Nagrade Dr Ferenc Bodrogvari 2011

Sre, 22.06.2011 - 20:00 -- dejan.malagurski

Za istaknuto delo i za zapažena ostvarenja ostvarena u 2010. godini dodeljuje se priznanje «dr Ferenc Bodrogvari»:

  • 1. Eniki Gereg, pijanistkinji,
  • 2. Milošu Nikoliću, diplomiranom muzičaru - profesoru violine i
  • 3. Slobodanu Vladušiću, romanopiscu i esejisti.

ENIKE GEREG (ENIKÕ GÖRÖG), pijanistkinja

Enike Gereg (Enikő Görög) rođena je u Subotici 1987. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u subotičkoj Muzičkoj školi u klasi prof. Emeke éoti Sobonja (Emőke Sóti Szobonya) 2005. godine. Studirala je u Beogradu, gde završava i doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Kao najuspešnija studentkinja školske 2008/2009. godine dobila je nagradu "Emil Hajek", dok je školske 2009/2010. godine proglašena za studenta generacije.

Učestvovala je i osvajala nagrade na brojnim takmičenjima za pijaniste u Nišu ("Takmičenje mladih pijanista", 1998. godine gde je osvojila I nagradu); éapcu ("Festival mladih pijanista" u periodu od 2001. do 2003. godine - I nagrada); Beogradu ("Epta", 2005. godine - II nagrada); takmičenje "Davorin Jenko", 2008. godine - I nagrada; učešće na takmičenju "Vučković", 2009. godine - I nagrada; "Jeunesses musicales" - troetapno takmičenje Muzičke omladine 2009. godine - III nagrada i nagrada za najbolje izvođenje obavezne kompozicije - Isidora Žebeljan: Il Circo); Parizu ("Nikolaj Rubinštajn", 1997. godine - I nagrada); Torinu ("Međunarodno takmičenje mladih pijanista", 1999.godine - I nagrada); Kopenhagenu ("Međunarodno takmičenje mladih muzičara", 2000. godine - I nagrada); Sjedinjenim Američkim Državama, Radford Virginia ("Bartók-Prokofieff-Kabalewsky piano competition", 2001. godine - II nagrada); Segedinu ("Takmičenje Bartok", 2010.godine - II nagrada).

Svirala je brojne resitale u Subotici, Senti, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Kikindi, Novom Kneževcu, Somboru, Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Slovačkoj (Dunajska Streda), Mađarskoj (Budimpešta, Kiškunhalaš, Segedin, Sombathej), Austriji (Rajhenau an der Raks), Rumuniji (Nađsentmikloš, Bukurešt), Francuskoj (Eks an Provans), Italiji (Rim i Lakvila), Danskoj (Kopenhagen), Sjedinjenim Američkim Državama (Punta Gorda - Florida i Klivlend , država Ohajo).

Nastupala je kao solista sa Subotičkom filharmonijom, kamernim orkestrom "Simfonietta" iz Budimpešte, orkestrom Radio televizije Srbije, Cameratom Serbicom, Segedinskom simfonijskim orkestrom.

Pohađala je kurseve: Miroslave Lili Petrović, Rite Kinke, Ninoslava Živkovića, Lidije Stanković, Lidije Bizjak, Arba Valdme, Marte Gujaš (Márta Gulyás), Jene Janda (Jenő Jandó), Imrea Romana (Imre Rohmann), Žaka Ruvijea (Jacques Rouvier), Gotliba Vališa (Gottlieb Wallish), Luisa Fernanda Pereza (Luis Fernando Pérez), Erika Tavašjerne (Eric Tawaststjern).

Redovno nastupa u klavirskom duu sa sestrom Noemi Gereg (Noémi Görög). Sarađivale su nekoliko puta sa Beogradskim perkusionistima. Osvajale su nagrade na brojnim takmičenjima u Beogradu ("Republičko takmičenje" 2000. godine - I specijalna nagrada, internacionalno takmičenje "Petar Konjović" 2001. godine - III nagrada, Torinu ("Međunarodno takmičenje mladih pijanista", 1999. godine - I specijalna nagrada), Rimu ("Internacionalno takmičenje mladih pijanista", 2002. godine - III nagrada), Oslu ("Grigovo takmičenje", 2010. godine - III nagrada) i specijalna nagrada za izvođenje Bartokove kompozicije: 7 komada iz Mikrokosmosa).

Snimala je za Panon TV (Subotica), RTS (Beograd) , MTV1 (Budimpešta) i Duna TV (Budimpešta).

*

MILOŠ NIKOLIĆ, diplomirani muzičar - profesor violine

Miloš Nikolić rođen je 13. IX. 1977. godine. Živi i radi u Subotici. Sa šest godina upisao je nižu Muzičku školu. Nakon godinu dana u rodnom gradu osvaja prvu nagradu na školskom takmičenju "Mladi talenti". Sa devet godina osvaja prvu nagradu na republičkom tamičenju, kao i prvo mesto na takmičenju violinista SFRJ.

Zbog izuzetnih uspeha organizovani su mu brojni koncerti u Srbiji. Nakon završene osnovne škole upisuje srednju Muzičku školu "Isidor Bajić" u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Jambora. Za vreme školovanja u Novom Sadu održao je takođe brojne solističke koncerte.

U prvom razredu srednje škole honorarno radi u Novosadskoj operi kao njen najmlađi član. U drugom razredu nastavlja da niže uspehe, predstavljajući, između ostalog, tadašnju Jugoslaviju na međunarodnom festivalu u Budimpešti, te osvajajući, ponovo, prvu nagradu na državnom takmičenju u Beogradu. Na takmičenju Muzičke omladine u Bukureštu 1996. godine zauzima peto mesto, a nakon nekoliko godina osvaja i prvo mesto na ovom takmičenju. Nekoliko puta je osvajao prva mesta i na festivalima muzičkih škola Srbije.

Nakon završenog drugog razreda srednje škole, po preporuci profesora Akademije u Novom Sadu, postaje redovan student novosadske Akademije u klasi prof. Manane Dugladze, a nakon dve godine studije nastavlja kod prof. Irine Jašvili. Nakon položene audicije, na Akademiji postaje najmlađi koncertmajstor orkestra Akademije umetnosti, na čijem je čelu bio dirigent Mladen Jagušt.

Kao najboljem i naistaknutijem studentu gudačkog odseka Milošu Nikoliću, Akademija umetnosti finansira dalje usavršavanje violine kod prof. Michaela Frischenschlagera, koncertmajstora Bečke filharmonije. Usavršavanje nastavlja kod jedne od najboljih profesorki violine, Marine Jašvili iz Moskve, zatim kod profesora Mateje Marinkovića iz Londona, profesora Sretena Krstića, koncertmajstora Minhenske filharmonije, te Wernera Hinka, profesora violine iz Beča.

Na trećoj godini studija postaje stalan član Novosadskih solista, kasnije postaje i koncertmajstor pomenutog orkestra koji menja naziv u Novosadski kamerni orkestar i sa kojim održava brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Tokom studija osniva gudački kvartet Quattro Santi pod mentorstvom Dejana Mlađenovića. U svojoj dvadesetoj godini postaje član Evropskog kamernog orkestra.

Nastupao je na brojnim festivalima. Koncertirao je sa istaknutim umetnicima Stefanom Milenkovićem, Sretenom Krstićem, Matejom Marinkovićem i drugima. Trenutno je koncertmajstor Novosadskog kamernog orkestra i zamenik koncertmajstora Vojvođanskih simfoničara.

Zaposlen je u Muzičkoj školi u Subotici. Učenici Miloša Nikolića postižu izuzetne rezultate na takmičenjima. Izdvajaju se deset specijalnih, pedeset prvih i sedam drugih nagrada koje su ostvarene za osam godina rada u školi.

Godine 2008. Nikolić dobija prestižno priznanje "Ðerđ Zazrović" kao najperspektivniji mladi muzički pedagog u zemlji. S obzirom na izuzetne uspehe sa učenicima, sviračko i pedagoško umeće, iste 2008. godine, postaje počasni član žirija na takmičenju Mladih virtuoza u Beogradu, a 2010. godine imenovan je za člana Odbora za dodelu priznanja "dr Ðorđe Natošević".

Miloš Nikolić i njegova učenica su krajem 2010. godine na konkursu za "Najuspešnije darovite učenike koji su postigli vrhunske rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku školske 2009/2010. godine i njihove mentore" nagrađeni od Vlade AP Vojvodine.

*

SLOBODAN VLADUŠIĆ, romanopisac i esejista

Slobodan Vladušić, pisac i esejista, rođen je 1973. godine u Subotici gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao sa tezom Slike evropskih metropola u prozi Miloša Crnjanskog.

Do marta 1999. radi kao jedan od urednika časopisa «Reč». U 2001. godini deo svoga vremena posvećuje radu u lokalnoj televiziji kao urednik, čime zatvara svoj televizijski ciklus započet u srednjoj školi, kada izučava tajne audio i video tehnike.

Bio je stalni književni kritičar za prozu lista Politika, a sada istu funkciju obavlja u Večernjim novostima. Tri godine je bio član žirija za dodelu Ninove nagrade. Napušta članstvo jer je želeo da se i sam bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga.

Vladušić je napisao niz knjiga kritika i studija, i to: Degustacija strasti (1999), Na promaji, Portret hermeneutičara u tranziciji (2007), Ko je ubio mrtvu dragu (2009). Roman Forward je objavio 2009. godine.

Njegov rad prepoznala je publika, naročito književni krugovi u zemlji i inostranstvu. Član je Programskog odbora književnog festivala «Pisci u fokusu « koji se održava u Subotici. Učesnik je kulturnog života svoga grada, zapaženi moderator i organizator niza književnih večeri i promocija. Veoma je aktivan (i) u kuberprostoru, pisanju blogova i kritičkim analizama savremene kulture i društva.

Dobitnik je brojnih nagrada. Za najbolju književnu kritiku u elektronskim i štampanim medijima na srpskom jeziku dobio je nagradu Milan Bogdanović 2004. godine. Za sinopsis romana Forward dobio je nagradu «Borislav Pekić» (2008), a za isti roman 2009. godine Vitalovu nagradu «Zlatni suncokret».

Zaposlen je kao docent na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search