Promocija romana "Crne vode" Milenka Popadića

Sre, 21.10.2009 - 17:42 -- urednik

Predstavljen prvi roman novinara Milenka Popadića - „Crne vode“ koje teku tamnim vilajetom

Subotica – U izdanju knjižare Plato ovih dana izašao je iz štampe prvi roman subotičkog novinara Milenka Popadića, dugodogišnjeg dopisnika Blica i Ekspres politike. Pod naslovom Crne vode, roman se bavi vremenom i sudbinama ljudi na početku raspada Otomanske imperije, smeštajući temu u bosanska sela u doba velike epidemije kuge. Autor prati svoje junake, obične, male ljude u njihovoj borbi sa „tamnim vilajetom“, koji simbolično, kao neizbežna sudbina prekriva čitav prostor Balkana, njegovu prošlosti i budućnost.

- Popadić piše gotovo andrićevski jednostavno i jasno, a stil mu je istovremeno koloritan, obogaćen bronjim autentičnim izrazima onoga vremena, arhaizmima i turcizmima. Likovi su portretisani jasno, individualno a ne kolektivistički, i jedina razlika između njihe je dobro i zlo koje čine ili ne čine, i koje nose sa sobom. Njegovi su junaci suočeni sa teškim i tragičnim vremenom, ali uprkos tom „tamnom vilajetu“, život odnosi pobedu, - rekao je Mile Tasić, subotički publicista, na prvoj promociji ove knjige.

Milenko Popadić navodi da je on ipak samo novinar, koji pokušava da piše beletristiku, a da je vodeći se istorijskim činjenicama, imao nameru da čitaocima predstavi jedan vremenski trenutak, jedan nedovoljno poznat isečak istorije, koji je i te kako zanimljiv, i istovremeno pun simbolike za nas koji živimo na prostoru bivše otomanske imperije.

Roman Crne vode naći će se u okviru Platoove produkcije na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga.

V.L.

   

Autor teksta: 
Custom Search