Predavanje u okviru meseca borbe protiv karcinoma dojke

Sre, 24.10.2007 - 19:00 -- dejan.vukovic

Tim za zdravstvo G17 plus - Na inicijativu predsednika Opštinskog odbora G17 plus Jasmina Šečića, tim za zdravstvo pri opštinskom odboru G17 plus u Subotici kojim koordinira dr Alisa Gvojić, u sredu, 24.10.2007. godine u 18 časova u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici organizovao je predavanje na temu „Kako se boriti protiv karcinoma dojke“ i „Kako živeti sa protezom“. Ovom skupu prisustvovao je i Državni sekretar Ministarstva za zdravlje Republike Srbije dr Tomislav Stantić (G17 plus).

Predavanje zdravstveno-edukativnog karaktera privuklo je pažnju preko sto prisutnih žena kojima je tom prilikom podeljen edukativni materijal o samopregledu dojke. O prevenciji i lečenju raka dojke izlagala je član Tima za zdravstvo G17 plus dr Biljana Ivošević-Stegić, šef odseka plastične hirurgije subotičke bolnice. Tom prilikom prisutni su obavešteni o mogućnostima ugradnje besplatnih proteza za rešavanje problema amputiranih dojki. Predavanje o primarnoj prevenciji u borbi protiv karcinoma dojke na mađarskom jeziku, kao i neophodan prevod sa srpskog na mađarski jezik održao je dr Šandor Tot Išasegi, potpredsednik Udruženja za borbu protiv karcinoma dojke.

Svim prisutnim ženama omogućeno je popunjavanje odgovarajućeg Upitnika. Nakon predavanja, sve zainteresovane žene, njih četrdesetak, prijavile su se za besplatan palpatorni pregled dojki koji je obavljen od strane stručnog tima, lekara specijalista, subotičke bolnice. Nekoliko njih upućeno je na dalju dijagnostiku u smislu obavljanja ultrazvučnog pregleda i mamografije. Stručni tim činili su hirurzi dr Radovan Markov i dr Atila Čengeri, kao i onkolozi dr Marija Takač i dr Teodora Bagi. Predavanju je prisustvovao veliki broj zdrastvenih radnika koji su izrazili želju da se aktivno uključe u rad tima za zdrastvo stranke G17 plus u Subotici.

Predavanju je prisustvovala i dr Tatjana Stojšić, predsednik podružnice Srpskog lekarskog društva iz Subotice, koja je potpomogla ovaj projekat.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search