Znanstveni skup II. dio

Sub, 13.10.2007 - 09:00 -- nada.sudarevic
Kolekcija članaka: 

ZAKLJUČCI

SUDIONIKA 6. DANA BALINTA VUJKOVA

dana hrvatske knjige i riječi (Subotica, 11.–13. X. 2007.)

 Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova ponavlja poziv Hrvatskom nacionalnom vijeću, napose odjelima za kulturu i obrazovanje, na konkretnije uključivanje u ovu manifestaciju kako zbog djece i mladih tako i zbog aktualnosti teme hrvatskoga književnog jezika i bunjevačkog govora.

 Uspješnost ovogodišnje manifestacije očitovala se u nastupu djece osnovnih škola koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. U Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo”, 11. listopada oko 300 djece slušalo je i gledalo svoje vršnjake u dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki koje se zapisao Balint Vujkov. Stoga se ovakav vid afirmacije bunjevačkog govora podržava i očekuje i ubuduće a poziv će se uputiti i mjesnim udrugama kulture u Vojvodini.

 I ove je godine objavljena knjiga iz opusa Balinta Vujkova pod nazivom PUPKO i družina te je podijeljena djeci osnovnih škola.

Sudionici skupa smatraju da su Dani Balinta Vujkova protekli vrlo uspješno i da je ovo jedan od najpotrebnijih i najkvalitetnijih vidova samopredstavljanja u kulturi i očuvanju nacionalnog identiteta.

 Stručno-znanstveni skup okupio je do sada najviše izlagača na teme: Sakupljački rad Balinta Vujkova i Dramsko stvaralaštva Hrvata u Vojvodini te predstavljanje knjiške produkcije u razdoblju od prošle do ovogodišnje manifestacije. O temama je govorilo 17 sudionika skupa i potvrdilo aktualnost teme KAZALIŠTA u čijoj se sjeni srušenog Talijinog hrama i održavao skup. Stručni radovi pokazali su bogatu kazališnu povijest na Panonskom prostoru te ustvrdili kako su dramski pisci u kazališnim predstavama vidjeli sredstvo za očuvanja etniciteta.

 Ovom prigodom u okviru multimedijalne večeri u Narodnom kazalištu gostovalo je Hrvatsko kazalište iz Pečuha s predstavom POŠTENI VARALICA Antuna Karagića te naišlo na odličan prijam subotičke publike.

 Velika zainteresiranost sudionika skupa potvrđuje potrebu stručne valorizacije ne samo bogate zaostavštine Balinta Vujkova već i bavljenje drugim temama iz književnosti i jezika. Sastav sudionika daje skupu međunarodni karakter. Radovi će biti objavljeni u zborniku.

 Vrijednost ove manifestacije svojom materijalnom potporom potvrdili su Općina Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu, Ministrastvo vanjskih poslova i europskih integracija R. Hrvatske te Generalni konzulat R. Hrvatske u Subotici.

 Ponavljamo poziv lokalnoj samoupravi da se promijeni lokacija sadašnjeg naziva ulice Balinta Vujkova i podsjećamo da je molba prvi put upućena prije pet godina i opetovana još dva puta. Ulica u kojoj je njegova rodna kuća, današnja Ulica Otona Župančića je najpogodnija lokacija. Također ponavljamo molbu da se bista Balinta Vujkova postavi u park pred Gradskom kućom, sučelice presvijetlom Blašku Rajiću, s kojim je za života prijateljevao.

  Organizacijski odbor smatra da su knjige Balinta Vujkova još uvijek nedostupne široj javnosti i preporuča tiskanje sabranih djela.

 U Subotici, 11.–13. listopada 2007.

                                                                                     Sudionici 6. Dana Balinta Vujkova

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

A. Karagić, »Pošteni varalica«; režija László Bagossy, Hrvatsko kazalište Pečuh

Komedija protkana društvenom kritikom

 Naizgled komedija, Karagićev komad o novopečenom bogatašu nosi u sebi oštru kritiku društvenih odnosa u maloj sredini, njezina licemjerja i korumpiranosti

...

detaljnije
Post date: Pet, 12.10.2007 - 19:30

Dani Balinta Vukova.

Post date: Pet, 12.10.2007 - 09:00

Šeste dane Balinta Vujkova otvorio nastup učenika osnovnih škola i vrtića

 Narodna književnost u školi

 U okviru šestih Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi, u dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Subotici nastupili su učenici osnovnih škola i djeca iz vrtića u u dijelu programa pod nazivom »Narodna književnost u školi«. Prikaz dramatizacija narodnih pripovijetki koje je sakupio i zapisao Balint Vujkov, 11. listopada u četvrtak, okupio...

detaljnije
Post date: Čet, 11.10.2007 - 09:00

  „Hrvati u Vojvodini danas

Pred subotičkom publikom u Gradskoj bibilioteci večeras je promovisana nova knjiga subotičkog publiciste Tomislava Žigmanova „Hrvati u Vojvodini danas“, a koja je svetlost dana ugledala zahvaljujući izdavačima iz Zagreba. Knjigu su zajednički objavili Hrvatska sveučilišna naklada i Pučko otvoreno sveučilište, pa je i svoju prvu promociju ovo delo doživelo upravo u Zagrebu, gde je, kako je napomenuto na subotičkom predstavljanju, pobudili veliko interesovanje, budući da se o ovoj temi u samoj Hrvatskoj ipak malo zna.  

Knjiga je svojevrsno traganje za identitetom vojvođanskih Hrvata, i prvo je delo takve...

detaljnije
Post date: Sub, 07.10.2006 - 18:00

Čuvajmo narodno blago

 

 

Dani Balinta Vujkova započeli su u četvratak, 5. listopada u Dječjem kazalištu u Subotici * Na smotri pod nazivom »Narodna književnost u školi« predstavila su se djeca s dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki Balinta Vujkova * Kao iznenađenje za djecu, na ovoj manifestaciji je premijerno prikazan i aminirani film »...

Post date: Čet, 05.10.2006 - 18:00
Custom Search