Bogojavljenje - plivanje za Časni krst

Uto, 19.01.2010 - 10:30 -- dejan.malagurski

Najbrži među jednakima, u prvom plivanju za Časni krst, koje je organizovano na Palićkom jezeru, bio je vinar iz Subotice, Vladimir Dvornić. Osim njega, po temperaturi od oko nula stepeni po Celzijusovoj skali i među komadima leda u jezeru, u ledenoj vodi našli su se subotičani Miloš Medenica i Nemanja Pištalo, palićanin Radovan Jegdić, Ivan Mitrović iz Šapca, kao i beograđanin Miljan Vuksanović, najstariji učesnik "Bogojavljenoskog vađenja Časnog krsta iz jezera".

- Još od kada sam prvi put na televiziji gledao kako vernici plivaju za Časni krst, odlučio sam da kad-tad moram i sam da učestvujem. Želeo sam čak i da otuputujem u Beograd ili Novi Sad, pa sam bio oduševljen kada sam čuo da ću imati priliku da plivam u svom komšiluku. Presudnu ulogu da se ove godine prijavim imala su moja deca, koja su prošle godine u ovom periodu bila kod rodbine u Čačku, gde su prisustvovali plivanju, pa su sedmicama posle toga pričali o "hrabrim čikama" koji plivaju zimi, - našalio se Vladimir Dvornić.

Nemanji Pištalu hladnoća nije smetala da skoči u Palićko jezero, verovatno i zbog činjenice da je rođeni mostarac, pa je "očvrsnuo" plivajući u Neretvi, "koja je i u serd leta hladnija nego palićka voda zimi".

- Prvi put sam plivao za Časni krst, ali Bog je sa nama, a tada ne može biti hladno, - rekao je Nemanja Pištalo.

Najstariji učesnik plivanja za Časni krst u Palićkom jezeru bio je beograđanin Miljan Vuksanović, koji je do sada više puta učestvovao na ovakvim događajima širom zemlje, "a u nekoliko navrata je skoro i pobedio".

- Voda je bila hladnija nego što sam očekivao, ali nije bilo strašno. Nadam se da ću sledeće godine biti brži, - kaže Vuksanović.

Organizator "Bogojavljenskog vađenja Časnog krsta iz jezera" je Srpska pravoslavna crkvena opština palićka, a pre samog čina plivanja, u hramu Svetog proroka Ilije služena je liturgija, kojoj je prisustvovalo stotinjak vernika.

- Ovde su svi pobednici, jer ovakve manifestacije nemaju takmičarski karakter. Nadame se da će plivanje za Časni krst postati tradicionalni deo proslave praznika Bogojavljenja. Vađenje Časnog krsta iz vode simbolično predstavlja vađenje Isusa Hrista iz reke Jordan, neposredno nakon što je Jovan Krstitelj obavio čin njegovog krštenja, - rekao je Otac Dušan Đukić, prezviter i privremeni paroh na Paliću.

info: D.Šolaja
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search