Svečano otvaranje

Sub, 22.08.2009 - 20:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Detalj nastupa gostiju iz Turske
Detalj nastupa gostiju iz Turske
Nastup gostiju iz Rusije
Nastup gostiju iz Rusije
Nastup gostiju iz Kolumbije
Nastup gostiju iz Kolumbije

KIĆENJE RASKOŠA

Ako čak malo i zanemarimo lokalpatriotsku subjektivnost po kojoj je Subotica nizom manifestacija od maja do septembra „kulturna i etno prestonica Srbije“, ipak ostaje mnogo toga istinitog u njegovoj tvrdnji da je ovaj grad svakodnevno prožet životom tri različite (brojčano dominantne) kulture i desetak (brojčano manjih) kulturnih tradicija.

„Sa tim tradicijama odrastamo i sazrevamo kao ljudi, spremni i otvorenih srca za druga kulturna nasleđa. Pa ipak, i ovaj Festival je dokaz da nam je malo i to što imamo i da možemo da prihvatimo, vidimo i učimo kulturna nasleđa vrlo dalekih zemalja; zemalja u kojima mnogi od nas nikada neće imati priliku da borave. Ali, ono boravi u našem gradu, zahvaljujući ovom festivalu“

Parafraza i citat iz prvog i drugog pasusa deo su izlaganja gradonačelnika Saše Vučinića sa otvaranja VIII Festivala „Interetno“, koji će u Subotici trajati do srede. Ipak, čast da otvori Festival on je prepustio predsedniku Skupštine grada Jeneu Maglaiju koji je takođe istakao da će Subotica od 22. do 26. avgusta biti kulturna i etno prestonica Srbije.

„Ovo ne samo da je čast nego i veliki izazov za Suboticu, a vi to i svojim brojem i zanimanjem opravdavate. Zbog toga je veoma bitno da ovu manifestaciju negujemo i unapređujemo iz godine u godinu, jer kroz upoznavanje drugih kultura samo jača i širi duh otvorenosti kojeg ovaj grad i inače ima“, rekao je Jene Maglai.

Nakon toga – jednoiposatni raskoš nošnji, aranžmana, koreografija i umeća u plesu kultura sa domaćeg terena, ali i azijskog i južnoameričkog kontinenta, kojeg su brojni Subotičani pratili u dahu.

Zaista je za svaku pohvalu angažovanje Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ ne samo u organizaciji nego i u izboru gostiju koji će se predstaviti Subotičanima, jer su se kroz splet mađarskih, igara iz Srbije, a zatim i iz Turske, Rusije i Kolumbije smenjivale ideje u novom pristupu folkloru. Tako su, recimo, članovi grupe „Izmit“ iz Turske oduševili svojom skladnošću u igri, čija se izvorna matrica izvanredno uklopila u fino izbalansirani prelaz ka modernom ritmičkom plesu u šta se sjajno uklopio i izbor stiliziranih narodnih nošnji, prilagođenih, što bi se kaz'lo, „savremenom trenutku“.

Za svaku pohvalu je i nstup ruske grupe „Iskorka“, koji su (bez pejorizacije) na teatralan način pokazali koje se sve figure od marame kao rekvizita mogu postići na sceni. Ipak, čak i poneki sjaj u očima kod publike (valjda od reflektora) izazvao je njihov vokalni nastup. I muzički, a još više vokalno na tečnom srpskom otpevali su „Svilen konac“. K'o onomad Južnokoreanci „Lepe ti je Zagorje zelene“ pokojnom drugu Titi.

Za svaku pohvalu Mađarskom kulturnom centru „Nepker“ je i ideja o organizaciji, posebno lokaciji. Smešten duž prolaza sa severne strane Gradske kuće „Etnopolis“, kako se ovih dana taj prostor zove, je ispunio dve funkcije: lociran je u najstrožem centru, a opet dovoljno diskretno da se funkcionalno ne nametne onima koji tih dana na tom mestu imaju i neka druga posla. Drugim rečima: ko voli, nek' izvoli.

Uz malo čekanja u redu može se tu kupiti „kürtíµs kalács“ (izuzetno ukusan kolač iz Erdelja, tj. Transilvanije, kako ko već voli reći), neka od brojnih rukotvorina od različitih prirodnih materijala, knjige... ili jednostavno gledati, sve dok ne ožedneš i ogladneš i skoneš do obližnjeg stitliziranog salaša u kom se nudi domaća rakija, vino, pivo, sokovi, perkelt... i, ko baš hoće, na(i)ći će i na neizbežnu pljeskavicu u lepinji.

Osim reprezentativnog folklora koji svake večeri počinje u 20 sati, u program VIII Festivala „Interetno” uključeni su i brojni drugi sadržaji poput narodnih dečjih igara (počinju u 16 sati), eko ćoškova (od 18), a i ljubitelji tzv. world musica dobrano će utoliti žeđ duše svoje nastupima grupa poput „Sheketa” ili „Hazara”, na primer.

Svi koji uživo žele doživeti atmosferu „Interetna” detaljnije informacije mogu pronaći na njihovom trojezičnom sajtu: www.interetno.net.

**********

Zsúfolásig megtelt Etnopolis a VIII. Interetno fesztivál megnyitójára. A fesztivált Saša Vučinić polgármester és Maglai Jeníµ, a VKT elnöke nyitotta meg.

„Szabadka számára különleges alkalom az, hogy a különbözíµ fesztiválok által egész nyáron Szerbia kulturális és etno székvárosa lehet. Mi a mindennapokban is tapasztaljuk, hogy Városunkban három különbözíµ kultúra él együtt és ezek hagyományain növünk fel, válunk érett emberekké.” – mondta Saša Vučinić polgármester.

Maglai Jeníµ beszédében a következíµket mondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy Szabadka polgárai ilyen nagy számban tisztelik meg ezt a rendezvényt. Szabadka kulturális és fesztiváli szempontból az elkövetkezíµ néhány napban a Köztársaság fíµvárosa lesz...Fontos, hogy évríµl évre ápoljuk ezt a hagyományt, amely más népek szokásaiba ad betekintést.”

Az ünnepségen a szabadkai és az újvidéki néptánccsoportok mellett a török, az orosz és a kolumbiai néptáncosok mutatkoztak be. A néptáncosok bemutatója után a Napra zenekar koncertjét élvezhette a közönség, majd a Népkör fesztivál klubban a közönség a fesztiválon fellépíµ művészekkel ismerkedhetett.

iinfo: Toth Imre

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Sre, 26.08.2009 - 21:00
Post date: Sre, 26.08.2009 - 20:00
Post date: Sre, 26.08.2009 - 18:00
Post date: Sre, 26.08.2009 - 18:00

Mali prijem u MKC "Nepker" gde je bio postavljen stol,  za učesnike festivala, sa hranom koju su za ovaj obrok poklonili  građani Subotice.

Post date: Sre, 26.08.2009 - 18:00
Custom Search