Odgovorni mladi - održiva budućnost

Sub, 02.10.2010 - 19:00 -- mihajlo.plankos

U okviru programa pokrenutog pod naslovom Odgovorni mladi - održiva budućnost, Subotičani su 2. oktobra, u foajeu Otvorenog univerziteta videli izložbu radova učesnika projekta Trash Art organizovanog, uz podršku kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, na inicijativu studentske organizacije AIESEC i Komore mladih iz Subotice. Četrdeset i pet studenata i srednjoškolaca, koji su radili u tri kreativne radionice pokušavalo je svojim radovima da skrene pažnju javnosti na veliku štetu koju izaziva nepravilno i neodgovorno odlaganje otpada u prirodi.

U saopštenju za javnost istaknuto je da su "mladi koji su učestvovali na prvoj od tri radionice koristili otpad kao sekundarni materijal kako bi napravili jedinsvena umetnička dela. Zadatak ljubitelja fotografije, učesnika druge radionice, bio je da zabeleže trenutke narušavanja životne sredine, dok su učesnici treće radionice učili o montaži i kreiranju kratkometražnih filmova o ugraoženosti prirode".

"Posmatrali smo čovekovu svakodnevicu i tamo gde drugi vide otpad, mi smo videli umetnost. Tako smo došli do ideje da podignemo svest naših sugrađana o neophodnosti zaštite prirode, ali kroz koncept koji do sada nije primenjen. Osmislili smo projekat tako da kroz interesantne dvodnevne radionice svaki učesnik dobije priliku da se kreativno iskaže u sferi umetnosti u kojoj je najbolji, a zahvaljujući podršci i pomoći Coca-Cola Hellenic Srbija postignuti su značajni rezultati. Snimljeno je pet filmova i 30 fotografija na različitim lokacijama u Subotici, a od recikliranog materijala napravljeno je 30 ramova za fotografije, razne skulpture, nakit, rajfovi za kosu, dosta šešira i haljina od novina", reči su koordinatora projekta Trash Art Dimitrija Miljuša. Predstavnik AISEC-a Igor Marjanović ističe da je kroz ove radionice dat doprinos kreativnom ali i kritičkom mišljenju mladih na temu očuvanja prirode i zaštite životne sredine i da je podstaknuta njihova potreba za međusobnom saradnjom.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search