II subotički arhivski dan

Sre, 23.09.2009 - 11:00 -- nikola.tumbas

Danas se u Gradskoj kući održava drugi po redu skup predstavnika istorijskih arhiva gradova u okruženju. Tema ovogodišnjeg skupa je primena digitalizacije u arhivima, početci, razvoj i problemi koji se uz put pojavljuju. Skup je u ime gradonačelnika pozdravio Slavko Parać, zamenik predsednika skuštine grada, a otvorio ga je direktor arhiva Subotice Mačković. Za podsećanje - pogladajte detalje sa prethodnog skupa na  onlline arhivi dešavanja grada Subotice.

Második Szabadkai Levéltári nap elnevezéssel tartottak ma nemzetközi konferenciát Szabadkán, amelyen a levéltárak digitalizációs lehetíµségeit vitatták meg. A rendezvény szervezíµje a Szabadkai Történelmi Levéltár. Stevan Mačković szabadkai fíµlevéltáros elmondta: az összejövetel célja a szakmai tapasztalatcsere, hiszen városunkban még gyerekcipíµben jár a levéltár digitalizációja. A munka azonban már néhány éve megkezdíµdött, ennek keretében régi keresztleveleket, térképeket, okleveleket, technikai dokumentumokat és régi fényképeket digitalizáltak. A rendezvényen a szabadkai levéltárosok mellett belgrádi, újvidéki, budapesti, eszéki, zentai, tuzlai és zombori levéltárosok osztották meg a digitalizációval kapcsolatos tapasztalataikat és vázolták fel az ezzel járó problémákat és perspektívákat. A rendezvényen fellépett a Presto kamarazenekar.

info: T. Imre

Drugi "Subotički arhivski dani"
Najveći problem digitalizacija građe
Istorijski arhiv u Subotici u Gradskoj kući drugi put  je ugostio kolege iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon prošlogodišnje opšte rasprave o problemima sa kojima se suočavaju čuvari istorijskih zapisa kao najaktuelniji nametnula se digitalizacija građe.

Stevan Mačković, direktor subotičkog Arhiva, kaže da je cilj susreta "naučiti od kolega iz zemalja koja su za korak ispred naše kako, u kom formatu i na koji način najbolje sačuvati arhivu".

- Tek smo načinili prve korake i počeli smo na skromnoj opremi da digitalizujemo matične knjige, mape, karte, tehničke planove, fotografije i povelje. Upoznati smo sa tehnikom koja paralelno radi mikrofilmovanje i digitalizaciju, ali ona staje na desetine hiljada evra. Kako smo deo arhivske mreže u Srbiji i matične u Vojvodini pozvali smo kolege iz Beograda koji će predstaviti trenutno stanje u zemlji, dok od arhivara iz susednih zemalja očekujemo savetodavnu pomoć iz ranije stečenog iskustva - kaže Stevan Mačković.

Prema njegovim rečima, teško je oceniti koja zemlja je najdalje odmakla po pitanju savremenog podhranjivanja podataka, ali, recimo, da u Hrvatskoj postoji internet prezentacija digitalnih izdanja, dok su istorijski arhivi Mađarske, takođe, daleko odmakli od srpskih.

- U našem izdanju objavljen je dvd na kome se nalazi povelja iz 1779. godine kojom je Subotica stekla status slobodnog kraljevskog grada. Želeli smo da na drugačiji način upoznamo sugrađane sa istorijskim trenutkom koji je promenio smer života u gradu i uputio ga na put modernizacije, čemu sada i sami težimo - zaključuje Mačković.

info: B. Vučković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search