Grad obeležio Dan oslobođenja od fašizma

Ned, 10.10.2010 - 12:00 -- nikola.tumbas

PONOS RAZLIČITIH, A JEDINSTVENIH

Svečanom sednicom Skupštine grada obeležena je 66. godišnjica oslobođenja Subotice. Svečanosti su, osim predstavnika odborničkih grupa Skupštine grada, prisustvovali i predstavnici diplomatskih korova ambasade Ruske Federacijde iz Beograda, konzulata Mađarske i Hrvatske iz Subotice, ratnih vojnih veterana iz Mađarske i Hrvatske, predstavnici SUBNOR-a, nacionalnih saveta, te kulturnih institucija.

Čestitajući preživelim borcima i Subotičanima Dan oslobođenja gradonačelnik Saša Vučinić rekao je 10. oktobar svih ovih godina bio datum koji izaziva duboko poštovanje kod svih sugrađana.

"Antifašistički pokret ovog grada činili su naši sugrađani koji su bili različiti po svemu: po nacionalnosti, socijalnoj pripadnosti, obrazovanju..., ali jedinstveni u borbi za slobodu. Zbog toga ne smemo zaboraviti da je jedinstvo u borbi protiv fašizma poslužilo kao model i inspiracija za stvaranje celovite i demokratske zajednice evropskih naroda", rekao je, među ostalim, Saša Vučinić.

Predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Svetozar Atanacković istakao je kako mu je posebno drago što svečanoj sednici prisustvuju gradonačelnik, predsednik Skupštine grada i odbornici lokalnog parlamenta što u mnogim sredinama, kako je naveo, "nije slučaj".

"Zar je moguće u zemlji Srbiji i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini da neko da podršku rehablitaciju onih koji su svoje ruke ukaljali krvlju sopstvenog naroda? Zar je moguće da u godini u kojoj slavimo Dan pobede nad fašizmom neko traži rehabilitaciju Draže Mihailovića, najvećeg krvnika svog naroda? Ja moram to dakažem, jer ostao bih prazan i odavde bih otišao nezadovoljan da to nisam rekao"istakao je pokrajinski predsednik SUBNOR-a.

Nakon svečane sednice, kao i svake godine, prisutni su položili vence i cveće na Trg žrtava fašizma, a zatim i na grobove poginulim pripadnicima Crvene armije na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search