Šahisti Spartaka od subote igraju na prvenstvu Srbije

Pet, 20.08.2010 - 11:00 -- dejan.vukovic

Od subote, 21. avgusta, pa u narednih deset dana potom, u Vrnjačkoj Banji će se održati ekipno Prvenstvo Srbije u šahu. Među dvanaest najboljih ekipa tradicionalno se nalazi i subotički Spartak, a kako su predstavnici ovog kluba istakli, osnovni cilj u predstojećem takmičenju je da se sačuva status prvoligaša. Po rečima Milorada Maravića očekuje se veoma neizvesno prvenstvo među kojima čak sedam ekipa ima ambicije da se bori za sam vrh. Biće veoma neizvesna i borba za opstanak jer ove godine čak tri ekipe ispadaju iz elite. Ekipe su imale pravo da se pojačaju sa po jednim stranim igračem, interesantno je da su svi iskoristili svoje pravo pa će odlični igrači iz Ukrajine, Rusije, Bugarske, Nemačke, mađarske i Grčke igurno podići kvalitet ovogodišnjeg ekipnog prvenstva. Subotički Spartak takođe je iskoristio pravo na pojačanje i doveo mađara Ričarda Raptora, trenutno najmlađeg velemajstora na svetu.

Kapiten ekipe i igrač na prvoj tabli je subotički velemajstor Nikola Sedlak, drugu tablu pomenuti Ričard Raport, dalje slede internacionalni majstori Dejan Leskur i Siniša Popov, FIDE majstor Miloš Popović i majstor Balind Nađ Heđeši, dok je rezerva FIDE majstor Tibor Jesenski.

- Ove godine zbog finansija ne idemo u jakom sastavu, pa se ne mogu ni očekivati rezultati kao prethodnih godina kada je Spartak bio drugi na ekipnom takmičenju, te osvojio Kup. Opstanak u ovom rangu takmičenja nam je za sada primarna ambicija, ali neće biti lako. Na prvoj tabli uglavnom igraju internacionalci iz ostalih ekipa, pa ću imati dosta težak posao. No, vidim veliku šansu na nižim tablama gde Spartak ima iskusne igrače, sa mnogo odigranih partija na sličnim takmičenjima. - rekao je Sedlak.

Pored Spartaka na ekipnom prvenstvu Srbije učestvuju: Radnički (Kragujevac), Lasta (Beograd), Niš, Sloga Amiga (Kraljevo), Beograd Beopublikum, Vodovod (Kragujevac), VŠK "Sveti Nikolaj Srpski" (Valjevo), Novosadski ŠK DDOR (Novi Sad), Stara Pazova, Planum turs (Beograd) i Smederevski ŠK.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search