Susret predsednika Srbije i Mađarske

Čet, 10.12.2009 - 18:00 -- dejan.malagurski

Restoran Mala gostiona, Palić

Saradnja na najvišem nivou

Predsednici Boris Tadić i Laslo Šoljom konstatovali saglasnost o ko niza pitanja

Odnosi Srbije i Mađarske su na najvišem nivou do sada, zaključili su predsednici dveju država Boris Tadić i Laslo Šoljom tokom večerašnjih razgovora u Subotici.

-Mađarska nam je dala značajnu i politički relevantnu podršku na putu ka evropskim integracijama, dok smo mi naglasili da Srbija ostaje otvorena za mađarske investicije i rast potencijala ekonomske saradnje između dve zemlje, rekao je predsednik Tadić. On je naglasio da Srbija ostaje privržena završetku evropskih koridora do početka 2012. godine, i da se trenutno na teritoriji Srbije grade i obnavljaju mostovi, kojis padaju među najduže i naviše u Evropi, a koji se nalaze na panevropskom koridoru koji je sa ekonomske strane značajan i za Mađarsku.

-U razgovoru mi smo se saglasili da su nacionalne manjine most za saradnju između dveju zemalja, da je zaštite identita i kulture naših manjina s obe strane granice pretpostavka rastućih i dobrih odnosa izemđu dve zemlje. Srbija je usvojila Zakon o nacionalnim savetima koji pitanje manjinskih prava i prava na personalnu autonomije podiže na izuzetan nivo, viši od standarda koji postoje u mnogim evropskim zemljama, rekao je predsednik Tadić.

Predsednik SRbije je govorio i o opredeljenju državnog vrha za intergraciju u EVropsku uniju ravnomeran razvoj svoje teritorije, te da je zbog toga donet Statut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti.

-Statut treba da obezbedi bolje uslove za ekonomski razvoj severne Pokrajine i njegovo donošenje je unutrašnjopolitičko pitanje Srbije. Mađarska ga je upravo tako i tretirala i mi poštujemo taj njihov stav, naglasio je predsednik Tadić.

Mađarski predsednik Laslo Šoljom čestitao je Srbiji na ukidanju viza za ulazak u zemlje EU od 19. decembra i naglasio da je to priznanje Unije za istrajanost na putu integracija.

-Po Lisabonskom sporazumu koji je stupio na snagu od 1. decembra mađarska će kao članica trojnog predsedništva uzeti učešće u pomoći integraciji zemalja zapadnog Balkana jer je to u interesu cele Evrope. Kao i do sada Mađarska će podržati Srbiju ako uputi molbu za kandidaturu za članstvo u EU, rekao je predsednik Šoljom.

Mađarski predsednik odao je priznanje srpbiji na donođenju zakona o nacionalnim savetima obezbeđuje punu kulturnu autonomiju i da je reč o zakonu koji predstava dobar primer i za druge zemlje.

Između dve zemlje koje naglašavaju svoju dobru saradnju postoji tek dva pitanja koja, na neki način, opterećuju njihove odnose. Jedno je odnos prema nezavinosti Kosova, odnosno činjenica da je Mađarska priznala nezavinost južne srpske pokrajine, i predsednik Tadić je istakao da je prilikom prethodnog susreta sa Šoljomom mađarskom predsedniku rekao da ne dele mišljenje oko tog pitanja. –Izražavam poštovanje prema stavu Mađarske koja je pred Međunarodnims udom u Hagu pokazala maksimalnu uzdržanost i ne nastupa u javnoj debati, rekao je predsednik Tadić.

O drugoj spornoj temi bilo je reči na sinoćnjem susretu u subotici jer, kao je predsendik TAdić saopštio predsednici dveju zemalja potpisali su zajedničko pismo koje upućuju akademijama Srbije i Mađarske da se naučno razmotri pitanje atrociteta i zločina tokom Drugog svetskog rata. –Na taj način taj jedan spor ostavili istoriji i u političkom smislu stavili «ad akta», rekao je predsednik Tadić.

**

Hrvatska kvari odnose sa Srbijom

Na novinarsko pitanje kako komentariše istup Hrvatske pred Međunarodnim sudom u Hagu, predsednik Boris Tadić je rekao da taj poslednji istup stavlja u kontekst nastupa hrvatskih zvaničnih u psoeldnje vreme kojima se kvare odnosi Srbije i Hrvatske.

-Tu pre svega imam u vidu stav Hrvatske da je Srbija nedovoljno iskrena u pogledu integriteta BIH. To nije tačno. Srbija svom snagom podržava integritet BIH i ostaje privržena Dejtonskom sporzumu i očekuje da se članice federacije dogovore oko rešenja u BIH. Svaki drugi stav bio bi mešanje u unutrašnje stvari BIH, ako što se meša Hrvatska kada tvrdio a su u bivšoj SFRJ po Ustavu pravo samoopredeljenja do otcepljenja imali ne samo republike već i pokrajine.

Predsednik Boris Tadić je naglasio i da evenutalna poseta Stjepana Mesića na srpski Božić južnoj srpskoj Pokrajini mogla da znači degradaciju odnosa dve zemlje, i da će to imati u vidu i drugi zvaničnici.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Predsednik Republike Mađarske g. Šoljom Laslo /László Sólyom/  posetio je danas Suboticu na poziv Pastor Ištvana, lidera Saveza vojvođanskih Mađara i pri tome imao susret sa predsednikom Republike Srbije, Borisom Tadićem. Tokom posete u bivšem bioskopu Lifka, ćerka Lifke, Evetović Lifka Edit,  pri tome je svečano upisana kao stohiljaditi potpisnik biračkog spiska mađarske nacionalne zajednice.

Post date: Čet, 10.12.2009 - 19:30

Predsednik R. Mađarske Laslo Šojom posetio je biskupiju gde ga je primio biskup Ištvan Penzeš a prigodni program je održan u kapeli Paulinuma.

Post date: Čet, 10.12.2009 - 16:00

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke csütörtökön Szabadkán járt, ahol többek között találkozott szerbiai kollégájával, Boris Tadićtyal is. Esti megbeszélésük után, újságíróknak nyilatkozva, Tadić bejelentette, támogatja magyar kollégája eríµfeszítéseit, amelyet a vajdasági magyarok magyar állampolgárságának megszerzésére tesz.

-- A schengeni megállapodást aláírta Magyarország. Ezt figyelembe kell vennünk, és azt is, hogy  magyar nemzetiségű állampolgáraink minél könnyebben járhassanak át a határon. Ebben az értelemben Szerbia számára a kettíµs állampolgárság teljes mértékben elfogadható. Szerintünk ezt a mintát más, régióbeli országban is követnie kellene – nyilatkozta Tadić, aki gazdasági szempontból is fontosnak...

detaljnije
Post date: Čet, 13.09.2007 - 19:16

Susret predsednika je bio predviđen u Staroj piceriji. Popodne, po povratku iz Portugalije, predsednik Tadić je krenuo za Suboticu.

 

Post date: Čet, 13.09.2007 - 18:18
Post date: Čet, 13.09.2007 - 17:15
Custom Search