Otvaranje retrospektivne izložbe keramike Eržebet Šinković

Sub, 04.09.2010 - 19:05 -- urednik
Kolekcija članaka: 

Elegancija u keramici i kolažima

Postavka obuhvata radove nastale u poslednjih 40 godina. Umetnica se oduvek izdvajala po prepoznatljivom izrazu kome je ostala dosledna do danas, kaže Olga Šram.

U Modernoj galeriji "Likovni susret" otvorena je retrospektivna izložba kolaža i keramike poznate umetnice sa Palića Eržebet Šinković. Postavka obuhvata radove nastale poslednjih 40 godina i prikazuje umetnički opus kojim je Šinkovićeva ostavila pečat na razvoj primenjene umetnosti.

O njenim radovima govorili su istoričarka umetnosti i direktorka Galerije Olga Šram, pomoćnica gradonačelnika za kulturu Ljubica Kiselički i književnik i likovni kritičar Oto Tolnai.

- Umetnička keramika je posle Drugog svetskog rata prošla mukotropan put ka modernom izrazu, koji nije nimalo usporediv sa razvojem slikarstva. Eržebet Šinković je imala čast da bude đak Zlate Markov Baranji i svojim delom dala je veliki doprinos ovoj vrsti primenjene umetnosti. U početku je pokazala srodnost sa narodnom tradicijom, ali je ubrzo počela da se izdvaja po prepoznatljivom izrazu koji je orjentisan ka skulptorskoj elegantnoj formi koja se približava apstrakciji - kaže Olga Šram.

Za keramiku Eržebet Šinković ona je rekla da u sebi nosi jednostavnost i zanimljivost zbog čega bi trebalo istražiti njen rad.

Životno delo Eržebet Šinković na posetioce "Likovnog susreta" ostavilo je veliki utisak, a prema rečima Ljubice Kiselički njena keramika "stvara osećaj kao da prolazite kroz prostor vođeni zvukom Bahove fuge koji na kraju uz krešendo orgulja biva doveden do savršenog finala".

- Postavka nosi u sebi i duh arhitekture gotske katedrale i zvuk rahmanjinovskog klavira. U stilizovanoj formi apsolutne lepote zemlje Eržebet Šinković je dala jedan od najlepših poklona gradu, Subotici na čast, a svima nama na uživanje - rekla je Kiselički.

Otvarajući izložbu Oto Tolnai je rekao da se dugo zanosio keramičarskom filozofijom profesorke Zlate čiji je đak bila i Šinkovićeva koja se kao njena desna ruka igrala ilovačom, grnčarskim točkom, ali nije nastavila životno delo svoje učiteljice, već mističnu umetnost Karolja Baranjija.

- U poslednje vreme nisam temeljno pratio rad naših keramičara, ali poneka izložba i dela me neprekidno uveravaju da se tradicija nagrađuje. Naša keramika će uprkos svemu još u mnogim oblicima pokazivati čitave svetove i iskrsavati odnekuda. Eržebet Šinković je najsmeliji potez napravila kada je otkrila suštinu zatvorenog sveta, sastav i lepu, gotovo, sakralnu konstrukciju - zaključio je Oto Tolnai.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pet, 01.09.2017 - 20:56

Otvaranjem izložbe Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Subotica «Naše kalvarije» u Senjćanskoj crkvi danas je zatvoren ciklus događaja kojim je obeležen Dan grada.

A vajdasági kálváriákról tegnap estefelé a Szent György-templomban nyílt kiállítás. A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai 2004 és 2009 között járták végig, térképezték fel a bácskai, bánáti és szerémségi kálváriákat, amelyek között van féltő gonddal rendben tartott, de romos, elhagyott is. A 85 településen összegyűjtött anyagból készült kiállítás szerzői: Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató és Željko Vukelić fotográfus, az intézet munkatársai. Szeptember 25-éig tekinthető meg a templomban a kiállítás, amelyet dr. Andrija Kopilović plébános és dr. Barna Gábor, a Szegedi...

detaljnije
Post date: Ned, 05.09.2010 - 17:00

Sarić među noćnim leptirima

U petak 03.09.2010.godine u 20.30h na platou ispred spomenika Ivanu Sariću okupila se nekolicina ljudi zaljubljenika i naslednika Sarićevog dela na čelu sa gradionačelnikom g-dinom Sašom Vučinićem.

Sarićev spomenik je ovo veče zasijao starim sjajem ispunjen i noćnom dimenzijom života. Izvršena je restauracija spomenika i parka oko spomenika i ugrađeno noćno osvetljenje spomenika.

Još daleke 1985.g. kada je ovaj spomeik i sagrađen uoči otvaranja Evropskog prvenstva za žene čiji je domaćin bio aero klub ,,Ivan Sarić’’ iz Subotice.

Nakon postavljanja spomenika aero klub je spomenik redovno koristio kao početnu tačku marš-rute(PTM) na prestižnom takmičenju pilota aviona u proteklih 25 godina.

Spomenik su...

detaljnije
Post date: Pet, 03.09.2010 - 20:30

Park Ferenca Rajhla je i ove godine bio mesto gde su nastupili mladi subotički izvođači. FOKUS Fondacija je obeležila Dan Grada serijom koncerata čiju publiku čine uglavnom mladi stanovnici ovoga grada. Koncerti su zakazani za petak, 3. septembar 2010. godine, a sa bine postavljene pored Stadiona malih sportova predstavili su se Romantic Angels, Miljan & Big G & Nemir, D ZOO, Rajahman, Masna soda, Horizont, 3 ispod 0, All the Arms We Need, Dj Needle i Dj Minimalistic.

Žurka, na kojoj se bilo zastupljeni razni muzički pravci, počela je već u 17 časova, te okupila veliki broj mladih, ljubitelja, hip-hopa, panka, metala, roka i elektronske muzike.

Tehnička podrška: SoundRent i Studio 11.

...

detaljnije
Post date: Pet, 03.09.2010 - 20:05

U vestibilu Gradske kuće postavljena je zanimljiva izložba o istoriji tri gradske kuće

Post date: Pet, 03.09.2010 - 19:15
Custom Search