Preduzetnici već od srednje škole...

Pet, 22.05.2009 - 10:00 -- nikola.tumbas

Saradnja lokalne samouprave i prosvete u Subotici
GRAD PODSTIČE PREDUZETNIČKI DUH KOD SREDNJOŠKOLACA
Srednja Politehnička i srednja Tehnička škola u Subotici potpisale su ugovor s lokalnom samoupravom o finansiranju projekta razvijanja preduzetničkog duha kod učenika, saopštio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Saša Vučinić. Prema ugovoru, kako je naveo, Tehnička škola će dobiti 342.000, a Politehnička 306.000 dinara za finansiranje sedam, odnosno devet preduzeća iz različitih oblasti, poput popravaka računara, reciklaže, uslužnih delatnosti itd,. a početak ove akcije -- koja će biti sprovedena uz koordinaciju sa norveškom agencijom "Business Inovation Program" i Agencijom za mala i srednja preduzeća -- planiran je za septembar ove godine.
"Rezultate ovog projekta biće prezentovani na Sajmu malog preduzetništva u martu 2010. u Beogradu, ali naš glavni cilj ne tiče se takmičenja nego da kod mladih razvijemo preduzetnički duh", rekao je tim povodom član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Slobodan Čamprag.
On je novinare juče obavestio i da je Subotica konkurisala za projekt otvaranja Regionalnog centra za edukaciju prosvetnih radnika, koji bi obuhvatio nastavnike i profesore s područja Zapadno i Severnobačkog okruga.
"Samo u Subotici mi imamo oko 2.000 prosvetnih radnika, za šta Grad godišnje izdvaja 12.500.000 dinara za osnovnoškolsko i 2.000.000 dinara za srednješkolsko obrazovanje. Naš je cilj da osnivanjem Regionalnog centra za edukaciju prosvetnih radnika smanjimo troškove njihovih putovanja za odlaske na seminare, koji godišnje iznose oko 52.000.000 dinara", rekao je Slobodan čamprag, dodajući da je za osnivanje regionalnih centara za edukaciju prosvetnih radnika zainteresovano ukupno 18 gradova u Srbiji.
Pomoćnica gradonačelnika u oblasti prosvete Ljubica Kiselički rekla je da će lokalna samouprava učestvovati od 2. do 4. juna u Beogradu na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Pravo na obrazovanje za svako dete". Kako je navela, Subotica će -- kao jedini grad u Srbiji -- prezentirati u martu objavljenu "Analizu neracionalnosti osnovnoškolskog obrazovanja". Ona je takođe rekla da će među oko 150 učesnika konferencije većinu učesnika činiti visoki funkcioneri i eksperti iz oblasti prosvete iz inostranstva, kao i predstavnici Saveta Evrope, UNICEF-a i drugih međunarodnih organizacija.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search