Etno dan nemačke nacionalne zajednice

Uto, 02.03.2010 - 13:30 -- nikola.tumbas

O OŠ Sveti Sava danas je održan školski čas u okviru Projekta’’Etno dan’’ nemačke nacionalne manjine pod pokroviteljstvom Vojvođanskog centra za ljudska prava.

Primenom Aktivne nastave kroz tematski pristup ovaj projekat doprinosi podizanju nivoa kvaliteta obrazovanja afirmišući toleranciju, multikulturalnost i različitost nacionalnih manjina koji ovde žive, putem boljeg upoznavanja jezika, tradicije i značajnih ličnost i naravno u skladu je sa Razvojnim planom ove škole pod motom ''umem da razumem''.

**

Projekat ETNO DAN se realizuje na tri časa u pet odeljenja.

Ukupno učestvuje 111 učenika sedmog i osmog razreda.

Tokom januara i februara su učenici u saradnji sa nastavnicom nemačkog jezika Tomić Vesnom uredili učionicu i pripremili je za prvi čas posvećen predstavljanju 12 oblasti( etnička mapa Vojvodine,istorija , muzika,likovna umetnost,književnost, film,animirani film, nauka, nobelovci , sport, običaji i zanimljivosti ),kroz koje je predstavljena Nemačka , kao zemlja iz koje su doseljeni Nemci u naše krajeve tokom 18 i 19 veka.

Koliko su učenici bili vredni i kako su tekle pripreme za prvi čas možete videti na fotografijama.

Prvi čas koji je održan 2. marta , je zamišljen kao TV emisija iz studija MULTI KULTI,gde je voditeljka najavljivala dopisnike i učenike zadužene za reklame.(Haribo, Perwoll i Calgon)

Neki su glumili u novoj verziji bajke Crvenkapica, neko je bio Goethe, neko slikar Klimt. Bili su tu i Mileva i Albert Ajnštajn, bilo je recitacija, plesa, karaoke verzije himne Oktoberfesta...

U ponedeljak 8. marta će biti prezentovan drugi čas posvećen rečima, recitacijama i imaćemo i kviz "MILIONER",gde će 111 učenika napisati po tri nove reči koje su naučili,zatim će recitovati po tri pesmice na nemačkom jeziku i u prevodu , a u kvizu "Milioner"će proveriti šta su naučili na prvom času.

Treći čas će biti održan 11. marta i tu će biti predstavljena tradicionalna nemačka slana i slatka jela, a neka od njih će onda učenici imati priliku da probaju. Biće tu štrudli , bavarskih kifli i pereca, kolača sa sirom na nemački način i..... Ako dođete možete ih probati.

info: Vesna Tomić - Glavni i odgovorni urednik studija MULTI KULTI

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U školi "Sveti Sava " u Subotici je danas prezentacijom sa temom " Nemačka nacionalna jela i pića

sa osvrtom na istoriju, umetnost i nauku" okončan projekat Etno dan nemačke nacionalne manjine.

Tokom projekta koji je zajedno sa pripremama trajao oko dva meseca, učenici su se na zabavan i edukativan način upoznali sa kulturom i običajima ove nacionalne manjine.Danas su ugostili i mališane iz Nemačkog zabavišta, a družili su se i sa učenicima škole "Ivan Goran Kovačić" u kojoj je prošle godine održan prvi Etno dan posvećen nemačkoj nacionalnoj manjini.

Profesori nemačkog jezika iz osnovnih i srednjih škola iz Subotice i Bačke Toplole su bili gosti koji su specijalitete nemačke kuhinje naručivali na nemačkom jeziku. To je za učenike naše škole bila prilika da na...

detaljnije
Post date: Čet, 11.03.2010 - 10:00

photo: Vesna Tomić - Glavni i odgovorni urednik studija MULTI KULTI

Post date: Uto, 23.02.2010 - 12:30
Custom Search