Gabor Sagmajster spreman za Dakar reli

Uto, 22.12.2009 - 14:00 -- dejan.vukovic

Na današnjoj press konferenciji koja je održana na pumpi EuroPetrola na autopuptu za Novi Sad Subotički motorista Gabor Sagmajster upoznao je sve prisutne da je spreman  za novi izuzetan moto izazov; Dakar reli koji počinje 02. januara 2010g. Trenutno Sagmajster obavlja poslednje pripreme pred put u Argentinu gde kreće 27.12 odakle startuje trideset i prvi čuveni Dakar reli na kojem učestvuju najbolji mortoristi planete.

Prošle godine Sagmajster je prvi put startovao i uspešno završio reli što uspeva samo 20% takmičarima u prvoj sezoni. Ove godine startuje kao 51 što mu olakšava takmičenje jer automobilisti neće moći da ga sustignu prvih dana. Gabor se dobro pripremio a veliku pomoć je dobio od glavnog sponzora EuroPetrola preko kojih je nabavljen potpuno nov motor KTM  koji je dodatno preuređen za ovo takmičenje. Ovaj put sa njim putuje i mehaničar nemac Kajzer  Torsten koji već ima desetogodišnje iskustvu na Dakaru i koji će biti od velike pomoći za rešavanje svih tehničkih problema motora.

Subotički motociklista očekuje još teže takmičenje u odnosu na prošlogodišnje jer će etape po pesku biti duže i sada su prebačene u prvi deo relija. Za samo trku jako je bitan izbor guma zato su nabavljene najbolje gume Michelin koje su ispunjene sunđerastim materijalom. Poneće 14 kompleta guma tako da će za razliku od prošle godine svaki dan startovati sa novim setom koji koštaju oko 700 evra.

Na put sa Sagmajsterom kreće i njegov drug Marko Kopunović koji će ga sačekivati sa etapa kao i dva novinara Predrag Milinković (RTS) i Vladica Šljivić (Sportski Žurnal), koji će se brinuti o obaveštavanju medija u Srbiji o svakoj etapi.

Mala ali odabrana grupa put Dakar relija kreće 27.12 sa Surčinskog aerodroma odakle prvo lete za Frankfurt nakon čega nastavljaju put prema Buenos Ajresu gde sledi tehnički pregled motora i ostale administracije. Dakar reli startuje 01.januara kada se vozi do početka kampa a prave etape startuju 2 januara.

Uz sponzore koji su pomogli Gaboru Sagmajsteru, podršku je pružio i Nemanja Simović, član gradskog resora za sport i omladinu koji je pored finansijske pomoći omogućio prijem subotičkog motoriste kod republičkog ministra sporta i omladine Snežane Samardžić Marković, koja bi trebala da završi finansijsku podršku  za jednog od najboljih sportskih ambasadora Srbije.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search