Press u SVM-u povodom rekonstrukcije Narodnog pozorišta

Pet, 30.03.2007 - 11:00 -- nikola.tumbas

Dopunjeni tekst konferencije za štampu.

László Varga, narodni poslanik Saveza vojvođanskih Mađara je na početku današnje konferenciji za štampu rekao: "Smatrao sam da kao narodni poslanik iz Subotice imam obavezu da kažem svoj stav u raspravi koja se ovih dana vodi u našem gradu oko početka rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta. I to iz razloga jer je ovo pitanje, na žalost, postalo političko pitanje, koje se koristi u dnevno-političke svrhe, za prikupljanje jeftinih političkih poena."

Varga je nastavio: "Savez vojvođanskih Mađara praktično od svog osnivanja ima za cilj da Subotica postane privredni i obrazovno-kulturni centar Severne-Vojvodine. Oni, koji su protiv izgradnje novog pozorišta su protiv toga da naš grad postane kulturni centar. Kao što su i oni, koji su protiv osnivanja Univerziteta u Subotici protiv toga da Subotica posatne obrazovni centar."

Poslanik Varga je povukao paralelu između polemike koja je vođena na početku 20. veka oko izgradnje sadašnje gradske kuće i današnje rekonstrukcije zagrade narodnog pozorišta: "Istorijska je činjenica da su i pre sto godina vođene žučne rasprave oko toga dali da se sruši stara gradska kuća i izgradi nova, ili ne. Ne sreću svih subotičana tada su naši preci doneli odluku, kakvu su doneli. I tada kao i danas ljudi koji su vodili ovaj grad, prilikom donošenja odluke, rukovodili su se dugoročnim ciljevima. Da je ostala stara gradska kuća da li bismo bili ponosni na nju, da li bi Subotica imala najlepšu gradsku kuću u ovom delu Evrope, da li bi ta zgrada bila simbol Subotice. Sigurno ne bi."

Citat iz prikačenih tekstova iz „Nevena“ (vidi prikačeni pdf.fajl - OIzgradnjiGradskeKuce –prim.a.).

Ovom vešću nastaje pauza u izveštavanju o izgradnji nove gradske kuće koja će potrajati više od godinu dana. Tek u avgustovskom broju "Nevena" 1910. godine posredno novinar govori o radovima u centru grada povezujući ih sa Kursalonom (Velikom terasom) na Paliću. "Nova varoška kuća, koja će stojati najmanje 2 miliona kruna, tako je smlaćena da se sad svaki stidi od nje. Ali ova se joć barem ne počinje rušiti, nego ona sa kojom su htili Palić ukrasiti i podići na visinu svitskog kupatila, ne samo da je besprimerno neukusna, nego se još ni nedovršena počela rušiti, te su je sa jedne strane potpačiti na veću slavu našeg Palića."


Gospodin Varga se osvrnuo i na prekjučerašnju konferenciju za štampu gospođe Ivane Dulić-Marković, bivše potpredsednice Vlade Republike Srbije i potpredsednice stranke G 17 plus, na kojoj je ona saopštila da se i njena stranka protivi izgradnji nove zgrade Narodnog pozorišta.

"Sa jedne strane smatram da bi ona kao potpredsednik jedne stranke, koja je u proteklom periodu imala značajnu ulogu u vođenju države i koja će tu ulogu najverovatnije i u narednom periodu imati, trebala bi da javnost obaveštava o toku i rezultatima pregovora oko formiranja Vlade, jer je to tema koja je u ovom trenutku najviše interesuje građane Srbije. Ova cela polemika oko Narodnog pozorišta je stvorena da se skrene pažnja sa stvarnih problema: da dva mesece nakon izbora nije praktično konstituisana skupština, nije izabrana vlada, nemamo ustani sud, 8 meseci nije donet niti jedan zakon. Sa druge strane, ukoliko se ona bavi pitanjem kapitalnih investicija u Subotici, onda bi pre svega trebala da kaže zašto je Subotica dobila 3 puta manje sredstava iz Nacionalnog investicionog plana od iznosa koji je trebalo da Subotici pripadne na osnovu broja stanovnika. A sa treće starne, ukoliko je G 17 plus protiv projekta izgradnje nove zgrade Narodnog pozorišta, onda bi gospođa Dulić-Marković trebala da objasni i  razloge zbog kojih je Ministarstvo finansija koje je vodio upravo G 17 plus odobrio 3.3 miliona eura za ovaj projekat. Koje su se okolnosti u poslednjih nekoliko meseci promenile?" – postavio je pitanje László Varga, republički poslanik iz Subotice.

Poslanik Varga je ponovio i činjenicu da će u finansiranju republika i pokrajina učestovati sa po 45 % sredstava, a opština Subotica ima obavezu snošenja samo 10 % ukupnih troškova investicije.

 Na kraju dela izlaganja posvećenom pitanju Narodnog pozorišta gospodin Varga je izneo svoje uverenje da će se nova zgrada potpuno uklopiti u okolinu i objasnio da će pored najkaraterističnijeg dela zgrade tj. stubova, koji će ostati nepromenjeni i spoljni izgled tj. fasada uraditi u istom stilu kao što pozorište trenutno izgleda.

U drugom delu konferencije za štampu László Varga je govorio o Uredbi o privremenom finansiranju koju je Vlada donela na jučerašnjoj sednici.

Gospodin Varga je istakao da po njegovom ubeđenju Vlada tu uredbu donela protivzakonito, pošto važeći Zakon o budžetskom sistemu predviđa da privremeno finansiranje može da traje samo do 31. marta tekuće godine.

"Prema mojim informacijama, a ispravite me ako grešim ne postoji pravni ekspert u Srbiji koji tvrdi suprotno. Sa druge starne postojao je i zakonit način da se ovo pitanje reši. Naime postojao je predlog da se u Skupštini Republike Srbije usvoje izmene Zakona o budžetskom sistemu u smislu da se stvori zakonska mogućnost da Vlada usvoji uredbu, koju je juče usvojila bez zakonskog osnova. Na žalost Demokratska stranka Srbije i Demokratska stranka nisu to želele i na ovaj način su izabrali protivustavni i protivzakoniti put." – rekao je poslanik Varga.

+++

Na pitanje novinara Subotičkih o stavu ostalih političkih stranaka prema ovom pitanju. Varga je odgovorio da Liga i DS nisu dali suprotno mišljenje dok stav DSHVa trenutno nije baš jasan sa obzirom na sadašnja previranja u toj stranci. (u novom projektu predviđeno je da i drama na hrvatskom da ima svoje prostorije)

A što se tiče pitanja pokretanja ove teme na nivou SO Varga smatra da takođe nije došlo do nikakvih promena okolnosti do trenutka kada je odobren budžet  u kojem je stavka za pozorište predviđena. U slučaju da to ipak dođe kao pitanje na SO on misli da će biti podržan predlog novog projekta pozorišta.

Takođe u slučaju ako bi  opština odustala od ovog projekta pare namenjena za ovo ne bi se mogle trošiti na nešto drugo.

*************

Pénteken dr. Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselíµje sajtótájékoztatót tartott, amelyen a Népszínház újjáépítéséríµl és az ideiglenes pénzelésríµl szóló kormányrendelet elfogadásáról esett szó.

Varga elmondta, hogy a Népszínház  körüli vita politikai kérdéssé vált, amelyet egyes pártok politikai poénszerzésnek használnak fel.

-- Véleményem szerint azok az emberek, akik a Népszínház újjáépítése ellen vannak nem akarják, hogy Szabadka kulturális és oktatási központ legyen. A VMSZ célja megalakulása óta, hogy Szabadka Észak-Vajdaság egyrészt gazdasági, másrészt pedig kulturális és oktatási központjává váljon -- jelentette ki Varga.

A VMSZ parlamenti képviselíµje elmondta, hogy a régi Városházát 1826-ban építették és egészen 1907-ig volt használatban, ekkor azonban lebontották, hogy egy újabbat, korszerűbbet emeljenek a helyén, amely idíµvel a város jelképévé vált.

-- Viták folytak hajdanán is, amikor a régi Városháza lebontásáról és az új Városháza építéséríµl született döntés. Szerencsére, az akkori városvezetés döntése jónak bizonyult, s ennek hála Európa ezen részének legszebb Városházájával rendelkezünk, amire mindannyian büszkék lehetünk. A mostani városvezetés -- az akkorihoz hasonlóan --, hosszú távú tervekkel rendelkezik, s reményei szerint a Népszínház új épülete akár néhány száz évig is használatban maradhat. Felteszem a kérdést, hogy ha a régi Városháza maradt volna, akkor megépülhetett volna-e az új, amire oly büszkék vagyunk? -- tette fel a kérdést Varga.

Több párt is hallatta hangját a Népszínház körüli vita kapcsán. Varga reagált Ivana Dulić Markovićnak, a G17 Plusz alelnökének minapi sajtótájékoztatójára.

-- Ivana Dulić Markovićnak véleményem szerint Szabadka nyilvánosságát inkább arról kellene értesítenie, hogyan haladnak a kormányalakítási tárgyalások, két hónappal a választásokat követíµen miért nem alakult meg még mindig a parlament, miért nincs alkotmánybíróságunk stb. Amennyiben a nagyberuházások kérdésével foglalkozik, akkor válaszolnia kellene arra a kérdésre, hogy miért kapott Szabadka legalább háromszor kevesebb eszközöket a Nemzeti Beruházási Tervbíµl, mint amennyi a lakosság számából kifolyólag illette volna. Amennyiben a G17 Plusz a Népszínház új épületének építése ellen van, akkor a Mlađan Dinkić által vezetett pénzügyminisztérium miért hagyott jóvá több mint 3 millió eurót e projektumra? -- kérdezte Varga.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projektum pénzelésében a köztársaság és a tartomány 45-45 százalékkal vesz részt, Szabadka pedig a költségek 10 százalékát fedezi.

Varga kijelentette, hogy a Népszínház új épülete beleillik a környezetbe, a jellegzetes oszlopok a bejáratnál maradnak, emellett pedig a színház külsíµ kinézete is a mostanihoz hasonló stílusban készül el.

Az ideiglenes pénzelésríµl szóló kormányrendelet elfogadásával kapcsolatban Varga elmondta, hogy a kormány azon döntése, miszerint az ideiglenes költségvetést további három hónappal meghosszabbítják törvény -- és alkotmányellenes, mivel az érvényes törvények szerint az ideiglenes pénzelés jogi alapja március 31-ével bezárólag megszűnik. Varga szerint össze kellett volna hívni a köztársasági parlament rendkívüli ülését és el kellett volna fogadni a költségvetési rendszerríµl szóló törvényjavaslatot.

info: Tóth Tibor

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

САОПШТЕЊЕ
За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на рехабилитацији дела коловоза око Народног позоришта доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у улицама Браће Радић, Цара Душана и Бранислава Нушића.

Обустава ће трајати у временском периоду од 26. фебруара 2024. године до 20. априла 2024. године

***

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

ideiglenes útlezárásról

A Népszínház körüli utak felújításán végzett munkálatok miatt a Radić fivérek utcája, a Dušan cár utca és a Branislav Nušić utca le lesznek zárva a forgalom elől.

Az útlezárás 2024. február 26-ától április 20-áig tart.

Post date: Pet, 23.02.2024 - 17:47

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Post date: Uto, 06.02.2024 - 18:28

Detalj radova na fasadi Narodnog pozorišta.
Ugovoreni radovi od ranije na popravci fasada i čišćenje oluka od lišća a nakon toga ugradnja svetla između stubova.

Post date: Čet, 01.02.2024 - 11:55

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali...

detaljnije
Post date: Pet, 18.08.2023 - 22:49

По уговору у наредних осам месеци треба да буду завршене све просторије унутар талијиног храма како би у њега могли да се уселе и глумци и техника. Реконструкција Народног позоришта у Суботици траје од 2007. године. Да ли ће ова година бити кључна за завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици?

Покрајинска и градска власт тврде да хоће, јер је управо у Градска управа Суботице закључила уговор о јавној набавци са компанијом „СМБ градња“ о извођењу радова на 8/2 фази, уједно и последњој фази у процесу реконструкције, адаптације и доградње Народног позоришта. За ову, последњу фазу радова обезбеђено је 1,154 милијарде динара, а Влада Србије је изградњу суботичког театра, која иначе тече од 2007. године, прогласила пројектом од...

detaljnije
Post date: Pet, 10.02.2023 - 13:09
Custom Search