Epidemija novog gripa i u Subotici

Čet, 10.12.2009 - 13:03 -- Anonimus (nije proveren)

Epidemija novog gripa i u Subotici

Na osnovu rezultata populacionog nadzora, uz laboratorijsku potvrdu 2 epidemiološki nepovezana slučaja, danas su se stekli uslovi da se na teritoriji Severnobačkog okruga prijavi epidemija novog gripa, rekla je na konferenciji za novinare u City press room-u u Gradskoj kući dr Gordana Krtinić, koordinator za pandemijski grip za SBO i član Radne grupe za procenu i praćenje H1N1 Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Ona je podsetila da je Ministarstvo zdravlja 11. novembra ove godine proglasilo epidemiju na teritoriji Republike, dok Zavodi za javna zdravlja u okruzima, u zavisnosti od epidemiološke situacije, prijavljuju lokalne epidemije, što se sada desilo i u Severnobačkom okrugu. Direktor Opšte bolnice u Subotici dr Goran Bićanin naveo je da je u Subotici laboratorijski potvrđeno 6 slučajeva novog gripa, a da se na bolničkom lečenju nalaze tri pacijentkinje. Od njih je jedna osoba priključena na respirator, ali su sve pacijentkinje u stabilnom stanju. Za sada u gradu nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj od bolesti izazvane virusom AH1N1. Zamenik predsednika Gradske komisije za novi grip, dr Eva Sabo Kun rekla je da će Komisija sutra ponovo zasedati kako bi se razmotrile mere u novim epidemiološkim okolnostima. Kako je dr Krtinić rekla, preporuka republičke radne grupe je da raspust za školarce počne 19. decembra ove godine, a da se izbegavaju nepotrebna okupljanja, s tim da javni skupovi nisu zabranjeni. Poseta Opštoj bolnici biće veoma restriktivna, dakle samo najbliže osobe moći će da posete hospitalizovane u gradskoj bolnici.

Tony Bedalov

*

Pređen epidemiološki prag u Severno-bačkom okrugu Subotica

Dr Gordana Krtinić, koordinator za pandemijski grip i član Radne grupe za procenu i praćenje H1N1 Ministarstva zdravlja, saopštila je da su prema najnovijim rezultatima vanrednog epidemiološkog nadzora, uz laboratorijsku potvrdu virusa H1N1 kod dva nepovezana slučaja dece školskog uzrasta, stvoreni uslovi za prijavu epidemije na teritoriji Severno-bačkog okruga.

- Prethodne nedelje zabeležen je dvostruki porast prijava i registracija obolenja sličnih gripu, a od početka pojave virusa u Severno-bačkom okrugu registrovano je 1756 slučajeva sličnih gripu, a u Subotici 1074. Dve laboratorijske potvrde dobili smo u sredu, a radi se o deci koja idu u osnovnu školu i oni su na kućnom lečenju, dok su tri Subotičanke hospitalizovane - kaže dr Gordana Krtinić.

Dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice, rekao je da se jedna pacijentkinja nalazi na Odeljenju intenzivne nege, dok su dve smeštene na Infektivnom odeljenju.

- Ni za jednu pacijentkinju još nije potvrđeno da boluje od novog gripa, a u najtežem stanju je pacijentkinja rođena 1954. godine koja je priključena na respirator. Njene rezultate laboratorijskih nalaza objavićemo sutra, a zbog novonastale epidemiološke situacije od danas su posete u Opštoj bolnici ograničene na pola sata za jednog posetioca po pacijentu dva puta nedeljno - rekao je dr Goran Bićanin.

Preporuke i mere koje se odnose na škole i predškolske ustanove biće donete na nivou Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine, a dr Gordana Krtinić kaže da se "skupovi ne zabranjuju, već se preporučuje njihovo odlaganje, ali da nema mesta panici i da građani treba da nastave sa životnim aktivnostima kao i do sada".

B. Vučković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search