PMN: Zalaganje za tradicionalne vrednosti

Sre, 03.03.2010 - 17:00 -- urednik
arhivski snimak

Na Otvorenom univerzitetu u Subotici održan zbor građana u organizaciji Pokreta mađarske nade (PMN). Prisustvovalo je oko šezdeset građana. Svi članovi najužeg rukovodstva stranke obratili su se okupljenim građanima. Između ostalog, istaknuto je da ova stranka, koju u poslednje vreme žestoko napadaju paranoični politički protivnici i kojoj je bez ikakvog razloga i bez ikakvih argumenata zaprećeno čak i od strane ministra unutrašnjih poslova, vodi potpuno otvorenu i transparentnu aktivnost, u skladu sa svim zakonskim propisima.

U preciznu izradu koncepta autonomije ovdašnjih Mađara biće uključeni ugledni pravnici i intelektualci i, naravno, pripadnici većinskog naroda u Srbiji, sa kojima će se tražiti rešenje koje će svakome biti prihvatljivo.

Naglašeno je kako je PMN, kao nova stranka, već ostvario izvesne rezultate u rešavanju svakodnevnih problema vojvođanskih Mađara i uopšte građana. Kao primer navedena je inicijativa za uvođenje multinacionalne civilne straže, koja je u početku bila odbijena, da bi je Skupština grada Subotice na kraju praktično prihvatila usvajanjem odluke o tzv. komunalnoj policiji (što je u principu isto što i civilna straža). Kako je na tribini rečeno, ova odluka će verovatno zaživeti tek kada PMN bude imao svoje odbornike u lokalnom parlamentu, ali je velika stvar što se pomenuto pitanje uopšte našlo na dnevnom redu. Zatim je istaknuto da su otvorena pisma upućena čelnicima subotičke samouprave u vezi ravnopravne upotrebe jezika u početku ignorisana, ali se, zahvaljujući upornosti PMN-a, može zapaziti izvesno poboljšanje u ovoj oblasti, naime, u raznim ustanovama od opšteg značaja sve veći broj službenika počinje da govori i na mađarskom jeziku.

éto se saobraćajnih veza između Vojvodine i Mađarske tiče, a čiji je nedostatak godinama predstavljao ozbiljan problem, sa zadovoljstvom je konstatovano da je napokon pokrenuta autobuska linija na relaciji Subotica-Segedin-Budimpešta, uz napomenu da je PMN dao značajan doprinos tako što je na tome insistirao i vodio razgovore sa nadležnim transportnim preduzećima u Srbiji i Mađarskoj još znatno pre vizne liberalizacije.

Osim navedenog, naglašeno je kako mesni odbori PMN-a širom Vojvodine vode intrenzivnu aktivnost na očuvanju nacionalnog identiteta i interesa Mađara, ali se o tome za sada, zbog medijske blokade, malo toga može saznati. Pri tome, kako je rečeno, ostale vojvođanske mađarske stranke gotovo ništa ne rade, osim političkog prostituisanja, sklapanja i razbijanja neprincipijelnih koalicija, a sve u interesu vlasti i bogaćenja.

Gost tribine bio je Ištvan Savai (Szávay István), predsednik Kabineta za nacionalnu politiku stranke Jobbik, koja na aprilskim parlamentarnim izborima u Mađarskoj ima ozbiljne šanse da postane druga najjača stranka u zemlji. On je istakao da su Jobbik i PMN po mnogo čemu slični i nagovestio mogućnost ozbiljne saradnje između ova dva politička subjekta. Moglo se čuti da se obe stranke zalažu za tradicionalne vrednosti, kao što su poštenje, doslednost i nesebičnost. Ono što ih još spaja su idealizam i iskrena ljubav prema mađarskom narodu - rečeno je na tribini PMN-a.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search