Otvoreni univerzitet: Ukazati na prave vrednosti u društvu

Pet, 05.03.2010 - 12:15 -- nikola.tumbas
Polazeći od svoje društvene i kulturološke misije, Otvoreni univerzitet je smatrao da je vrijeme krize svih autentičnih vrijednosti, koje upravo ovdje i sada živimo, pravo vrijeme da novim idejama doprinesimo osvešćavanju i emancipovanju od prazine života koja nam se na razne načine servira kao poželjni modus povijesnog bivstovanja nas današnjih.
Detalj govora Boška Kovačevića
Detalj govora Boška Kovačevića

Govor Blaže Perovića, direktora "Otvorenog univerziteta"

Izuzetno mi je zadovoljstvo što Vas danas mogu pozdraviti povodom promocije novog kulturnog projekta Otvorenog univerziteta.

I manje upućenima znano je da je u svojih 60-tak godina postojanja Otvoreni univerzitet na neki način bio i ostao duhovna vertikala Subotice. Ovdje posebno apostrofiram poslednje dvije decenije u kojima je Univerzitet svoju misiju potvrđivao na dva načina: s jedne strane dao je značajan doprinos dekonstrukciji tadašnjeg političkog poretka u Srbiji, pre svega kroz širenje svesti o vrednostima građanskog društva s jedne i osnivanjem Festivala evropskog filma "Palić" i Međunarodnog festivala pozorišta za decu preko kojih je Evropi i svetu otkriva kosmopolitsko lice Subotice s druge strane.

Promene koje su se dogodile u Srbiji, kao i drugim tranzicionim zemljama, nažalost dale su za pravo Ginteru Grasu koji je ukazao da pobjedu nije odneo narod, već kapitalizam i to onaj "crni", kako ga naziva Erik Hobsbaum. Šta nam je doneo taj povijesni obrt? Donio nam je nadu da ćemo postati društvo koje dijeli iste vrijednosti sa razvijenim društvima Evrope. Donio nam je i ono što nismo želeli. Naime, u svijetu "crnog" kapitalizma život se počeo vrtjeti isključivo oko materijalnih, dok su duhovne vrijednosti potisnute surogatima koji samo fingiraju punoću življenja.

Polazeći od svoje društvene i kulturološke misije, Otvoreni univerzitet je smatrao da je vrijeme krize svih autentičnih vrijednosti, koje upravo ovdje i sada živimo, pravo vrijeme da novim idejama doprinesimo osvešćavanju i emancipovanju od prazine života koja nam se na razne načine servira kao poželjni modus povijesnog bivstovanja nas današnjih.

U vrijeme kada su razni oblici podkulture, kiča i etnocentrične turbo kulture na marginu potisnule autentične kulturne i humanističke vrijednosti Univerzitet, sa svojom novom inicijativom, podupire slična htenja, nažalost retka, ne samo u Subotici već i u Srbiji.

Programsko/sadržajnu okosnicu novog projekta čine tri celine:

Prva, naslonjena na Festival Evropskog filma "Palić" materijalizuje se otvaranjem prvog bioskopa evropskog filma u Srbiji, čime se još jednom potvrđuje da ovdje još uvijek obitava Lifkin duh.

Druga je vezana za profilaciju galerije kao mjesta predstavljanja autentičnog likovnog stvaralaštva.

Treću, čini korpus od četiri tribine:

1. Tribina "Otvorena knjiga" predstavljaće književno stvaralašto Srbije i Evrope.

2. Tribina "Politea" promoviše najznačajnije studije sa područja filozofije i društvenih nauka.

3. Tribina "Agora" kao i do sada fokusiraće se na razvoj Subotice dok će

4. Tribina "Društvo znanja" u fokusu imati najznačajnije društvene procese i pojave koje obeležavaju našu epohu.

Predstavljajući Vam ukratko novu kulturnu zamisao Otvorenog univerziteta, uz podsećanje da je on izvršni producent Festivala Evropskog filma "Palić", Međunarodnog festivala pozorišta za djecu i da je jedan od najznačajnijih izdavača literature na mađarskom jeziku u Srbiji, ubeđeni smo da ćemo, uz sve teškoće da obezbedimo sredstva za realizaciju ovih ideja, doprinijeti širenju duhovnih horizonata građana ove zajednice i time pripomoći da smislenije žive u odnosu na ono što se agresivno nameće kao vladajući obrazac života.

Ma koliko možda nekome zvučalo neskromno, neću se libiti da kažem da ovim zamislima Univerzitet daje respekta vrijedan doprinos evropeizaciji Subotice, Vojvodine i Srbije.

Na kraju ostaje mi da Subotičanima poželim da uživaju u filmskom, pozorišnom, likovnom, književnom i naučnom stvaralaštvu što ga kroz svoje projekte nudi Otvoreni univerzitet.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search