Susreti sa poslanicima

Čet, 19.03.2009 - 20:00 -- nikola.tumbas
Prof.dr. Šandor Šomođi o SEKI
Prof.dr. Šandor Šomođi o SEKI
Koordinator projekta Endre Balaša
Koordinator projekta Endre Balaša

U prostorijama društva inžinjera i tehničara, ex RP Komora Subotica,  večeras je održan susret i razgovor sa četiri poslanika iz ovog regiona sa predstavnicima manjih mesta, Orahovo, Bajša, Čantavir, Stari i Novi Žednik. Tema je između ostalog bila kako da glas - zahtev predstavnika građana u MZ  ruralnih sredina dopre do predstavnika vlasti u Skupštini Srbije.  U dodatcima se mogu skinuti materijali koji su bili prezentovani, a u nastavku je službeno saopštenje.

Danas je u Subotici organizovan Okrugli sto „OTVORENO SA NARODNIM POSLANICIMA O.... i time završena realizaciju projekta „Komunikacija narodnih poslanika sa ruralnim multietničkim zajednicama”, koju na projektu Misije OEBSa u Srbiji a uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država sprovodi Resursni Centar za razvoj ALFA iz Novog Sada.

Na okruglom stolu, pored predstavnika ruralnih multietničkih zajednica iz Grada Subotice i opštine Bačka Topola, učestvovali su narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije: Balint Pastor, Radovan Radovanović, Petar Kuntić i Varga Laslo.
Uvodnu reč je dao Prof.dr. Šandor Šomođi, a moderator je bila Zorka Rašković.
Identifikovano je nekoliko tematskih grupa, koje najviše utiču na život u malim mesnim zajednicama: dostupnost socijalnim uslugama, poljoprivreda, mladi i školovanje, status MZ, jednake šanse, građanski aktivizam. Učesnici okruglog stola su tragali za odgovorima na postavljena pitanja, zauzimajući na kraju zajedničke stavove, što će narodni poslanici biti u prilici da kroz svoj rad procesuiraju u parlamentu.

U proteklim mesecima predstavnici 4 mesne zajednice iz Subotice i Bačke Topola su razgovarali o problemima sa kojima se susreću građani u ruralnim sredinama i identifikovali su najinteresantnije teme, o kojima su na okruglom stolu razgovarali sa narodnim poslanicima, sa namerom da se poboljša civilna, političkim opcijama, neopterećena komunikacija između građana i parlamentaraca.

U proteklih četiri meseca, koliko je projekat trajao, realizovane su sledeći aktivnosti:
* Održani su sastanci (radionice) u izabranim mesnim zajednicama: razgovor sa aktivistima MZ, o problemima ruralnog razvoja, stvorene su pojedinačne platforme - spiskovi o problemima života u malim zajednicama
* Održan je zajednički sastanak 4MZ u Novom Orahovu, krajem 2008 i razgovarano je o svim temama koje su na odvojenim sastancima prepoznate kao problemi i mogu biti predstavljeni kao zajednički prioriteti ili inicijative

* Sumirana su iskustva i sačinjen spisak tema za razmenu iskustava sa narodnim poslanicima

Za detaljnije informacije, ispred RC Alfa, stoji vam na raspolaganju koordinator projekta Endre Balaša, 063 376 916, [email protected] www.rcalfa.org
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search