"Panonska osmica" za bicikliste

Pet, 30.10.2009 - 11:00 -- nikola.tumbas
Napred mladi!

Subotica i Kanjiža u mreži "Euro Velo"

U okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije u toku je druga faza projekta "Panonska osmica", kojim će u narednih nekoliko godina biti izgrađena biciklistička staza u dužini od 115 kilometara koja će Kanjižu i Suboticu priključiti velikoj evropskoj mreži "Euro Velo". Dejan Zvekić, savetnik gradonačelnika, kaže da grad ima dugu tradiciju proizvodnje i vožnje bicikla i da je na predlog Zavoda za urbanizam projekat prihvaćen jer doprinosi očuvanju životne sredine i razvoju turizma.

Prema njegovim rečima evropska mreža beleži konstantan rast od 15 odsto turista koji koriste usluge "Euro Vela".

Erika Kudlik, kordinator projekta koji se realizuje u saradnji sa Ekološkom organizacijom "Rihard Čornai" i Razvojnom agencijom Moroholoma "Homokhotšag", kaže da zbog složenosti projekat spada u dugotrajnije i mora biti realizovan u nekoliko faza. S ciljem približavanja standardima propisanih od strane Evropske biciklističke federacije prvu fazu izrade studije izvodljivosti i standarda finansirala je pokrajina.
- Izradu projektno-tehničke dokumentacije za pilot stazu od 11,2 kilometara i vertikalne i horizontalne signalizacije u dužini od 115 kilometara u drugoj fazi koja će biti gotova do aprila 2010. godine finasira EU sa 73.800 evra i grad sa 8.200 evra dobijenih od igara na sreću. Za pilot stazu izabran je Šupljak preko Malih pijaca do Velebita, a efekti izgradnje, zbog čega ćemo naredne godine ponovo konkurisati za novu donaciju, su bezbedan saobraćaj za bicikliste, razvoj seoskog turizma i predstavljanje kulturnih i istorijskih vrednosti u mestima kroz koje će prolaziti "Panonska osmica" - zaključuje Kudlikova.

EU traži projekte
Zoran Krtinić, šef Kancelarije za informacije IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, kaže da je u toku javni poziv za prijavljivanje predloga projekata koje će EU finansirati sa 16 miliona evra.
- Projektni način razmišljanja jača veze između članica zemalja EU i onih koje će to tek postati.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search