Nedužna i bolesna u zatvoru 147 dana

Sre, 23.12.2009 - 09:11 -- urednik

Antun Kujundžić, suprug advokata Gabrijele Agošton, sekretarke Skupštine opštine Subotica od 1993. do 2000. godine, podneo je juče krivičnu prijavu protiv predsednika Okružnog suda Ferenca Molnara zbog "kršenja zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika". U prijavi stoji da je "Molnar nesavesnim radom doprineo da Gabrijela Agošton provode pet meseci nedužna u zatvoru iako je bila u teškom zdravstvenom stanju".

Gabrijela Agošton uhapšena je 26. aprila 2005. godine, zajedno sa još nekoliko osoba "zbog navodne zloupotrebe položaja i krivičnog dela za koje je zaprećena kazna zatvora i više od deset godina".

- U teškom stanju, jer ima oboljenje slično leukemiji, provela sam u pritvoru 147 dana i sa procesnim radnjama odrađeno je samo pet radnih susreta i saslušano 20 svedoka. Moj slučaj bio je samo priprema da bi se došlo do ljudi koji su u to vreme kada sam bila sekretar SO vodili grad i koji su navodno prikrivali malverzacije. Poslužila sam u pokušaju da se "otvore vrata", a dok sam bila u pritvoru tadašnji tužilac Jovica Maksimović, bez prethodne provere da li imam žiro-račune, zatražio je od Ferenca Molnara, koji je bio istražni sudija, da mi se blokiraju svi računi u zemlji i inostranstvu i da se stavi zabrana otuđenja na moju imovinu. Posebno je naglašeno da se blokira račun u Mađarskoj, jer se pretpostavljalo da se kroz te račune, a koje ja nemam, slivao novac iz budžeta - kaže Gabrijela Agošton.

Prema njenim rečima, za predmet centralnih garaža koji joj je stavljen na teret, javni tužilac Maksimović je dodao dve nule da bi se slučaj našao u nadležnosti Okružnog suda, a gde je istražni sudija bio Molnar, a predsednica Edit Der Šeregelj.

I Maksimović i Der Šeregelj su pre oko godinu dana razrešeni dužnosti, a u "Službenom glasniku" je objavljeno da je takva odluka doneta zbog njihovog nesavesnog rada.

- Zahvaljujući mom mužu koji je došao do Toma Lantoša, najstarijeg kongresmana američkog Senata, Vojislav Koštunica primio je od njega pismo u kome ga je zamolio da se hitno preispita moj slučaj, jer imam teško hronično oboljenje koje se pogoršava pod stresom. Tek tada, i kada je iz briselske kancelarije za ljudska prava poslat apel, puštena sam iz pritvora.

Po izlasku iz zatvora glavna rasprava je po savetu mojih lekara bila odlagana, sve dok u novembru 2007. godine Jovica Maksimović nije poslao dopis sudiji da odustaje od daljeg gonjenja - kaže Agoštonova.

Kujundžić kaže da je država njegovoj supruzi ponudila nagodbu o odšteti od 1.500 dinara po danu provedenom u zatvoru, ali da je nisu prihvatili pošto je celoj porodici naneta velika nepravda, pri čemu je Agoštonova kao ugledni advokat doživela da je Advokatska komora privremeno suspenduje.

- Podneli smo zahtev za naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu i novac koji očekujemo ići će pravo iz džepa građana Srbije zbog pojedinaca koji, nažalost, i dalje opstaju u pravosuđu, iako su dokazali nepoštenje i nekorektnost - kaže Kujundžić i dodaje da zna da "krivičnom prijavom protiv Ferenca Molnara neće postići mnogo, ali će barem ukazati Ministarstvu pravde na šta su spremni pojedini predstavnici zakona".

Molnar bez komentara

"Blic" je juče pokušao da dobije komentar i od Ferenca Molnara, koji je u telefonskom razgovoru izjavio "da ga nema".
- Svako ima zakonsko pravo da podnese krivičnu prijavu, a odluku će na kraju doneti sud. Koliko znam, Gabrijelu Agošton je država obeštetila - rekao je Molnar.

izvor Blic

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search