polako privodi kraju.

Tomčić je rekao i da će Srbija iduće godine sa projektom zgrade Narodnog pozorišta učestvovati na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Pomoćnik direktora Zavoda za urbanizam Zoran Stipić najavio je da će revizija biti gotova sledeće nedelje, nakon čega će uslediti prijava radova i početak prve faze rekonstrukcije. Zgrada bi trebalo da bude gotova 2010. godine.

Predsednik opštine Geza Kučera je rekao da će pozorište u budućnosti imati stalne izvore finansiranja i da veruje da će subotička javnost u većini podržati ovaj projekat. Najavljene su i nove prezentacije za građane uz moguće osnivanje stalnog informativnog punkta, gde će zainteresovani moći da dobiju sve informacije o projektu rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta.

::

Autor teksta: 
Fotograf: 
Fajlovi: 

Više o ovoj temi...

САОПШТЕЊЕ
За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на рехабилитацији дела коловоза око Народног позоришта доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у улицама Браће Радић, Цара Душана и Бранислава Нушића.

Обустава ће трајати у временском периоду од 26. фебруара 2024. године до 20. априла 2024. године

***

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

ideiglenes útlezárásról

A Népszínház körüli utak felújításán végzett munkálatok miatt a Radić fivérek utcája, a Dušan cár utca és a Branislav Nušić utca le lesznek zárva a forgalom elől.

Az útlezárás 2024. február 26-ától április 20-áig tart.

Post date: Pet, 23.02.2024 - 17:47

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Post date: Uto, 06.02.2024 - 18:28

Detalj radova na fasadi Narodnog pozorišta.
Ugovoreni radovi od ranije na popravci fasada i čišćenje oluka od lišća a nakon toga ugradnja svetla između stubova.

Post date: Čet, 01.02.2024 - 11:55

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali...

detaljnije
Post date: Pet, 18.08.2023 - 22:49

По уговору у наредних осам месеци треба да буду завршене све просторије унутар талијиног храма како би у њега могли да се уселе и глумци и техника. Реконструкција Народног позоришта у Суботици траје од 2007. године. Да ли ће ова година бити кључна за завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици?

Покрајинска и градска власт тврде да хоће, јер је управо у Градска управа Суботице закључила уговор о јавној набавци са компанијом „СМБ градња“ о извођењу радова на 8/2 фази, уједно и последњој фази у процесу реконструкције, адаптације и доградње Народног позоришта. За ову, последњу фазу радова обезбеђено је 1,154 милијарде динара, а Влада Србије је изградњу суботичког театра, која иначе тече од 2007. године, прогласила пројектом од...

detaljnije
Post date: Pet, 10.02.2023 - 13:09
Custom Search