Eurocinema od sada u gradu

Čet, 25.02.2010 - 13:34 -- darko.kovacevic

Od subote 27. februara Subotica će imati još jedan stalni bioskop u amfiteatru Otvorenog univerziteta. Bioskop pod nazivom "Eurocinema" će na programu najvećim delom imati filmove evropske produkcije nagrađivane na prestižnim festivalima i negovati tradiciju autorskog filma u cilju unapređenja i negovanja savremene kulture u gradu Subotici. Pored stalnog bioskopskog repertoara bioskop "Eurocinema" će nastaviti sa predstavljanjem najznačajnijih ostvarenja iz istorije kinematografije kroz program "Klasici evropskog filma", kao i sa prezentacijom programa najznačajnijih filmskih festivala iz zemlje i regiona.

Na svečanom otvaranju bioskopa biće prikazan novi film slavnog reditelja Romana Polanskog "Pisac iz senke" koji je prošle nedelje osvojio "Srebrnog medveda" za najbolju režiju na Berlinskom festivalu. Projekcije se održavaju svakodnevno od 20 časova, a besplatni revijalni programi prikazuju se od 18 časova.

Ulaznice po ceni od 150 dinara moći će se kupiti na porti Otvorenog univerziteta svakog dana pre početka projekcije, dok će filmovi iz ciklusa "Klasici evropskog filma", kao i gostovanja festivalskih programa ostati besplatni.

Na press konferenciji održanoj 25. februara, Dejan Zvekić, Martina Pletikosić i Petar Mitrić istkali su da je Otvoreni univerzitet ozbiljno shvatio kulturnu politiku grada, te je preuzeo na sebe obavezu da oplemeni kulturni život novim sadržajima.  Bioskop će, pored evropske kinematografije, promovisati i subotičke autore, ali i druge filmske formate i festivale u regionu.

Autor teksta: 
Custom Search