Palić, tišina koja se čuje!

Pet, 18.07.2008 - 20:06 -- nikola.tumbas

Na adresu sajta (www.subotica.info) pristiglo je jedno pismo u kojem se "ogorčeno" napada summer3p, festival elektronske muzike, koji će krajem sledeće nedelje biti održan na Muškom štrandu, konkretnije na termalnom bazenu. Pismo je ovde preneto u izvornom obliku tako da ne zamerite na lektorskim greškama, za koje se mi trudima da ih ima što manje, ovog puta nisu naše.

Ta pitanja su bila prosleđena direktoru JP Palić Ludaš - Dragutinu Miljkoviću i "Summerovcima". G. Miljković je rekao da će njegov odgovor stići verovatno sutra,  u subotu. Ako stigne bit će naravno ovde dodat. Organizatori summer3p su poslali svoje saopštenje koje je ovde u celini postavljeno kao i nn pitanja.

Povodom ovoga inače dogovoren je "Okrugli sto" u utorak 22.07.2008. u Zelenoj sali SO Subotica u 12.00, na koje je Nemanja Simović, član IV zadužen za turizam, poziva predstavnike MZ Palić, nezadovoljne građane i organizatore Summer3p-a da se vidi na koji način prevazići "problem" računajuči pri tome i na ostale buduće "bučne" manifestacije na obalama jezera koji su posledica razvoja "turizma na Paliću".

Jedan od ciljeva rada ovog sajta je da se ostvari korisna komunikacija sa korisnicima koji imaju svoje mišljenje o nekom problemu i žele da stave do znanja svoju ideju ili informaciju koja bi doprinela boljitku u celini svima. Tako da kao i obično očekujemo da vi, korisnici sajta, iznesete ovde vaš stav i učestvujete u ovoj prepisci.

*

Pitanja za Summer3p i JP Palić Ludaš:

1..Povodom najave sumer3 na bazenu sta se preduzima za zastitu stanovnistva i posetilaca Palica
2..Da li je napravljena kalkulacija isplativosti ...odnosno... sta sumer3 donosi Palicu i palicanima...a sta odnosi
3..Tacno koliki je profit za Palic u dinarima
4..Dali se zna da je u okolini bar dvadeset objekata koji ce izgubiti goste u vreme odrzavanja buke...a ti gosti se
se nece vratiti na Palic...nikada... u tih dvadesetak objekata je prosecno smesteno oko tristo gostiju
koji bi za tri dana ostavili oko 900 000 dinara....dali toliko imaju Palicani ili Palic Ludos od Sumer 3
mada je tesko izracunati koliko se u stvari izgubilo gostiju tokom minulih godina tako da je steta u novcu
bar deset puta veca
5..Ciji je interes najbitniji na Palicu
6..Zna se da i sumer 3 i del Lago koji prave najvecu buku profit ide u privatne dzepove ...a ne zna se zasto i ko dozvoljava dapar ljudi remeti javni red i mir za vise hiljada Palicana jer to je morate priznati...remecenje Javnog reda i mira sto je kznjivo po zakonu..... zasto niko nije kanjen do sada
7.. Ako su Palic-Ludos i D.Miljkovic kao direktor...nadlezni za Palic....znaci da su nadlezni i za mir a i
privredni napredak Palica .. zasto o tome ne vode racuna
8..  Ako nista drugo, dali je moguce bar okrenuti zvucnike ka jezeru a ne prema kucama kod bazena?
9.... Sta se TACNO zeli od Palica ...Banja ? ili centar za narkomane...sto je dokazana i evidentna stvar?

PALIC .... TISINA KOJA SE CUJE

*

Odgovor UGK AŠC, organizatora Summer3p festivala:

U.G.K. “ASC”, nevladina i neprofitna organizacija, ovim Saopštenjem želi da široj javnosti obrazloži razloge i ciljeve organizovanja kulturno-obrazovno-zabavne manifestacije “Summer3p” (ove godine 6. put), kao i mnogobrojnih izložbi, performansa, koncerata i manifestacija koji su organizovani tokom proteklih 6 godina na teritoriji Grada Subotice. Direktan povod obraćanja javnosti je anonimno pismo, upućeno ovom website-u, koje u sebi sadrži niz neistina, lažnih optužbi i jednostranog tumačenja razvoja Palića.

S obzirom da je gore pomenuto pismo NN osobe u velikoj meri nerazumljivo (u šta posetioci website-a mogu i sami da se uvere), pokušaćemo da u nekoliko kratkih teza objasnimo naše viđenje razvoja turističke destinacije Palić, dakle:

  • Smatramo da su propratni kulturno-zabavni programi neophodni za razvoj svake turističke destinacije.
  • Smatramo da će raznolikost programa (desetak festivala u sezoni) doprineti povećanju broja posetilaca Palića, zapošljavanju Palićana i Subotičana, izgradnji turističkih kapaciteta, obogaćivanju kulturno-zabavne ponude i poboljšanju turističkog imidža Palića.
  • Činjenica je da su smeštajni kapaciteti u okolini Muškog Štranda za vreme održavanja Omladinskog festivala “Summer3p” popunjeni i to dobrim delom akreditovanim gostima samog festivala (400 gostiju iz Srbije i inostranstva), a ukupan broj noćenja na Paliću se iz godine u godinu uvećava.
  • Poistovećivanje festivalske atmosfere i savremene elektronske muzike sa “centrom za narkomaniju” je arhaična predrasuda pojedinaca koji ne razumeju moderne trendove. Naime, osim zabave, Summer3p se bavi i edukacijom omladine putem svojih kreativnih radionica, sportskih aktivnosti i kampanja “STOP NASILJU!” i “ČUVAJMO PRIRODU!”.
  • Smatramo da tišina i mir, u kojima gosti uživaju, nisu dovoljni za zadovoljenje potreba modernog turiste, naime on očekuje i kvalitet u drugim segmentima kao što su bogata gastronomska ponuda, atraktivna mesta za zabavu, vožnja čamcem i plivanje po čistom jezeru, posete salašima, pa naravno i festivalima.

Ovo je zvaničan stav U.G.K. “ASC” i povodom ovog, i ovom sličnih reagovanja, se više nećemo oglašavati, ali ćemo sagovornike tražiti među konstruktivnim i kompetentnim interesnim grupama kako bismo zajedničkim snagama unapredili razvoj turističke destinacije Palić. 

Udruženje građana – kooperativa “ASC”
Vođa tima za odnose sa javnošću
Oliver Tomić, s.r.
Presednik skupštine
Ivan Vujić, s.r.

*

Odgovor JP Palić Ludaš:

Palić ne može pretendovati na značajno mesto na turističkoj mapi,  naprimer Srednje Evrope, ukoliko ne bude „proizvodio“ što više događaja kao „pozivnice“ za dolazak i boravak gostiju. To su sportske priredbe – što  šireg geografskog  obuhvata, kulturni događaji  i zabavni  sadržaji  koji „zveče“ – naravno i  kongresni,  skupovi, prezentacije.

U izboru profila događanja odlučuje se i o profilu poželjnih posetilaca – ciljnih grupa. Što je profil  ujednačeniji, to je „širina pozivnice“ za posetioce  uža.

Poznato je da je pokretljivost mladih veća od starijih osoba. Putuju lakše i češće. Prihvataju izazov sa manje ubeđivanja i premišljanja. Zato se ni jedna ozbiljnija destinacija ne odriče te klijentele. Uz sve prateće pojave. To je tema  Trench town-a, Summer3p-a, radničkih igara, đačkih ekskurzija, noćnih  koncerata, žurki i sl.

Palić je mala turistička destinacija koja se bori za svoje mesto na probirljivom turističkom tržištu. Sme  li  u takvom  položaju da pretenduje na apsolutni uspeh,  na nepogrešivost?  Sme li da odbija šanse? Da unapred odbacuje nove ideje, projekte? Može li pod stakleno zvono? Gde je granica poželjnog i neželjenog?

Sa druge strane – možemo li da iskontrolišemo sve što nam se nudi? O radnom vremenu, o kontroli buke, o ponašanju na javnom mestu postoje valjane Odluke koje svi treba da poštuju. U tom slučaju, dilema će biti manje.

Javno Preduzeće „Palić-Ludaš“ svojim postojanjem  - Odlukom o osnivanju, vrši dužnost  palićkog  išpana – čuvara tuđeg imanja. Ono nema nadležnosti u oblasti radnog vremena, buke, komunalnog reda, građevinskih  pravila. Njemu posle svake velike „žurke“ ostaje da pokupi smeće. Nije „ugrađeno“ ni u jedan od spornih projekata. Van sumnje je – sa tog stanovišta.

Najgore je kad je prazno. I zato malo strpljenja. Malo tolerancije. Malo izlaza iz klišea. Iz svog  ćepenka. Kad budemo imali „veliki turizam“ na Paliću, sve ovo čime se danas bavimo, biće preležana bolest odrastanja.

D. Miljković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search