O susretu sa Kacinom

Sre, 29.08.2007 - 11:00 -- nikola.tumbas

Na današnjoj press konferenciji Pastor Balint, poslanik SVM-a u republičkom parlamentu, upoznao je novinare sa sadržajem razgovora pri njegovom susretu sa Jelkom Kacinom, poslanikom Evropskog parlamenta, izvestiocem za Srbiju. U razgovoru je Kacin iskazao interesovanje za položaj nacionalnih manjina (NM -u daljem tekstu) u Srbiji. Pastor je ukazao na probleme koji nisu već godinama rešeni i ukazao na to da bi izveštaj trebao biti realan. Razlog tome je što je Kacin u prethodnom  periodu jajavljivo izveštaj koji bi ukazivao na pomake u potivnom pravcu za NM u Srbiji.

Približavanje Evropi se mora uraditi preko unošenja u  naš sistem razmišjanja evropske vrednosti, a jedan od načina je i konstanto poboljšavanje položaja NM i ja se ne mogu složiti sa time da je došlo značajnijeg napretka u ovome: rekao Pastor.

Usvojen je nov Ustav koji ima neke odredbe koje su pozitivne u odnosu na NM. Recimo - Nacionalni saveti su postali ustavna kategorija. Ali i dalje imamo članove koji su lošiji od ustava iz 90tih, odredbe gde se govori o službenoj upotrebi jezika NM.

Pastor je naveo  sledeće probleme koje vlada ne rešava...

Koštunica nije navao u svom ekspozeu šta će vlada raditi po pitanju NM.

  • 1. Način izbora Nacionalnim savetima - (najviši organi kulture autonimje na osnovu Ustava) još nije određen a mnogima je već istakao mandat pa je situacija "neodrživa"
  • 2. Poslanici SVMa su uradili predlog izmene dopuna zakona o radio difuziji ali on nije stiga ona red u republičkoj skupštini  a privatizacija lokalnih medija je u toku,  radio Srbobran i Kula stižu na jesen na prodaju. To smatramo štetnim i kršenjem stečenih manjiskih prava.
  • 3. Pripadnici NM u pravosuđu i državnim organima nisu u dovoljnoj meri reprezentovani.
  • 4. Budžetsko finasiranje institucija NM-a, od pokrajinskog značaja, pvenstveno. Nije dobro što "ovo" finasira samo pokrajina i matična država nego bi trebalo i republika iz republičkog budžeta. Primer subotičko narodno pozorište - finansiranje aktivnosti, ne misli se u ovom slučaju na izgradnju istog. Novosadsko pozoriše, Forum izdavačka kuća, Kultirni savez mađara u  Vojvodini i Institut za kulturu vojvođanskih Mađara u Senti. Želeli bi da se ovo počne primenjivati u budžetu za 2008.

Tema interetničkih odnosa i incidenata je dodirnuta na taj način da je u odnosu na 2004. broj istih smanjen. Ali je upozoreno da svaki talas nasilja na Kosovu dovodi do toga da NM u Vojvodini osete na svojoj koži. Odgovornost za to snosi policija koja teba da razluči šta je uzrok u svakom pojedinačnom incidentu.

Pastor je naglasio i da je Vojvodina jedina regija u Evropi koja nema svoju imovinu kao i da lokalne samouprave nemaju svoje izvore prihoda.

Ovaj izveštaj će se naći na dnevnom redu evropskog parlamenta s time da se njemu mogu dodati amandmani kao i da će o ovom razgovorima biti izvešteni poslanici  evropskog parlamenta iz Mađarske da bi i oni mogli uložiti neke amadmane ako ono što je izloženo Kacinu ne bude sastavni deo njegovog izveštaja.

Na pitanje novinara YUeko televizije o incidentu u školu u Čantaviru - zapaljena državna zastava, Balint je rekao da je to za svaku osudu i SVM maksimalno osuđuje to delo!

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search