Novi granični prelazi sa Mađarskom

Sre, 21.01.2009 - 13:45 -- nikola.tumbas
Granični prelaz Bački vinogradi
Granični prelaz Bački vinogradi

U planu je da Bajmok i Đala postanu međudržavni prelazi, a predlog je da se otvori novi granični prelaz u Bačkim Vinogradima. Pristup carinskim terminalima biće besplatan u celoj zemlji, rekao je Miodrag Đidić.

Predrag Petronijević, direktor Uprave carine, i Miodrag Đidić, državni sekretar Ministarstva finansija, saopštili su juče u Subotici da će do proleća biti otvoren nov granični prelaz sa Mađarskom u Bačkim Vinogradima, a da će Bajmok i Đala iz malograničnih prerasti u međudržavne prelaze. Da bi se poboljšao kvalitet usluga Carine, a što je i uslov za brži ulazak Srbije u Evropsku Uniju, najavljeno je ukidanje naplate pristupa carinskim terminalima.

Miodrag Đidić kaže da je prošle godine veliki problem predstavljala naplata parkiranja i pristupa terminalima na Horgošu i Kelebiji i da je od juče ukinuto plaćanje na Horgošu.
-Na Kelebiji se još uvek vrši naplata parkinga i pristupa, jer je carinski terminal u vlasništvu privatnika. Zbog toga smo se danas sa Sašom Vučinićem, gradonačelnikom Subotice, dogovorili da izvršimo zamenu zemljišta veličine pet hektara i izgradimo novi carinski terminal u vlasništvu države, na kome, kao i na svim drugim prelazima u zemlji više neće biti takve vrste naplate-rekao je Đidić.
On je istakao da su se premijeri Mađarske i Srbije već dogovorili da se proširi mreža graničnih prelaza i da do proleća malogranični prelazi Bajmok i Đala prerastu u međudržavne.
-Formirane su komisije koje će sačiniti detaljne planove i kako bi se smanjile gužve na postojećim prelazima u planu je da se u što skorije vreme otvori i novi granični prelaz sa Mađarskom, u Bačkim Vinogradima. Sa mađarskim ambasadorom je dogovoreno da za finansijska sredstva zajednički apliciramo u Evropsku uniju i verujem da neće biti nikakvih problema u ostvarivanju ovih planova-rekao je Đidić.
Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, napomenuo je da je otvaranje novih međudržavnih prelaza veoma značajno za građane sa obe strane granica i da će mreža novih graničnih prelaza omogućiti brži protok saobraćaja.
Vlada Gajić, direktor Uprave za Slobodne zone Srbije, koji je prisustvovao sastanku čelnika Subotice, Ministarstva finansija i Carine, rekao je da je Uprava formirana krajem prošle godine s ciljem razvoja, kontrole i promocije slobodnih zona.
-Subotička Slobodna zona podnela je zahtev za proširenje što znači otvaranje novih radnih mesta. Naš plan je da do kraja godine pored postojećih u Srbiji otvorimo još oko šest, sedam zona i zaokružimo razvojnu priču. Danas smo započeli razgovore sa Sašom Vučinićem kako bi se u što skorije vreme obezbedile lokacije za proširenje Slobodne zone u Subotici i da bi privukli strane investitore, a smanjili broj nezaposlenih-rekao je Gajić.

info: Biljana Vučković - Blic
 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search