Saradnjom uspešno izbegnut stečaj

Uto, 20.10.2009 - 13:30 -- dejan.malagurski

"Bratstvo" je jedinstven primer preduzeća u kome je zahvaljujući socijalnom dijalogu i dobroj saradnji grada, pokrajine i države izbegnut stečaj, kaže Ištvan Huđi.

Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje, posetili su juče subotičku fabriku vagona "Bratstvo" u kojoj je 328 radnika ove godine štrajkovalo šest meseci zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa. Nakon što je država preuzela većinski paket akcija ugovoren je posao sa "Železnicom Srbije" za remont sto vagona, od čega je 30 već spremno za isporuku.

Ištvan Huđi, potpredsednik subotičkog Samostalnog sindikata, kaže da je "Bratstvo" jedinstven primer u kome je zahvaljujući socijalnom dijalogu i dobroj saradnji grada, pokrajine i države izbegnut stečaj.

- Ugovoreni posao, koji podrazumeva remont sto vagona do kraja ove godine, doneće 101 milion dinara za šta je otvoren namenski račun, pošto je redovan račun firme blokiran sa preko 400 miliona dinara. Na ime zarada s početkom proizvodnje isplaćeno je svima oko 30.000 dinara, međutim problema i dalje ima jer nije formiran Upravni odbor i radnicima treba povezati radni staž od 2005. do 2009. godine - rekao je Ištvan Huđi.

Bojan Pajtić obećao je predstavnicima Sindikata i fabrike da mogu i ubuduće da računaju na podršku i da će Izvršno veće učiniti sve da pomogne oko rešavanja zaostalih dugovanja i povezivanja radnog staža.

- Pored otvaranja novih radnih mesta važno je spasiti postojeća i uslučaju "Bratstva" država se pokazala kao dobar poslodavac. Nastavićemo da radimo na očuvanju fabrike i učinićemo sve da joj obezbedimo dobru budućnost - obećao je Pajtić.

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, istakao je da je potrebno već sada početi sa potražnjom novih poslova za "Bratstvo" u 2010. godini.
- Podržavljenje "Bratstva" ne može biti cilj, već je ono samo prelazni put ka pronalaženju pravog i savesnog vlasnika.

Klikom na tag "bratstvo" možete dobiti hronologiju događa

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search