Etno dan u OŠ Matija Gubec Tavankut

Uto, 02.03.2010 - 13:27 -- branka.milojevic

Etno dan

Dana 02. ožujka 2010. godine u OŠ “Matija Gubec“ u Tavankutu održana je manifestacija pod nazivom „Etno dan“, jedna od mnogih podprojekata u okviru višegodišnjeg projekta „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini“.Uz Pokrajinu, školu realizaciju projekta je potpomoglo i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Na manifestaciji su sudjelovali učenici škole: petog, šetstog i osmog odjeljenja na hrvatskom nastavnom jeziku, kao i učenici sedmih i osmih  odjeljenja na srpskom nastavnom jeziku. Manifestacija se sastojala od prezentacije: običaja, kulture, tradicije jedne nacionalne zajednice drugoj u izvedbi učenika koji ne pripadaju toj zajednici. Cilj manifestacije je međusobno upoznavanje učenika pripadnika različitih nacionalnosti radi prevazilaženja kulturoloških, jezičkih i verskih razlika, stvaranje tolerantnije atmosfere i klime u školama formiranjem „učeničkih timova“ koji funkcioniraju skupa bez obzira na svoju nacionalnu i vjersku pripadnost i prevazilaženje segregacije i podvojenosti učenika u školama zbog njihove nacionalne pripadnosti.

Etno dan je održan kroz tri školska sata. Prvog sata odjeli na srpskom nastavnom jeziku predstavili su: najznamenitije hrvatske pisce, pjesnike, umjetnike, športiste, nobelovce, filmske stvaraoce uz pokazivanje njihovih fotografija ili ilustrovanjem njihovih dostignuća. Drugog sata odjeli na hrvatskom nastavnom jeziku predstavili su znamenitije Srbe iz Subotice, Tavankuta i okolice. Evaluacija sadržaja prikazanog kroz prethodna dva sata izvršena je na trećem satu u igri asocijacija. Djeca sudionici podjeljena su u tri skupine. Rješavajući asocijacije potvrdili su znanje o znamenitim ličnostima obiju nacija. Pobjednici natjecanja su nagrađeni, a sva djeca sudionici „Etno dana“ su na dar dobili majice. Ravnateljica i nastavnici koji su sudjelovali na realizaciji projektadobili su utješne nagrade.

Etno danu nazočni su bili: Bojan Gregurić predstavnik Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, Tibor Tot koordinator projektnih aktivnosti isprijed Vojvođanskog centra za ljudska prava, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, konzulica generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj, veliki poznavaoca običaja i povijesti ovih krajeva Alojzije Stantić, predsjednik saveta roditelja škole Tome Vojnić Mijatov kao i članovi školskog odbora.

Nikola Stantić  8.a                          
Tomislav Vojnić Mijatov 8.a       

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Post date: Sub, 06.03.2010 - 13:27
Custom Search