Barokne Pikanterije

Čet, 11.12.2008 - 19:00 -- dejan.malagurski

(Veče baroka u Subotici)

 

Iz uspešne dvogodišnje saradnje klasičnog muzičkog dueta "Geminus Sonus" i učesnika Radionice za multimedijalne performanse pri umetničkoj radionici "Medijala" proizašao je projekat predstavljanja i približavanja barokne epohe subotičkoj publici, pod imenom Barokne pikanterije.

Specifičnost ovog projekta je u njegovom nesvakidašnjem spoju klasičnog muzičkog izvođenja, performansa - otvorenog, liberalnog medija s beskrajnim varijacijama (Rose Lee Goldberg) i Gradskog muzeja kao vodeće kulturne institucije u Subotici. Ideja da se Barokne pikanterije smeste upravo u izložbeni prostor Gradskog muzeja proizašla je iz želje da se na jedan neformalan, nov način dočara barokni stil u umetnosti, u prostoru koji ambijentalno može da približi duh tog vremena.

Potaknuti opštim odnosom prema kulturi u vremenu sadašnjem, te mišlju filozofa Fridriha Ničea, koji piše da se „barokni stil pojavljuje uvek kada velika umetnost počinje da opada", odabir ove epohe, koja je u umetnost unela nove dimenzije izraza, stvaranjem raskošnih dela, prepunih scenskih inovacija i pokreta, dobija svoje simbolično opravdanje. U skladu sa tim kreativni tim projekta je novim i svežim muzičko-scenskim izvođenjem dočarao razna pikantna obličja baroka.

Muzički deo programa obuhvatao je dela baroknih kompozitora:

Joseph Bodin Boismortier, Johann Sebastian Bach i Antonio Vivaldi.

 

Muzički program je bio isprepleten scenskim prikazima anegdotskog karaktera, koje su mladi glumci u kraćim dijalozima i pokretnim pozorišnim slikama, odgovarajuće kostimirani, približili duh vremena i njegovih ljudi kroz prikaz:

 

Dvorskih dama koje koketno očijukaju sa publikom,
Sekspirovih soneta
i drugih dijaloga, koji su plasticno predstavili najznacajnije slikarske, muzicke, spisateljske i naucne persone, koje su obelezile taj period, uz neizostavnu hedonisticku dimenziju toga doba, sluzenjem
crnoga vina i cokoladnih pralina.

Ovoga projekta u svojoj raskosi ne bi bilo da se za isto nisu pobrinuli: i Bash-kuca, vinarija WOW, Narodno pozoriste, Sabina i Lea (Show Room). I za to im HVALA!

Radionica za multimedijalne performanse pri umetničkoj radionici "Medijala"

info: Ana Patarčić

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search