Program proslave Dana grada Subotice 2009.

Sre, 19.08.2009 - 11:30 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Subotice juče predstavio program obeležavanja Dana grada

I SIROMAŠNI RADNICI PODRŽALI PROSLAVU

«Ozbiljno sam razmišljao da li u uslovima ekonomske krize treba organizovati proslavu. Međutim, nakon konsultacija, čak i sa radnicima 'Medoprodukta' i 'Bratstva' koji su do juče bili u štrajku, svi su me uveravali da je to potrebno jer je kriza prolazna, ali ne i naši praznici koje trebamo obeležavati», rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, sazvanoj povodom predstavljanja programa Dana grada (1. septembra).

Kako je naveo, ovogodišnji program proslave Dana grada – koji počinje 29. avgusta, a završava se 6. septembra – stajaće 1.880.000 umesto budžetski planiranih 2.300.000 dinara.

Program počinje u nedelju, 29. avgusta, u 23 sata u Engelsovoj ulici sa Jagermeister partijem i nastupom grupe «Perpetuum mobile», a dan kasnije, od 20.30 na Trgu slobode biće održano veče horske muzike pod nazivom «East & West» na kojoj će nastupiti ruski hor iz Sibira «Tebe pojem» i subotički Kamerni hor «Pro musica» sa koncertom gospela. U ponedeljak, 31. avgusta, od 19 sati u velikoj većnici Gradske kuće biće održan koncert Subotičke filharmonije, a sat i po kasnije na Trgu slobode i koncert prošlogodišnjeg pobednika mađarskog «Megastara» Viktora Kiralja.

Podizanjem zastave u 9.45 u utorak, 1. septembra, počinje najsvečaniji deo proslave Dana grada, a petnaest minuta kasnije u velikoj većnici Gradske kuće biće održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti uručene nagrade ovogodišnjim dobitnicima zvanja «Počasni građanin» pevaču Zvonku Bogdanu i lingivsti iz Zagreba, rođenom Tavankućaninu dr Anti Sekuliću. Od 19 sati u velikoj većnici Gradske kuće biće predstavljene i publikacije dr Ante Sekulića, a od 20.30 na Trgu slobode počinje koncert «Bajage i instruktora».

Drugog dana septembra u 11 sati u «City press roomu» biće predstavljen redizajnirani sajt www.subotica.rs i sajta gradonačelnika www.sasavucinic.com. Istog dana u 20 sati u «Baš kući» na programu je «Poetsko veče» sa subotičkom književnicom Marijom Šimoković. U četvrtak, 3. septembra, od 11 sati u Gerontološkom klubu u Ulici Petra Drapšina je otvaranje galerije pod nazivom «Različiti, a isti», od 19 sati u velikoj većnici Gradske kuće počinje svečana akademija povodom 60 godina Zoološkog vrat na Paliću, a od 21 na Letnjoj pozornici na Paliću počinje performans «Marlen» Andree Ledenjak.

Program proslave Dana grada u petak, 4. septembra, nastavlja se u 19 sati u Modernoj galeriji «Likovni susret» otvaranjem XIII trijenala keramike; od 20 sati u Galeriji «Dr Vinko Perčić» je otvaranje izložbe strip tagli subotičkih autora i predstavljanje časopisa «Symposion», a u isto vreme u Skejt parku kod Malog stadiona počinje rok veče subotičkih bendova na kom će nastupiti «Ana never», «Balans», «Latest disgrace» i «Hedonist» u organizaciji Fondacije Fokus. Istog dana u Hali sportova počinje i Evropsko prvenstvo u stonom tenisu.

Pretposlednjeg dana u 11 sati u Štrosmajerovoj ulici startuje međunarodna biciklistička trka za «Veliku nagradu Subotice», a na košarkaškim terenima u Osnovnoj školi «Sonja Marinković» u 20 sati počinje hip-hop žurka.

Konačno, proslava Dana grada, završava, u nedelju, 4. septembra, koncertom Silvije Šaš iz Francuske u katedralnoj crkvi Svete Terezije Avilske. Koncert počinje u 19 sati, a svi programi besplatni su za građane.

 

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search