Sednica skupštine brzo okončana, bez tačke o rebalansu

Čet, 01.10.2009 - 11:54 -- nikola.tumbas

 Za nepunih sat i po odbornici Skupštine grada završili su juče devetu redovnu sednicu na kojoj se na dnevnom redu našlo ukupno devetnaest tačaka.

Odbornici Skupštine grada prvo su usvojili četiri tačke koje se tiču donošenja planova detaljne regulacije kod magistralnog puta M-22, Novom gradu, na Paliću i u Bajmoku, a nakon toga usledio je set tačaka u vezi s davanjima saglasnosti na povećanje osnovnog kapitala za JKP «Čistoća i zelenilo» i «Vodovod i kanalizacija», odnosno raspodele dobiti u «Zavodu za urbanizam», «Direkciji za izgradnju Grada», «Čistoći i zelenilu», «Vodovodu i kanalizaciji», «Subotičkoj toplani», «Parkingu», «Subotičkim pijacama», «Palić – Ludošu» i «Dimnjačaru».

Niko, međutim, nije odgovorio odborniku G 17 plus Radomiru Tošiću koji je rekao da javna i javna komunalna preduzeća sa 15%, koliko na ime «raspodele dobiti» izdvajaju za gradski budžet, zapravo u njemu učestvuju sa 0,022%.

«Mislim da ta brojka izaziva skepsu, jer ako tih 0,022% u budžetu ne znači ništa, onda se logično nameće i pitanje zbog čega se s ranijih obaveznih jedan posto sada u budžet izdvaja 15. U svakom slučaju, mislim da je ovo pitanje za struku, koja bi se time trebala pozabaviti», rekao je Radomir Tošić.

Simbolična rasprava vodila se i prilikom usvajanja odluke o donošenju plana za odbranu grada u razdoblju od 2009. do 2013. Kako je tom prilikom u ime predlagača rekao šef Službe za lokalni ekonomski razvoj i poljoprivredu Mirko Ostrogonac za Suboticu se to najčešće odnosi na slučajeve ekstremnih kiša i podizanja nivoa podzemnih voda na šesnaest lokacija u gradu. Odbornici Saveza vojvođanskih Mađara Endre Čuso, Arpad Zaboš pa i predsednik Skupštine grada Jene Maglai samo su se delimično složili s izloženim planom rečima da Subotica, a posebno prigradska naselja upravo u vreme velikih kiša konstantno imaju problem sa stvaranjem višednevnih «jezera» po ulicama i u samim kućama.

«Iz godine u godinu imamo velikih problema čim dođe do obilnijih padavina i apelujem da se ovim problemom pozabavimo mnogo ozbiljnije nego do sada. Mi, na primer, nemamo uvida u to koliko građani plaćaju 'Vodama Vojvodine' na ime odvodnjavanja, na šta ide taj novac i koliko se iz toga vraća Subotici. To je jednostavno neodrživa situacija, jer kada god dođe do problema svi se od njih ograđuju s obrazloženjem da za njih nisu nadležni», rekao je Jene Maglai, predloživši da se formira radna grupa koja će izraditi plan za odbranu grada od poplave za nekoliko meseci umesto četiri godine.

Konačno, odbornici su juče usvojili i Program zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta. Kako je tom prilikom rekao zamenik gradonačelnika Petar Horvacki prošle je godine 203 poljoprivrednika zakupilo preko 10.200 hektara državne zemlje po prosečnoj ceni od 183 eura po hektaru od čega grad, kojem pripada 40% sredstava od zakupa, dobija 803.000 eura. On je takođe najavio da će do kraja ovog ili početkom sledećeg meseca biti izdato još oko 400 hektara preostalih parcela poljoprivrednicima koji na to imaju pravo prioriteta.

***

Bez ikakve rasprave odbornici su juče usvojili i ostavku, koju je 29. septembra «iz ličnih razloga», podnela dosadašnja direktorica Dečjeg pozorišta Jaka Prka – Vujević. Na njeno mesto, kao v. d. Direktorice, Skupština grada postavila je glumicu Dečjeg pozorišta i odbornicu Demokratske stranke Martu Aroksalaši – Stamenković.
 

Gradonačelnik i predsednik Skupštine grada o odugovlačenju s rebalansom budžeta

«Nije upitno da ćemo dogovor oko rebalansa postići za pet-šest dana, ali je pri tom veoma važno da se rešavanju tog pitanja pristupi tako da ni kod koga ne bude izazvan osećaj nepravde», izjavio je za «Dnevnik» gradonačelnik Subotice Saša Vučinić neposredno nakon završetka jučerašnje sednice Skupštine grada.

On je rekao da rebalans budžeta još nije donet, jer se vode pojedinačni razgovori s predstavnicima javnih (komunalnih), te društvenih preduzeća.

«Osim načelne rasprave o nivou koliko Direkcija za izgradnju grada, kao najveći budžetski korisnik, treba da uštedi gledamo i ostale institucije, čak i po milion ili dva dinara», rekao je Saša Vučinić.

Predsednik Skupštine grada Jene Maglai, koji je pre nedelju dana rekao da će dogovor oko rebalansa biti postignut, «za sedam dana» nije mogao potvrditi svoju raniju izjavu.

«Nismo napravili nikakav korak napred. Istina je da je tokom ove nedelje bilo dve sednice Gradskog veća, ali su teme bile vezane za sednicu Skupštine grada. Nadam se da će sledećih dana gradonačelnik sazvati i sednicu posvećenu rebalansu, ali ono što je zaista pozitivno je da su stručne službe i članovi Gradskog veća tokom ove nedelje odradili ozbiljan posao što se tiče razgovora s predstavnicima javnih ustanova i nakon toga se ispostavilo da se i kod njih može uštedeti više desetina miliona dinara, a ne samo da se seče razvoj grada i investicije preko Direkcije», rekao je Jene Maglai.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search