Svečano otvoren vinski trezor "Shiraz"

Pet, 07.12.2007 - 20:45 -- urednik

U petak uveče svečano je otvoren restoran i vinski trezor "Shiraz" na palićkom putu. Program je otvorio gudački kvartet "Quatro Santi", a potom su se zvanicama obratili vitezovi vina reda "Arena Zabatkiensis" iz Subotice i reda "Szent Vincent" iz Segedina koji su izrazili zadovoljstvo zbog otvaranja jedinstvenog vinskog trezora u zemlji. Domaćin Laslo Boni objasnio je prisutnima da je ime lokalu dao po drevnoj persijskoj vrsti grožđa koja doživljava svoju renesansu. Prednosti "Shiraza" po Boniju su sopstvene rakije i desetak vrsta vina iz sopstvene proizvodnje, kao i 100 vrsta vina iz celog sveta, internacionalni jelovnik, orkestar Bore Nikolića i za romantičare - kamin.

Gostima se obratio i dr Gabor Lodi, potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine, rekavši da su ovakvi porodični biznisi ostvarenje mnogih vojvođanskih snova puta ka Evropi. Lodi je porodici Boni preneo čestitke mr Bojana Pajtića, predsednika Izvršnog veća Vojvodine i želje za uspešnim radom. Potom su dr Gabor Lodi i domaćin Laslo Boni, presecanjem vrpce na ulazu u vinski trezor, svečano otvorili "Shiraz".

*

Péntek este a palicsi úton hivatalosan is megnyílt a két szinten üzemelíµ, összesen 120 vendéget befogadó Shiraz étterem, valamint az étterem keretében működíµ bortrezor. A Shiraz valójában egy szíµlíµfajta, amibíµl a Shiraz nevű bor készül. A valamikor Perzsiából, a Shiraz völgybíµl ered, s a régen feledésbe merült fajta újra a reneszánszát éli. Valamikor a kereszteslovagok hozták be Európába, szereti a meleg éghajlatot, a mediterránt, Ausztráliát, Dél-Afrikát, de nálunk is sikeresen termeszthetíµ. A bor rendkívül sötét színű, fekete mint az afrikai éjszaka és tüzes, mint a Szahara. A színvonalas megnyitó ünnepségen elíµször a szabadkai Quatro Santi nevű együttes lépett közönség elé, majd Bóni László, az étterem tulajdonosa köszöntötte a vendégeket, többek között dr. Lódi Gábort, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnökét és Nagy Ferencet, a Magyar Köztársaság szabadkai Fíµkonzulátusának fíµkonzulját. Bóni elmondta, hogy 10 féle vörös – és fehér bort kínálnak a vendégeiknek, de emellett 10 fajta saját készítésű pálinkájuk is van, mellyel a közelmúltban a budapesti nemzetközi versenyen 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet nyertek. Az étterem fíµ érdekessége a bortrezor, a borkedvelíµk trezort bérelhetnek, ahol saját borukat tárolhatják és baráti körben vagy üzleti megbeszélések alkalmával el is fogyaszthatják. Ami a konyhát illeti a fíµ hangsúly a tengeri és az édesvízi halakon van, de jelen vannak a régen elfeledett receptek és a hagyományos konyha elemei is. A zöldségfélét saját üvegházban termelik. A zenéríµl a szabadkai szólisták – Bora Nikolićyal az élen – gondoskodnak, akik hétfíµtíµl szombatig este 19 órától 24 óráig magyar, szerb és külföldi slágerekkel szórakoztatják a vendégeket. Távlati célok között borkóstolók szervezése szerepel, valamint különbözíµ pincészetek és boraik bemutatása, ami hozzájárulhat a borkultúra fejlesztéséhez. Dr. Lódi Gábor, a TVT alelnöke gratulált a Bóni családnak, s elmondta, hogy az étterem megnyitásával sok vajdasági álmát valósították meg. Lódi átadta Bojan Pajtićnak, a TVT elnökének üdvözletét is, aki szintén sok sikert kívánt az étterem tulajdonosának. A folytatásban az szabadkai Arena Zabatkiensis Borlovagrend tagjai, a szegedi Szent Vince Borlovagrend tagjaival a borral kapcsolatos, és a borról szóló költeményeket olvastak fel, majd Bóni László és dr. Lódi Gábor átvágták a szalagot és ezzel megnyílt a jobbnál jobb nedűkkel teli bortrezor.

Info&photo: Tóth Tibor

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search