Novi broj časopisa za književnost i kulturu "Ćuprija na Jasenici"

Sre, 27.05.2009 - 08:41 -- urednik

Ovih dana iz štampe je izašao novi broj časopisa za književnost i kulturu „Ćuprija na Jasenici“ (broj 5-6 proleće-leto 2009), koji objavljuje Književni klub „Severna zvezda“ iz Subotice. Izdavač časopisa je Klub ljubitelja lepih umetnosti „Aliass“ pri kome Klub deluje i radi.

U časopisu je zastupljena poezija i proza od 40 autora, kako članova ovog Književnog kluba tako i autora iz cele Srbije, ali i iz drugih zemalja. Tako se između korica nalaze tekstovi autora iz Kanade, Nemačke, Kipra, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali i iz Pančeva, Novog Sada, Rače, Vršca, Knjaževca, Subotice... Temat broja je haiku poezija, a pored poezije i proze autora, tu su i rubrike Vremeplov-kalendar prošlosti, Letopis književnog kluba, gde je dat osvrt na najznačajnije informacije o dešavanjima u Književnom klubu, ali i rubrika koja tretira stvaralaštvo na dijalektima, u kojoj su ovog puta predstavljeni dijalekti dva bačka sela: Sonte i Silbaša. Kao i u prošlom broju, kroz rubriku Nove knjige, predstavljena su nova dela članova i prijatelja Kluba, a čitaoci van Subotice, mogu se upoznati sa pitanjem rušenja i gradnje subotičkog Narodnog pozorišta. Rubrika Spojene obale i ovog puta donosi prevod pesme sa nemačkog jezika, tu je i intervju sa mladim subotičkim autorom - Darkom Kovačevićem, a uveli smo i rubriku Strip, gde smo ovog puta predstavili rad subotičkog stvaraoca - A.D.Zenita. To su samo neke pojedinosti koje vam donosi broj proleće-leto 2009 „Ćuprije na Jasenici“, i nadamo se da smo raznovrsnošću tekstova i rubrika opravdali vaša očekivanja i želje. Kako želimo da preko naše Ćuprije uspostavimo saradnju i povežemo stvaraoce širom planete, očekujemo i dalje vaše radove, koje ćemo pročitati i one najbolje i objaviti (potrebno je samo da su napisani na srpskom ili hrvatskom, a za radove na drugim jezicima potreban je i prevod). Za objavljene tekstove ne dajemo honorar niti se rukopisi vraćaju.

Časopis je otvoren za sve stvaraoce širom sveta, te i dalje očekujemo veliki broj radova za naredni broj koji se priprema za izlazak krajem novembra, koji se mogu poslati na e-mail [email protected] ili na adresu: Klub ljubitelja lepih umetnosti „Aliass“, Trg Cara Jovana Nenada 15/IX, 24000 Subotica (za „Ćupriju na Jasenici“).

Pored mene kao glavne i odgovorne urednice, na časopisu su još radili Griška Dragin, Tijana Srdić i Ivana Bajat, koja je ujedno uradila i lekturu, a Dražena Tkalac Javor je osmislila logo časopisa i njegovo likovno uređenje.

Časopis se može nabaviti u Klubu ljubitelja lepih umetnosti "Aliass", a može se pročitati u knjižari Plato, poslastičarnici "Ravel" ili u Čitaonici Gradske biblioteke.

Više o samom časopisu, kao i o radu Kluba možete pogledati na internet stranici www.nasknjizevniklub.piczo.com

Alisa Salopek

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search