Prepiska sa Kuratorijumom Fonda "Panonija"

Čet, 04.03.2010 - 16:42 -- nikola.tumbas

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE:

Elementarni red javne polemike,a i novinarsko pravilo nalaže, da se svaki autor potpiše imenom i prezimenom ispod teksta. Fantomski Kuratorijum Fonda "Panonia" oglasio se svojim viđenjem okolnosti pod kojima je nastao Fond "Panonija", mada tema mog prethodnog teksta nije bio taj fond, već odnos SVM-a prema Radio Subotici.

Ali kad je već ta tema otvorena, hajdemo se opet pozabaviti činjenicama:

Prvo, da vidimo ko je osnovao Fond "Panonija". Na zvaničnom web sajtu Radio difuzne agencije Srbije (www.rra.org.rs) u odeljku Registar dozvola, među osnivačima fonda "Panonija" su i sledeća lica: Ildiko Lovaš, višegodišnja članica Opštinskog veća za kulturu i informisanje na predlog SVM-a, Zoltan Jegeš, pokrajinski sekretar za obrazovanje na predlog SVM-a, Antal Biači, dugogodišnji član i funkcioner SVM-a, Jožef Kasa, dugogodišnji predsednik SVM-a, Laslo Varga, dugogodišnji član i funkcioner SVM-a, Tamaš Korhec, pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine na predlog SVM-a. Toliko o vanstranačkim ličnostima, kako tvrdi fantomski Kuratorijum.

Drugo, krajnje je licemerna tvrdnja da osnivači Fonda "Panonija" nisu formirali taj Fond protiv Radio Subotice. Kao što je u pismu fantomskog Kuratorijuma i rečeno, država je 2002. usvojila Zakon o radio-difuziji po kome jedan radio može da ima samo jednu frekvenciju. Fond "Panonija" je dobio dozvolu za komercijalnu regionalnu frekvenciju (91,5 MHz) na kojoj je Radio Subotica decenijama emitovala svoj program i time sebi obezbedio celodnevno emitovanje programa na mađarskom jeziku. Radio Subotici, po zakonu je ostavljena mogućnost da svoj program na mađarskom jeziku emituje u "sendvič" programu na jednoj frekvenciji, a onda fantomski Kuratorijum prigovara "pojedincima" da žele da ukinu emitovanje celodnevnog programa na mađarskom jeziku! Pa ko je zaposeo višedecenijsku frekvenciju Radio Subotice i time doveo Radio Suboticu u ovaj položaj?

Treće, kranje je cinična tvrdnja fantomskog Kuratorijuma da RRA nije oduzela frekvenciju Radio Subotici, a pogotovo je neistinita tvrdnja da je za komercijalnu regionalnu frekvenciju (91,5 MHz) mogao da konkuriše bilo ko. Činjenice su sledeće: Fond "Panonija" osnovan je i registrovan kao fondacija pri Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje novembra 2005. godine. Članom 95, stav 4 Zakona o radio-difuziji RS predviđeno je da se "radio i /ili televizijske stanice civilnog sektora mogu osnivati samo za lokalno područje". Takođe, Fond "Panonija" nije mogao ni da podnese izvod iz registra Agencije za privredne registre, jer tamo nije ni bio registrovan, niti je imao pretežnu delatnost proizvodnju i emitovanje radio - televizijskog programa.Dakle, potpuno je jasno da "Panonija" kao fondacija (civilni sektor) nije ni mogla da učestvuje na konkursu za komercijalnu regionalnu frekvenciju, jer nije ispunila elementarne uslove! Zanimljivo je da RRA u rešenju od 21. juna 2007. godine konstatuje da dozvolu za emitovanje programa izdaje Fondu "Panonija" kao podnosiocu prijave koji "ispunjava sve uslove i kriterijume odlučivanja i pruža veću garanciju da će doprinositi većem kvalitetu i većoj raznovrsnosti programa". Članovi RRA to konstatuju za fondaciju koja do tada nije emitovala ni minut programa i koja će zbog "raznovrsnosti" emitovati program samo na mađarskom jeziku!

Zanimljivo je takođe kako Fondacija koja po zakonu može da se finansira iz članarine i donacija, može da se bavi komercijalnim poslovima kao što je ekonomsko-propagandni program na RTV? Članom 95. Zakona o radio-difuziji RS izričito je navedeno da "radio i/ili televizijske stanice civilnog sektora ne mogu poslovati na profitnoj osnovi".

Radio Subotica je 14.11.2007. godine Vrhovnom sudu Srbije podnela tužbu radi poništaja rešenja RRA o dodeli komercijalne regionalne frekvencije Fondu "Panonija", ali do danas na tužbu nije odgovoreno ništa!

Četvrto, fantomski Kuratorijum nije demantovao moju tvrdnju da je SVM uslovljavao gradonačelnika Subotice i koaliciju "Za Evropsku Suboticu" da gradski budžet za 2009. godinu neće biti usvojen ako se Fondu "Panonija" i "Yu ecu" ne dodeli 45 miliona dinara za tu godinu. Fantomski Kuratorijum pokušava da zamagli istinu pišući da je lokalna samouprava sklopila ugovor sa "Panon TV-om", što je naravno netačno, jer ne postoji pravno lice "Panon TV" , već samo Fond "Panonija" koji ima radio i TV program. A tvrdnja da fond "Panonija" nije mogao da dovede u opasnost finansiranje Radio Subotice, takođe vređa zdravu pamet. Pa postoji određeni budžet za medije, ako nekom date, morate drugom da uzmete!

Jasno je šta brine fantomski Kuratorijum fonda "Panonija": istina koja se ne može izbaciti iz sopstvenih cipela. A žulja stalno...

Toni Bedalov
predsednik Upravnog odbora Radio Subotice

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search