Konferencija za tisak

Pet, 17.07.2009 - 20:00 -- nikola.tumbas

Predsednik Hrvatskog sabora dr Luka Bebić prilikom posete Subotici

SVI IDEMO ISTIM PUTEM – PUTEM KA EU

„Moja je poruka da svi idemo u istom pravcu, netko malo sporije a netko brže. Ali, temeljni interes hrvatske državne politike je da jugoistok Europe krene prema Europskoj uniji i drugim euroatlantskim asocijacijama. Hrvatska je spremna učiniti sve da olakša put svim našim susjedima“, rekao je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare u Subotici predsednik Hrvatskog sabora dr Luka Bebić, dodajući kako je svima u interesu da imaju „mirno i prosperitetno susjedstvo“.

S tim u vezi, on je ponovio poruku vojvođanskim Hrvatima da budu most u saradnji između Srbije i Hrvatske i oni koji će poticati evropske procese u državi u kojoj žive. On je, odgovarajući na pitanje da uporedi položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, rekao da od osam poslanika nacionalnih manjina u Saboru Srbi imaju tri, a svi zajedno čine većinu koja podupire Vladu.

„Kada smo pravili plan povratka izbjeglica, nije bilo lako. Nijednom izbjeglici nije lako kada ode, pa se vraća tamo gdje je uglavnom sve zapušteno i razrušeno. Ali, dali smo si zadaću da ono što smo zapisali u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i u programu povratka izbjeglica da nas u tomu ne treba tjerati niti Europa ili bilo kakvi drugi politički pritisci. Za to postoji politička volja, a jedini je problem nedostatak financijskih sredstava što donekle usporava taj proces. Mi doista mislimo da nacionalne manjine u Hrvatskoj nisu nikakav problem ili smetnja nego one itekako mogu biti poveznica s drugim državama, kao što su to Hrvati u Srbiji. To je budućnost i nema drugoga puta od toga da svi imaju maksimalna prava kako bismo onda svi skupa mogli biti u orkestru koji se zove država i svi svirati svoje dionice bez disonantnih tonova“, rekao je dr Luka Bebić.

Komentarišući izjavu predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da će tražiti ukidanje (već nekoliko godina suspendovanih) viza Hrvatske za građane Srbije dr Luka Bebić je rekao da će razgovori o tome biti nastavljeni prilikom susreta predsednika Stipe Mesića i Borisa Tadića u Zagrebu na jesen, kao i prilikom posete predsednika Hrvatskog sabora Skupštini Srbije, takođe na jesen.

„Općenito, tendencija u vezi s time je pozitivna i ide se k rješavanju tog pitanja. Drugog puta nema, jer se komunikacija između ljudi i roba mora uspostaviti i nikakve administrativne zapreke ne mogu zaustaviti život niti mi to želimo“, rekao je dr Luka Bebić.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav u vezi sa Statutom Vojvodine on je rekao da se Hrvatska ne želi mešati u unutrašnje ustrojstvo Srbije, ali i dodao kako je Vojvodina oduvek imala autonomiju.

„Vojvodina je u vremenima koja su poprilično iza nas bila primjer europskog pristupa rješavanja pitanja nacionalnih manjina i kao takva oduvijek imala svojih specifičnosti. Postoji i Statut kojega je izglasala Skupština Vojvodine i kojega su njezini predstavnici objašnjavali po srbijanskim gradovima. Što se Hrvatske tiče, mi želimo sve ono što je u okviru demokratskog razvoja autonomije regija i nadam se da će Skupština Srbije vrlo brzo izglasati Statut, jer mi s Vojvodinom želimo surađivati intenzivnije nego li s drugima iz prostog razloga što se Srbija s Hrvatskom graniči upravo preko Vojvodine. No, mi ne želimo nikakve posebne i bočne veze bez znanja središnjih vlasti u Srbiji za koje mislim da im je isto tako važna dobra komunikacija s Hrvatskom. Dakle, mi nećemo činiti ništa separatno, ukoliko to nije prihvaćeno i regulirano Statutom, tj. Ustavom i zakonima Republike Srbije“, rekao je predsednik Hrvatskog sabora.

******

Gosti iz Srbije dobrodošli

Predsednik Hrvatskog sabora je, komentarišući nedavno uništavanje automobila s beogradskim registarskim tablicama u Dubrovniku, rekao da osuđuje „svaki napad na bilo koga“, ali i dodao da se reakcije pojedinaca ne mogu predvideti.

„Naša policija djelovala je vrlo brzo i uhitila počinitelje, koji će vrlo brzo biti procesuirani. Mi osuđujemo svaki takav eksces i napad i hrvatska država sa svojim institucijama će se boriti protivu toga. Na žalost, to se ne može predvidjeti, ali je to tako i u drugim zemljama s daleko uređenijom tradicijom državnosti. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje djelovati u pravcu da zaštitimo svakoga tko u Hrvatsku dođe kao gost, a svaki gost iz Srbije, Mađarske ili bilo koje druge sredine je dobrodošao u Hrvatsku“, rekao je dr Luka Bebić
 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pet, 17.07.2009 - 20:30

Svečanom akademijom u velikoj većnici Gradske kuće u  je Subotici obeležena devetnaesta odišnjica postojanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Obraćajući se pred više od 200 prisutnih članova, simpatizera i gostiju predsednik DSHV-a Petar Kuntić je rekao kako je ova stranka autentični zaštitnik interesa vojvođanskih Hrvata, zastupajući ih u republičkom, pokrajinskom i u više lokalnih parlamenata. I pored toga, kako je naveo, DSHV će se i dalje zalagati za neposrednu zastupljenost manjinskih zajednica u Skupštini Srbije i Skupštini Vojvodine, kao i za veću zastupljenost hrvatske manjine u državnim telima. On je takođe podsetio na dobru saradnju sa svojom „sestrinskom strankom“, Hrvatskom demokratskom zajednicom, kroz svih devetnaest proteklih godina, što je, kako je naveo,...

detaljnije
Post date: Pet, 17.07.2009 - 18:15
Post date: Pet, 17.07.2009 - 17:50
Post date: Pet, 17.07.2009 - 17:00
Custom Search