Konferencija za novinare u TERRAS-u

Uto, 28.09.2010 - 14:09 -- urednik

Javno zagovaranje, odnosno lobiranje koje podrazumeva uspostavljanje kontakta i saradnju sa donosiocima odluka i nosiocima vlasti, je jedna od najtežih aktivnosti cvilnih organizacija, rekla je u uvodu, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S koje je danas okupilo novinare povodom završetka projekta "Implementacija zakonskih akata i reorganizacija Gradske uprave u oblasti zaštite životne sredine u službi poboljšanja kvaliteta življenja". Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva" kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC). Glavni cilj projekta proizilazi iz samog naziva, reorganizacija GU u toku i trebalo bi uskoro da se formira posebna organizaciona jedinica za životnu sredinu.

Mr Gordana Gavrilović, iz lokalne samouprave je rukovodila ekspertskim timom projekta koje je dalo najoptimalniji model do kojeg su došli sarađujući sa stručnjacima Ministarstva zaštite životne sredine, a koristeći iskustvo Beograda i Novog Sada. To je pretočeno i u priručnik koji su podeljeni ne samo u Subotici, već i drugim gradovima i opštinama diljem Srbije. Predloženo je da se formira Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, a jačanje kapaciteta, odnosno zapošljavanje će se obavljati fazno s obrzirom na ograničenja od strane države. Razlog za preduzimanje ovih koraka jeste povećanje broja zakona iz ove oblasti, pa ih je sa četiri, povećano na 16. S tim u vezi je resorni ministar, dr Oliver Dulić, preporučio svim opštinama i gradovima da obrate pažnju na obezbeđivanje uslova za implementaciju tzv. "zelenih zakona". Prema njenim rečima saradnja civilnog sektora i lokalne samouprave uvek daje dobra rešenja, pa tako i u ovom slučaju.

O Info eko centru je govorila, Snježana Mitrović, napominjući da je i pored protivljenja pojedinaca iz Gradske uprave i Gradskog veća, otvoren zahvaljujući gradonačelniku, Saši Vučiniću. A da je bio u pravu dokazuje činjenica da ovaj centar predstavlja osnovu za budući Kontakt centar 024 koji bi trebalo da bude instaliran u lokalnoj samoupravi kroz projekat urađen u saradnji sa Kancelarijom za ekonomski razvoj. U međuvremenu, nastavak rada Info eko centra su podržali resorno ministarstvo i sama lokalna samouprava.

S jedne strane centar je usmeren na rad sa građanima. Najčešće su pritužbe na komšije čija su dvorišta zarasla u korov i prepuna otpada, zatim da se u njihovim njivama stvaraju divlje deponije, jer nesavesni građani odlažu otpad. U Subotici nije redak slučaj držanja domaćih životinja čak i u strogom centru grada, a prijavljuju i seču stabala u Dudovoj šumi. Usled nedostatka kanalizacione mreže u našem gradu, česti su slučajevi ispumpavanja fekalija iz individualnih septičkih jama u dvorišta, bašte ili ulicu što izaziva neprijatan miris, a potencijalni su izvori zaraze. Imajući u vidu da je problem broj jedan Palićko jezero građani dostavljaju podatke o ilegalnim radionicama za obradu metala hemijskim sredstvima koja završavaju direktno u jezeru. Zabeleženo je niz prijava odlaganja otpada na Paliću gde su prave divlje deponije bile nadomak turističkih objekata. Mnogi ovi problemi su rešeni u saradnji sa inspekcijom sa kojom smo imali izuzetanu saradnju, ali dosta toga ostaje na lokalnoj samoupravi i komunalnim i drugim relevantnim preduzećima, rekla je Snježana Mitrović.

Ono što je za istaći jeste da većina građana dolazi direktno u Info eko centar, ostavljaju svoje podatke i spremni su svoje probleme, čak i sa susedima, izneti u medijima. Međutim, oni koji se obraćaju elektronskim ili putem telefona, veoma često žele da ostanu anonimni.

Druga uloga Info eko centra je ispomoć službenicima u delu posla vezanim za informisanje i uspostavljanje kontakta sa ekološkim organizcija gde je načinjen veliki korak: sačinjen je registar, otvoren je poseban odeljak na Internet strani grada, po prvi put je raspisan konkurs za dodelu sredstava samo ekološkim orgnizacijama itd. Na žalost, apsurno je da donosioci odluka ne znaju iskoristiti rezultate projekata koje podržavaju, rekla je, Snježana Mitrović, i najavila novi projekat koji, takođe, podržava USAID preko ISC-a, a odnosi se na intezivno predstavljanje gore navedenih primedbi i problema građana koji će se naći i u dokumentarnom filmu, a biće dostupno i posetiocima www.subotica.info.

Autor teksta: 
Custom Search