Komemoracija Svetozaru Miroloviću Tozi

Čet, 20.08.2009 - 12:00 -- dejan.malagurski

IN M E M O R I A M

U Subotici je, iznenada, posle kratke i teške bolesti, preminuo Svetozar Mirolović – Toza, sportski novinar i sportski radnik. Ceo svoj radni vek proveo je u redakciji „Subotičkih novina“, počev od 1957. godine, do odlaska u zasluženu penziju, 2000. godine.

 

Smisao za novinarstvo je pokazivao još kao gimnazijalac, pa je ubrzo posle završetka školovanja posao i profesionalni novinar u „Subotičkim novinama“. Tokom svoje novinarske karijere dao je mnogo, ne samo kroz pisanje autorskih tekstova, već i kao član redakcija koje su izdale više sportskih monografija koje i dan danas čuvaju sećanje na istoriju sporta u Subotici.

Radeći kao sportski novinar imao je nepogrešivi osećaj kako rešiti uvek prisutne probleme. U sećanjima njegovih kolega i sportista ostaje članak objavljen u „Subotičkim novinama“ pod naslovom „Kroz tamne naočare se mnogo štošta ne vidi“. U njemu je ukazivao na slabu organizovanost, pogrešnu smenu generacija, ne samo u igračkom kadru, već i u rukovodećim strukturama. Ovoreni izazov sportskoj javnosti koji je na ovaj način upućen imao je odjeka, a rezultati nisu izostali.

Tokom novinarske karijere bio je okrenut i drugim poslovima u okviru uspešnog poslovanja „Subotičkih novina“. Tako je svoju energiju pretakao u odgovorno vođenje marketing služe, a radio je i na poslovima tehničkog uređivanja lista.

Sportu u Subotici nije doprinosio samo kao novinar. Njegova svestranost naterala ga je da se aktivno uključi u razvoj subotičkog sporta, a najviše je voleo fudbal. Najplodniji sportski rad obavljao je u fudbalskim klubovima OFK Subotici i velikom Spartaku. Upravo je on jedan od najzaslužnijih za prelazak Spartaka u savremen i organizovan sportski kolektiv, na čemu je radio zajedno sa trenerom Dušanom Draškovićem. Svojim nesebičnim radom pomagao je i radio u ostalim fudbalskim klubovima Subotice. Nije štedeo ni vremena ni znanja kada je trebalo pomoći Severu, Tavankutu, Poljoprivredniku, kao i strukovnim savezima u okviru Sportskog saveza Subotice.

Za svoj doprinos u unapređenju sporta dobio je brojne spomen – plakete i diplome od Sportskog saveza Subotice, Sportskog saveza Vojvodine i Sportskog saveza Srbije, a bio je i zapažen član Udruženja sportskih novinara Jugoslavije, odosno Saveza novinara Jugoslavije.

 

Info: Subotičke novine

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search