Dani Balinta Vujkova

Sre, 22.10.2008 - 11:00 -- nada.sudarevic

Sedmi po redu, Dani Balinta Vujkova, s podnaslovom dani hrvatske knjige i riječi, su održani od 22. do 25. listopada u Subotici, uz bogatstvo različitih i novih sadržaja.

Višednevna manifestacija započela je u srijedu, 22. listopada otvorenjem Mini sajma hrvatskih izdavača u 11 sati u predvorju Gradske kuće.
U četvrtak, 23. listopada u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« je održan program namijenjen učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, pod nazivom »Narodna književnost u školi«. »Ove godine su učenici OŠ 'Matija Gubec' u Tavankutu, u 11 sati  izveli predstavu 'Razlinkavi zec' Balinta Vujkova u režiji učiteljice Marice Skenderović.  Svake će se godine ponuditi školama da nastupe sa svojom predstavom a djeca se tomu jako raduju. Prije predstave predstavljena je nova  knjiga 'Mali diplomat i drugi igrokazi' te CD s radio dramskom serijom 'Na vrbi svirala' i, po tradiciji, darovani učenici i škole«,

Istoga dana, s početkom u 19 sati, u čitaonici Gradske knjižnice  predstavljena je knjiga »Šaljive narodne pripovijetke« Balinta Vujkova, najnovije izdanje u nakladi NIU »Hrvatska riječ«.

STRUČNI SKUP: Tema ovogodišnjih Dana je »Lirika Hrvata u Podunavlju«. Stručno-znanstveni skup okupio je desetak predavača iz Austrije, Hrvatske i Vojvodine.

Stručni skup je održan u petak, 24. listopada u 9 sati u čitaonici Gradske knjižnice gdje je uz prigodnu izložbu knjiga predstavljena i ovogodišnja nakladnička djelatnost Hrvata u Vojvodini.

Kako ističe naša sugovornica, Dani hrvatske knjige i riječi po svom sadržaju su najbogatiji do sada. – gosti iz Makarske, klapa Adrion. Oni su imali cjelovečernji koncert u velikoj vijećnici Gradske kuće u petak, 24. listopada.

Dani Balinta Vujkova su održani uz financijsku potporu Grada Subotice, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu, Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.
  
Nagrada Lazaru Merkoviću
»Po prvi put, Organizacijski odbor dodjelio je nagradu i priznanje za životno djelo na području književnosti koje je primio Lazar Merković. Ovo je potreba priznavanja i valorizacije ljudi u našoj sredini koji su obilježili hrvatsku književnost u Vojvodini.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search