Studenti nezadovoljni naplatom bodova i participacije

Sre, 29.09.2010 - 12:15 -- dejan.malagurski

Protest studenata u Subotici i Novom Sadu

Studenti kažu da su svesni da ne mogu promeniti puno toga, ali da ipak pokušavaju da ukažu na teškoće i nelogičnosti sa kojima se susreću na Ekonomskom fakultetu.

Iako status studenta Ekonomskog fakulteta zajedno sa isturenim odeljenjem u Novom Sadu ima oko 6.000 mladih na protest u Subotici je došlo oko 50. U Novom Sadu okupilo se oko 200 akademaca, a skupovi su organizovani u oba grada zbog "prevelikih troškova i brojnih nelogičnosti sa kojima se studenti susreću".

Niko od studenata novinarima nije želeo da kaže ime i prezime jer se "plaše posledica", a većina tvrdi da je na protest došla samo da bi podržala kolege.

- Ne želim da kažem svoje ime, jer sam već čuo da je mnogima rečeno ako im se ne sviđa na Ekonomskom mogu slobodno da upišu drugi fakultet. Problem je što se Studentski parlament povlači i niko iz te organizacije još nije stao zvanično uz nas pa smo neorganizovani. Svesni smo da ne možemo promeniti mnogo toga, ali želimo da ukažemo na naše probleme i otimanje para - kaže jedan od studenata.

Mnogobrojne zahteve studenti su formulisali u četiri i prema njihovim rečima mnogo bi im značilo kada oni koji studiraju u Novom Sadu ne bi morali da plaćaju participaciju čak 28.600 dinara i da se ne naplaćuje prenos bodova za već odslušane predmete. Oni traže i da se studentima na trećoj godini omogući da polažu ispite po apsolventskim rokovima i da na drugoj godini mastera svi koji imaju prosek veći od devet budu oslobođeni školarine.

Subotičke akademce u amfiteatar Fakulteta pozvao je prodekan prof. dr Aleksandar Grubor. On je istakao da je već razgovarao sa studentima u oba grada, ali da mu do sada ništa nije dostavljeno na način kako bi to trebalo, odnosno u pisanoj formi.

Prodekan je studentima pojasnio koji od zahteva krše Zakon o visokom obrazovanju, a koji je u skladu sa njim i da bi o tome Studentski parlament trebao pismeno da obavesti Nastavno naučno veće i Savet Ekonomskog fakulteta.

- Samo sam čuo za zahteve, ali ništa nismo dobili u pisanoj formi. Trebalo bi ih proslediti Studentskom parlamentu koji bi onda trebao da ih uruči dekanu i upravi Fakulteta. Po Zakonu o visokom obrazovanju jedina reprezentativna studentska organizacije je Parlament i bilo bi akademski da njihovi predstavnici nastave da pregovaraju sa nama - poručio je studentima dr Aleksandar Grubor.

On je dodao da "niko na Ekonomskom fakultetu nema ništa protiv da se studenti okupljaju, ali da ne postoji potreba za anonimnim grupama, jer ono što treba da se promeni a ne krši zakon, biće urađeno bez obzira na sve okolnosti".

Pored četiri zahteva u razgovoru sa prodekanom dr Aleksandrom Gruborom studenti su uputili primedbu i na mali broj budžetskih mesta na master studijama, a rečeno im je da je Ekonomski fakultet tražio od nadležnih povećanje mesta i da se još uvek čeka odgovor u pisanoj formi.

-U petak zvanično počinjemo novu akademsku godinu i svečanosti će prisustvovati i ministar prosvete dr Žarko Obradović. Iz prve ruke ćemo moći da čujemo kakve su mogućnosti da se studentima izađe u susret - rekao je prof. dr Aleksandar Grubor.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search