Završnica projekta "Otpad nije smeće"

Čet, 28.01.2010 - 10:47 -- urednik

Umesto kaznene politike - inspektori ove godine savetodavci i edukatori

• Uskoro usvajanje revidirane nacionalne Strategije upravljanja otpadom koja je prošle nedelje prosleđena resornim ministarstvima na mišljenje
• Do 10. februara ministri ekologije i zdravlja potpisuju Pravilnik o upravljanju medicinskim, odnosno farmaceutskim i infektivnim otpadom
• Država sufinansirala izradu projektnih dokumentacija što je rezultiralo izgradnjom sedam regionalnih sanitarnih deponija, dok su u fazi pripreme tri. Subotica nije među njima.
• Sa Vojskom Srbije se definiše već nađena lokacija gde će se odlagati otpad iz istorijskog zagađenja iz ratnih dana
• Određena lokacija i izrađen projekat, a 2013. počinje izgradnja postrojenja za fizičko - hemijski tretman opasnog otpada u Srbiji koji će finansirati EU

Završnica projekta "Otpad nije smeće" koji je preko REC-a podržan od strane SIDE je rezultirao veoma posećenom tribinom, održanom 28. januara, na kojoj su uvodničari bili iz republičkog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Prisustvovalo je više od pedeset učesnika i to iz redova predstavnika lokalnih samouprava, otkupnih stanica, privrede, zdravstvenih ustanova i institucija, javnih i komunalnih preduzeća, inspektora, ekoloških organizacija i zainteresovanih pojedinaca iz Subotice, Vrbasa, Kikinde, Kule. Svima su podeljeni lifleti i priručnik na temu značaja smanjivanja količine otpada i reciklaže.

Pozdravljajući prisutne u ime Udruženja TERRA’S i suorganizatora Grada Subotice, koordinator projekta, Snježana Mitrović, je rekla da je sa JKP "Čistoća i zelenilo" pokrenut ovaj program pre tri godine, koji se uklopio u republičku akciju "Očistimo Srbiju" iniciranu od strane, dr Olivera Dulića, a koja će biti intezivirana u narednom periodu.

Među prvim uvodničarima je bila, Radmila Šerović, šef Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu ekologije koja je prezentovala Zakon o upravljanju otpadom. Novo zakonodavstvo predstavlja integrisani pristup uređenja ove problematike na teritoriji Srbije, doprinosi uspostavljanju održivog sistema kojim se obezbeđuje smanjenje zagađenja životne sredine, finansijsku dobit za lokalnu samoupravu, razvoj reciklažne industrije i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Na početku je naglasila da je više od 30% svih propisa koje naša zemlja treba da usvoji i implementira u procesu evropskih integracija iz oblasti zaštite životne sredine. Veoma je važno što je 2003. godine donešen bazni dokument - Nacionalna strategija upravljanja otpadom koja je shodno novim zakonima inovirana i kako je rekla, Radmila Šerović, prošle nedelje je prosleđena svim resornim ministarstvima na davanje mišljenja. Očekuje se njeno usvajanje u skladu sa zakonskom procedurom u najskorije vreme.

Radmila Šerović, je prenela informaciju pomoćnika ministra Sektora za inspekcijski nadzor i kontrolu da će ova godina od strane inspekcije biti edukativna za sve generatore otpada i za sve učesnike i subjekte u sistemu upravljanja otpadom. I pored zakonskih mogućnosti, neće se primenjivati politika kažnjavanja, već će inspektor imati isključivo ulogu savetodavca. Razlog je, između ostalog, i taj što nisu usvojena sva podzakonska akta, a objektivno, celokupan sistem ne može odjednom da profunkcioniše.

Velike obaveze lokalne samouprave

Za istaći je da Zakon uređuje donošenje niza planskih dokumenata. Neophodno je da se izrade Regionalni planovi, kao što je Subotica 2006. usvojila, ali se mora revidirati u skladu sa novom zakonskom regulativom i strategijom. Lokalne samouprave imaju niz nadležnosti i rokove za sprovođenje pojedinih aktivnosti. Tako se do maja mora doneti Lokalni plan upravljanja otpadom, za godinu dana popisati neuređene i divlje deponije, za dve godine izraditi projekte sanacije i rekultivacije neuređenih deponija na koje saglasnost daje Repulika, odnosno Pokrajina, te da u roku od godinu dana odrede lokaciju za izgradnju i rad regionalnog postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje otpada. "Otkucavanje" je počelo u maju prošle godine kada je usvojen Zakon o upravljanju otpadom.

Njime se uređuje i upravljanje posebnim tokovima otpada, a svaki Zakon, pa i ovaj, prate podzakonska akta koja se moraju izraditi i usvojiti do maja ove godine. Kao član radne grupe, Radmila Šerović, garantuje da su oni koji su već usvojeni, poput Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama, usklađeni sa evropskom regulativom. Gotov je i Pravilnik o upravljanju medicinskim, odnosno farmaceutskim i infektivnim otpadom koji bi trebalo do 10. februara da potpišu ministri ekologije i zdravstva.

Do maja se mora pronaći lokacija za regionalnu deponiju

Što se tiče komunalnog otpada neophodno je preduzimanje hitnih akcija. Jedan od njih je da do 23. maja bude usvojen novi Pravilnik o upravljanju deponijama u skladu sa posebnom Direktivom EU. Ministar će propisati samo određene kategorije otpada koje će moći da se odlažu na deponiji posle 2012, odnosno 2015. godine. Izgradnja regionalnih sanitarnih deponija u sferi komunalnog otpada je jedna od najhitnijih akcija, stvaranje uslova za reciklažu, prerada i odlaganje opasnog otpada i formiranje centara za reciklažu. Inače, Nacionalnom strategijom planira se izgradnja mreže od 27 regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom sa opštinom ili gradom koji je nosilac aktivnosti regionalne deponije. Do sada je ministarstvo preko Fonda za zaštitu životne sredine sufinansiralo izradu projektnih dokumentacija što je rezultiralo izgradnju sedam regionalnih sanitarnih deponija, dok su u fazi pripreme tri. Subotica nije među njima.
U državi je veoma teška situacija sa opasnim otpadom. Nema infrastrukture za tretman opsanog otpada. Po Zakonu generator otpada na svom prostoru ne može duže držati od 12 meseci. Zato država hitno mora pronaći lokaciju za bezbedno odlaganje. Iz kabineta ministra Dulića, kako je rekla Radmila Šerović, ima zvaničnu informaciju da je država u završnoj fazi dogovora sa Vojskom Srbije da se definiše već nađena lokacija gde će se odlagati otpad iz istorijskog zagađenja iz ratnih dana, a to je opasan hemijski i farmaceutski otpad, odnosno uvezeni lekovi koji su sada sa isteklim rokom trajanja. Ovaj, ali i drugi opasan otpad koji se stvara proizvodnjom u skladu sa zakonom, generatori su dužni da ga privremeno skladište i izvoze, jer još uvek kod nas nema uslova za njihovo uništavanje ili trajno deponovanje.

Situacija sa medicinskim otpadom je sledeća. Zahvaljujući projektu EU koji je sprovelo Ministarstvo zdravlja i Evropske agencije za rekonstrukciju on je zbrinut tako što je 50 zdravstvenih centara u Srbiji dobilo 78 autoklava i drobilica, te 25 specijalizovanih vozila za prevoz medicinskog otpada i još toliko će biti podeljeno u drugoj fazi koja je već počela. Takođe, će biti izgrađeno još jedno privremeno skladište za odlaganje farmaceutskog otpada i opasan hemijski otpad samo iz zdravstvenih ustanova, a zatim će biti izvežen u zemlje EU koje imaju postrojenje za zbrinjavanje ove vrste otpada. Inače, izrađen je projekat izgradnje postrojenja za fizičko - hemijski tretman opasnog otpada, određena je i lokacija, a EU je odvojila neophodna sredstva za izgradnju postrojenja koja bi trebalo da počne 2013. godine.

Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu

U maju prošle godine je usvojen i Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i set pravilnika, a ostao je onaj koji se tiče ambalaže od hemikalija. Predstavio ih je Luka Starčević, iz Odejenja za upravljanje otpadom koji je rekao da su osnovna načela: podela odgovornosti svih privrednih subjekata po sistemu "zagađivač plaća", sprečavanje, odnosno smanjivanje ambalaže i štetnosti po životnu sredinu, zatim ponovna upotreba ambalaže, reciklaža, te dobrovoljno sporazumevanje o upravljanju ambalažnim otpadom.

Tom prilikom je izneo podatak da će Srbija u pridruživanju EU morati da reciklira 60% mase staklene ambalaže, papira i kartona, 50% metala, 22% plastike i 15% mase drveta. Međutim, moćićemo da pregovaramo i počnemo sa manjim količinama. Stoga država treba da donese i propiše realne i dostižne nacionalne ciljeve, kao i da se uredi sistem za povraćaj, sakupljanje i ponovo iskorišćavanje, kao i sankcije za one koji ne poštuju propise. Sankcije su u pripremi. Inače, analizirani su sistemi u drugim državama i sada je u opticaju da se u Srbiji primeni integrisani sistem.

U ime grada domaćina, Gordana Gavrilović, stručni saradnik za ekologiju je govorila o već preduzetim aktivnostima u skladu sa zakonom. U toku je pripremna faza za izradu lokalnog plana upravljanja otpadom. Do novembra prošle godine kada je bio rok, 14 operatera je prijavilo svoju delatnost vezanu za ispunjavanje uslova u cilju podnošenja zahteva za upravljanje otpadom. Gradska Služba za komunalne poslove, preduzetništvo i životnu sredinu je izdala prvu dozvolu i to preduzeću "Eco Flor Nord Trade" sa Palića.

Nakon prezentacije otvorena je veoma konstruktivna diskusija. Skupu je prisustvovalo više od pedeset učesnika i to iz redova predstavnika lokalnih samouprava, otkupnih stanica, privrede, zdravstvenih ustanova i institucija, javnih i komunalnih preduzeća, inspektora, ekoloških organizacija i zainteresovanih pojedinaca iz Subotice, Vrbasa, Kikinde, Kule. Očito je da je ovakvih skupova neophodno mnogo više i to na području cele Srbije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search