Press u SVM-u

Pet, 06.07.2007 - 12:00 -- nikola.tumbas

Press konferencija povodom incidenta u Skupštini opštine.

Maglai Jeno: Hölgyeim és uraim, üdvözölném Önöket , pozdravljam predstavnike medija, Opštinske organizacije Saveza Vojvođanskih mađara, koja je smatrala veoma bitnim da sazovemo konferenciju za štampu, s obzirom na događaj koji je , koji se desilo juče na Skupštine opštine Subotica, koji je faktički doveo nas da naša odbornička grupa napusti sednicu Skupštine opštine Subotica, zbog koja je i prekinuta. 
Današnja konferencija za štamu o ovom događaju o kojem će govoriti gospodin Laslo Kerekeš, koji je šef naše frakcije, koji će vam reći detaljno tačno što se sve desilo, na zasedanju... posle toga ćemo zamoliti gospodina Bunford Tivadara, ko je Izvršni podpredsednik opštinskog odbora, da da komentar , da da komentar opštinskog odbora skupštinskog dešavanja, ja bih pričao o jš jednoj temi, koja je bila vezana za  jučerašnju sednicu Skupštine, a vezano je za odbijanje kao tačka dnevnog reda i skidanje tačke dnevnog reda vezano za regionalnu deponiju, koju smatramo da nije smelo da se desi, a gospodin Pastor Balint će govoriti vezano za Radio Suboticu uz inicijativu vezanu za Savez Vojvođanskih mađara u republičkoj skupštini, i odnos vezan za tu inicijativu  što se tiče republičkog i partije koje vode iči vrše vlast na nivou republike. 

A sad bih predao glas gospodinu Kerekešu... vezano za jučerašnji nemio događaj na sednici Skupštine opštine Subotica. Hvala...
.....

Pásztor Bálint: Tisztelettel köszöntöm a sajtó megjelent képvislíµit, én szerb nyelven fogok beszélni, reményeim szerint nem túl hosszan, de természetesen nagyon szivesen válaszolok majd a kérdéseikre illetve állok rendelkezésükre külön interjú formájában a magyar médiumok számára. Természetesen a szerb médiumok esetében is.

Pozdravljam sve prisutne novinare, nastojaću da ne govorim suviše dugo ili da ne bude to suviše dugačko, ja bih želeo da samo u nekoliko rečenica da vam kažem šta smo uspeli da postignemo u Republičkoj Skupštini za ove dve nedelje, povodom naše inicijative što se tiče predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji, pre dve nedelje smo mi vama saopštili da smo 19. juna predali Republičkoj Skupštini Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o radiodifuziji, prema tom predlogu bi svi oni elektronski mediji čiji je osnivač neka lokalna samouprava, izuzela iz procesa obavezne privatizacije, oni programi koji emituju i na jezicima nacionalne manjine ili nacionalnih manjina, najmanje 800 minuta nedeljno, znači to je ta inicijativa koju smo vam predstavili pre dve nedelje, mi smo znači 19. juna taj predlog predali Narodnoj skupštini, sa zahtevom da predsednik Narodne skupštine stavi na dnevni red ovaj  naš predlog Zakona o hitnom postupku na narednoj sednici Narodne Skupštine. Savez Vojvođanskih Mađara je još u oredizbornoj kampanji obećao da ćemo izraditi ovaj predlog zakona, mi smo to i učinili, mi smo to predali Skupštini, znači, na žalosz, od tog dana od 19. una odluka kada će se to naći na dnevnom redu Republičke Skupštine nije u rukama Saveza Vojvođanskih Mađara, ja sam razgovarao sa predsednikom Oliverm Dulićem, ja sam ga i kao subotičanina zamolio da stvarno prema ovim našim zahtevima taj predlog zakona nađe na dnevnom redu Republičke Skupštine na prvoj narednoj sednici, po hitnom postupku. To je trebalo da se desi prošlog petka, to se nije desilo, i ja sam morao već i u petak a i u utorak da se javim, na žalost po povredi poslovnika, što po meni nije običaj, da obsrtuišem rad, nije običaj ni ostalim poslanicima ispred Saveza Vojvođanskih Mađara, da obstruišemo rad Narodne Skupštine, a sad smo morali to da uradimo jer se taj naš predlog nije našao na dnevnom redu Republičke Skupštine, ja sam tada rekao da je ovo pitanje koje se može može rešiti jedino izmenama Zakona o radiodifuziji. To je jedan problem koji se shodno tome može rešiti jedino u republičkoj Skupštini, i ne može se to rešiti nekakvim jeftinim političkim problemima, ne može se to rešiti tapšanjem po ramenima zaposlenih recimo u Radio Subotici, kako je to gospodin Saša Vučinić činio prošle nedelje, i kad sam o tome govorio u republičkoj Skupštini, onda je gospodin Oliver Dulić nažalost meni oduzeo reč, u stvari, isključio mi je mikrofon, pa sam ja morao da kažem i u Skupštini, a i posle, da to naravno ne smatramo dobrim signalom,....

Ceo zapis sa press konferencije preuzmite u pdf formatu u atachmentu izveštaja.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Fajlovi: 
Custom Search