Poseta ministra Velimira Ilića

Uto, 04.12.2007 - 15:30 -- urednik

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić obećao je danas da će obilaznica oko Subotice, Y krak, početi da se gradi u martu sledeće godine i da će biti završena za oko godinu i po dana. 

U sklopu obilaska terena i saobraćajnica koje će obuhvatati novi autoput Horgoš – Požega, ministar Ilić, direktor „Puteva Srbije“ Branko Jocić, kao i predstavnici koncesionara i Dojče banke koja finansira ceo projekat najavili su da počinju sa pripremnim radovima na izgradnji autoputa Horgoš – Požega, dok će građevinski radovi uslediti na proleće.

Ministar za infrastrukturu je izjavio da se nastoji da u autoput budu uključeni granični prelazi Horgoš i Kelebija, kao i ceo Y krak, a jedan od razloga za ovakvu odluku je velika koncentracija teretnog saobraćaja u Subotici, posebno u Zagrebačkoj ulici, koja je po njemu „najzagušenija ulica u Evropi.“ Ministar je precizirao da uključivanju kraka u autoput ne znači da će korisnici zaobilaznice plaćati putarinu, već će se ona naplaćivati na drugim deonicama i na savremeniji način nego do sada. 

Ilić je najavio da će glavna građevinska baza biti Bačka Topola i da će na ovom delu autoputa biti angažovano oko 1.000 domaćih radnika. Komentarišući višemesečna sporenja između predsednika pokrajinske Skupštine Bojana Kostreša i njega, Ilić je rekao da izgradnjom pravca ovog autoputa kroz Vojvodinu, „pokrajina dobija više nego što je tražila.“

Predstavnici kompanija Alpine Mejerden i PORR, koji su nosioci koncesije, istakli su da je ceo posao rizičan i ne znaju kolika će njihova zarada posle isteka ugovora biti. Koncesionari dodaju da će ceo posao izneti domaće firme i naši radnici. 

Gradonačelnik Subotice Geza Kučera je naglasio na sastanku sa pomenutim gostima, da neće biti razvoja i stranih investicija u Subotici ukoliko se ona ne uključi u „saobraćajni krvotok Evrope“. 

Direktor Direkcije za izgradnju opštine Subotica Dragan Trklja iskoristio je priliku da sa republičkim zvaničnicima nastavi započete razgovore na asfaltiranju lokalnih putnih pravaca zajedničkim sredstvima, a na tu temu su zakazani novi sastanci predstavnika opštine, pokrajine i republike. To će biti prilika da se otklone i sve nedoumice vezane za finansiranje projekata kroz NIP i FKP.

Odgovor na pitanje vezano za incident u Aranđelovcu pri promociji Peščanika...

Izvor (Beta)

– Jučerašnje događaje u Aranđelovcu je minister za infrastrukturu I predsednik Nove Srbije Velimir Ilić okarakterisao kao deo "normalne političke borbe". Ilić je tribinu "Peščanika" povezao sa Liberalno demokratskom partijom.

On je u izjavi subotičkim medijima rekao da  Aranđelovac ima problem i da je to borba Liberalno demokratske partije koja je htela da uđe sa jednom svojom tribinom i stranaka koje gravitiraju na tom području. "Jednostavno jedni vrše promociju, a drugi to sprečavaju i to je jedan sasvim normalan sukob koji je kod njih evidentan. I ne samo kod njih nego i u drugim gradovima Srbije", rekao je Ilić. On je rekao da neko pokušava da nametne temu koja je vrlo škakljiva za to područje u kome je locirano mnogo izbeglih i prognanih lica I da je sukob nastao zbog priče koja ne odgovara tom stanovništvu. "Oni se grupišu pokrenu I naravno dolazi do sukoba. Međutim to dijalogom treba da se reši. Ne treba ni nasilnički ići na nešto tako u zonama koje su veoma rizične ili sprečavati. Mislim da je to nešto što eto nije imalo šire posledice" , rekao je Velimir Ilić.

On je ocenio i da je to čisto politička borba pred izbore i da je to jedna politička aktivnost stranaka na tom području.

Ministar Ilić je Suboticu posetio u okviru obilaska lokalnih samouprava kroz koje prolazi trasa autoputa Horgoš – Požega i najavio da će zaobilaznica oko Subotice biti izgrađena u narednoj godini.

Na sastanku sa predsednikom Opštine Ilić je dogovorio i sastanak za narednu nedelju na kome bi se detaljno razmotrili svi problemi oko tzv. Ipsilon kraka.

Autor teksta: 
Custom Search