Otpad nije smeće

Uto, 22.04.2008 - 10:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Udruženje TERRA’S i JKP „Čistoća i zelenilo“ održali konferenciju za novinare povodom 22. aprila Dana planete Zemlje

Obeležavajući, 22. april, Dan planete Zemlje, Udruženje TERRA’S i JKP „Čistoća i zelenilo“ su održali konferenciju za novinare, a povodom početka realizacije zajedničkog projekta „Otpad nije smeće“ u saradnji sa Kompost Timom i OSŠ „Žarko Zrenjanin“. Obraćajući se prisutnima, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S je objasnila da je veoma važno raditi u lokalnoj zajednici, jer se time čuva cela planeta.

- Ovogodišnja poruka je vezana za klimatske promene i globalno zagrevanje, ali smo mi odlučili da ovaj ekološki datum u našem gradu obeležimo brigom o otpadu. Namerno smo dali naziv projektu „Otpad nije smeće“ da bi skrenuli pažnju javnosti na to da otpad sadrži sekundarne sirovine koje se mogu reciklirati i ponovo upotrebiti, a smeće je materija koja bi trebalo da završi na gradskim deponijama u što manjim količinama. Kroz aktivnosti vezane za edukaciju, informisanje i promociju će se „ugaziti“ put za sprovođenje zakonske regulative iz ove oblasti. Bez obrazovanja i informisanja nema ni jake ekološke svesti neophodne da se sutra pređe na razvrstavanje i recikliranje otpada.

Objašnjavajući da subotička deponija nije odlagalište, već smetlište poput većine u Srbiji, Nikola Šever, iz JKP „Čistoća i zelenilo“ je ukazao na veliki značaj informisanja građana:

- Sve dok se ne počne sa procesom selektiranja i reciklaže, sve dok komunalni, medicinski ili neki drugi opasan otpad završava na deponiji, mi ćemo govoriti o smetlištu, ma koliko se naše preduzeće zalagalo da ga primereno održava. Veliki problem nam predstavljaju divlje deponije. Iako je odlaganje otpada besplatno, mnogi ga bacaju čak i nadomak same gradske deponije. To je nevaspitanje i nekultura. Zato je naše preduzeće odlučilo da veću pažnju posveti edukaciji, pa će kroz ovaj projekat biti realizovano niz predavanja za stanovništvo, mlade, a i stalno informisanje kroz medije može dovesti do pozitivnih pomaka i rezultata.

Na susret sa novinarima su pozvani i predstavnici lokalne samouprave. Član Opštinskog veća zadužena za zdravstvo i zaštitu životne sredine, Suzana Dulić, je naglasila važnost preduzimanja različitih aktivnosti u oblasti očuvanja čovekove okoline, a posebno rešavanja problema otpada. Osvrnula se na formiranje posebnog preduzeća Regionalna deponija i izradu Regionalnog plana upravljanja otpadom Subotice, Sente, Kanjiže, Čoke, Bačke Topole i Malog Iđoša. I u lokalnoj samoupravi su svesni da predstoji veliki posao, a ono na čemu svi moramo raditi jeste povećanje ekološke svesti i ponašanja pojedinaca.

Čestitajući svima ovaj ekološki praznik, stručni saradnik u opštinskoj Službi za zaštitu životne sredine, Gordana Gavrilović, je podsetila novinare da je Subotica među prvima u našoj zemlji donela Lokalni ekološki akcioni plan, u kojem je obrađena i oblast vezana za otpad. S obzirom, pre svega na privatizaciju, ali i druge okolnosti, došlo je do izmena u podacima, te je vreme za reviziju. Okupljen je LEAP tim i predstavnici radnih grupa su nagovestili neophodnost preispitivanja postojeće dokumentacije i projekata, kao i proširenje obrađenih oblasti posebno prostornih planova (Generalni i Prostorni plan Opštine Subotica). Procene su da je za reviziju potrebno od šest meseci do godinu dana. Na kraju je apelovala na medije da u kontinuitetu informišu javnost u cilju njihovog učešća u odlučivanju i izradi što kvalitetnijeg dokumenta.

info:Snježana Mitrović

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Lokacija: Sivački put (Zapadne Ugarnice) Fotografisao: Ivan Miko, učenik

Post date: Pet, 30.05.2008 - 19:00

Preko interneta sam naišao na konkurs za fotografije divljih deponija na području Opštine Subotica, raspisane od strane Udruženja TERRA'S i JKP "Čistoča i zelenilo" u okviru projekta "Otpad nije smeće", te Vam šaljem dve fotografije snimljene gotovo na istom mestu, ali sa pomakom od dvadesetak dana.

Prva fotografija (fotelje) je snimljena 08. 05. 2008. godine kao moje zapažanje iznuđeno konkursom koji je raspisan, ali nije mi baš puno značila i verovatno Vam se ne bih sa njom javio.

Međutim, pravi razlog za javljanje, koje je gotovo u poslednji čas, je druga fotografija, koju sam snimio 30.05.2008. Ništa nije montaža, fotelje su posle par dana nestale, a jorgani i krpe su se pojavili na njihovom mestu, amaterski snimci su u pitanju, ali u maloj režiji to bi izgledalo...

detaljnije
Post date: Pet, 30.05.2008 - 18:00

Fotografije snimljene na na putu prema Tresetištu posle "Podrum Palića", na Paliću

 

 

Post date: Pet, 30.05.2008 - 17:00

Komentari na slikama su od strane autora istih.

 

Post date: Uto, 27.05.2008 - 18:00

Lokacija: deponija uz fabriku "Zorka"

Post date: Sre, 21.05.2008 - 10:00
Custom Search