Zastoj na gradilištu u Bolnici

Pon, 26.03.2007 - 11:00 -- urednik

Čeka se novac iz Nacionalnog investicionog plana

Radovi na rekonstrukciji Bolnice stoje već duže od mesec dana jer izvođaču nije probačen novac iz Nacionalnog investicionog plana. Ovo kašnjenje izazvalo je mnoge probleme u organizaciji rada bolnice, a zbog toga što neki krovni radovi nisu završeni čak su prokisli i oprema i aparati.

Nebojša dr Rakić, direktor Zdravstvenog centra kaže da su se našli u neugodnoj situaciji jer trpe zbog problema čije rešenje nije u njihovim rukama. Naime, Ministarstvo zdravlja i Evropska banka za razvoj investitori su velike rekonstrukcije koja je započela juna prošle godine. Evropska banka je svoje obaveze u visini od oko dva miliona evra gotovo u celosti izmirila, a deo ovog novca utrošen je na građevinske radove i kupovinu opreme vredne preko 800.000 evra. Celokupna predviđena oprema je i kupljena i isporučena, a od građevinskih radova završena je trafo i merno-regulaciona stanica, kao i odeljenje psihijatrije koje je bilo jedno od najstarijih, u veoma lošem stanju.

Međutim, kada je došao Ministarstvo zdravlja trebalo da isplati deo od predviđenih 600.000 evra iz Nacionalnog investicionog plana, novac kasni a izvođač je prekinuo radove jer je iscrpeo sve svoje unutrašnje rezerve. Tako je dijagnostički centar trebao biti betoniran pre mesec i po dana, i izvođač se obavezao da posao završi u roku od 10 dana, a radovi još uvek nisu gotovi. Zbog toga što je podignut krov na ovom delu kiša je u dva navrata prodrla u prostorije, propao je deo filmova, razvijači, a jedan aparat se pokvario.

- Nakon našeg protesta kod izvođača rečeno nam je da su osigurani i da će nam biti nadoknađena šteta. Srećom, ove kiše nevolju su napravile tokom vikenda kada je manje pacijenata, tako da nije bilo zastoja u obradi bolesnika, - kaže dr Rakić.

Odeljenje ginekologije trebalo je biti rekonstruisano do 15. marta, ali nema naznaka kada će radovi u ovom delu Bolnice biti završeni. Dr Rakić kaže da za sada imaju samo usmena obećanja iz Ministarstva da će deo dogovorene svote od 600.000 evra biti uplaćen izvođaču, i da je dogovor već i postignut, međutim, na gradilištu u subotičkoj Bolnici i dalje se ništa ne događa.

Ovo je inače u poslednje tri decenije, od izgradnje Bolnice najveća investicija u ovdašnje zdravstvo. Nakon rekonstrukcije bolnica, posebno njeno prijemno odeljenje, trebala bi da postane funkcionalnija i bolje organizovana. Inače, rukovodstvo ovdašnjeg Zdravstvenog centra najavilo je da su već uradili racionalizaciju po kojoj se dosadašnjih 800 smanjuju broj na  670 kreveta. U Bolnici tvrde da pacijenti zbog toga neće trpeti te da postoje rezerve i za dalju racionalizaciju bolničkih postelja.

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search