Odlukom Skupštine grada Nemci dobili zemljište besplatno

Pet, 08.07.2011 - 11:31 -- bojana.juric
Kolekcija članaka: 
Petar Balažević - Preko 500 novih radnih mesta
Petar Balažević - Preko 500 novih radnih mesta
Maglai Jeno - Pozitivni i negativni utisci sa skupštine
Maglai Jeno - Pozitivni i negativni utisci sa skupštine
Slavko Parać - Radimo i preko leta ako zatreba
Slavko Parać - Radimo i preko leta ako zatreba
Saša Vučinić - Zadovoljan zajedničkim stavom odbornika skupštine oko stranih investicija.wmv
Saša Vučinić - Zadovoljan zajedničkim stavom odbornika skupštine oko stranih investicija.wmv

- Unete i izmene programa poslovanja Direkcije za izgradnju, po kome će više novca biti potrošeno u obnovu i izgradnju putne infrastrukture

Nemačka kompanija za proizvodnju gumenih komponenti za auto-industriju, "Continental", koja na jesen treba da počne sa izgradnjom proizvodnog pogona u Subotici, zemljište u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku dobiće besplatano. Ovakva odluka doneta je jednoglasno na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, gde su se i vlast i opozicija složili da je reč o vrlo važnoj investiciji, koja gradu u narednih pet godina doneti gotovo povećanje od gotovo pola miliona evra samo na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Gradonačelnik Saša Vučinić je izrazio zadovoljstvo što je u trenucima kada nemačka "Norma grupa" otvara svoj pogon u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku, gde će raditi preko 300 Subotičana, još jedan nemački gigant počinje poslovanje u najvećem gradu na severu Bačke.

- Za razliku od privatizacija odrađenih minule decenije, gde su privatnici za male pare kupovali naše fabrike koje su potom nazadovale, ovo je sada strateška invesiticija koja će u velikoj meri smanjiti broj nezaposlenih u gradu. U prvoj fazi, Nemci će u ovaj pogon uložiti 10 miliona evra i zaposliti 295 lica, ali su u razgovorima sa nama istakli da posle 2015. godine planiraju i drugu investicionu fazu, tokom koje će izgraditi još jednu halo površine 6.000 kvadratnih metara i u nju zaposliti još 250 Subotičana. Ovo je izuzetno pozitivan iskorak i očekujem da ćemo uskoro popuniti industrijsku zonu u Malom Bajmoku, gde se već nalaze nemačke firme Simens, Dunkermotoren i Norma grupa - rekao je juče Vučinić.

I u opozicionom Savezu vojvođanskih Mađara su izrazili zadovoljstvo što jedan ovakav gigant dolazi u Suboticu, ali su nastojali da minimiziraju ulogu lokalne vlasti, predvođene Demokratskom strankom, u sklapanju celog posla.

- Odluka menadžmenta nemačke kompanije nema previše veze za lokalnom samoupravom, već sa činjenicom da u mađarskom Kečkemetu svoj proizvodni pogon gradi Mercedes, koji u svoja vozila ugrađuje Kontinentalove komponente. Bez obzira na to, podržavamo predložene odluke i zaključke i nadamo se da će ova investicija zaživeti u što skorijem roku. Ovo je vrlo pozitivan primer i očekujem da će imena i renomei firmi koje posluju u Slobodnoj zoni u Malom Bajmoku privući i druge strane investitore da dođu u naš grad - naglasio je Jene Maglai.

Na jučerašnjoj sednici doneta je i Odluka o izmenama programa poslovanja Direkcije za izgradnju grada, po kojoj će u investicije u putnu infrastrukturu biti izdvojeno čak 970 miliona dinara.

Referent posvađao vlast i opoziciju

Juče je usvojena i Odluka o ukidanju radnog mesta referenta za mesne zajednice pri Direkciji za izgradnju grada. Prema tvrdnjama opozicije, do ovoga je došlo zbog određenih unutarstranačkih afera u vladajućoj koaliciji, vezanih za curenje informacija, dok u vlasti demantuju te navode i ističu da za ovim radnim mestom "više nema potreba, pošto se preko njega koordinisao samodoprinos, koji ove godine ističe u svim mesnim zajednica, izuzev jedne".

U video prilogu  Petar Balažević Jene Maglai, Slavko Parać, i Saša Vučinić o impresijama sa sednice skupštine.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Uz prisustvo ministra u Vladi Srbije, Mlađana Dinkića, danas je svečano otvorena fabrika u privrednoj zoni Mali Bajmok. Detalji u video prilozima nešto kasnije a zvanično saopštenje ContiTech-a je u nastavku..

...

ContiTech svečano otvara fabriku u Srbiji
Lokacija snabdeva crevne i cevne sisteme za evropsku automobilsku industriju • Očekuje se da će broj zaposlenih dostići 250 do kraja godine.

Hanover, 1. jun 2013. godine. Nakon perioda izgradnje od samo devet meseci, ContiTech AG sa sedištem u Hanoveru, je zvanično pustio u rad postrojenje za proizvodnju cevnih i crevnih sistema u severnom delu Srbije. Već od oktobra 2012. godine, fabrika snabdeva kupce u automobilskoj industriji. U međuvremenu, oko 150 radnika je dobilo posao u...

detaljnije
Post date: Sub, 01.06.2013 - 12:00

Obilazak gradilišta buduće fabrike Continental.

Post date: Sub, 21.04.2012 - 14:00

Jasmin Šečić živi, a ponekad i životari u Subotici, pokraj salaša na severu Bačke. Za sebe kaže da je pasionirani ljubitelj svega što je dobro u ljudima, da se smeje neobičnim i apsurdnim situacijama, i da sve manje prepoznaje sebe od nekada. Otkad je čuo da je to uobičajeno, mnogo mu je lakše.

U slobodno vreme čita, piše (Twitter: CanBeBlank) i crta. Šta god da započne, na kraju uvek ispadne priča o malom čoveku u vrtlogu vremena.

Magistar je tehničkih nauka, strelac čak i po horoskopu, ali ga u ovom intervjuu tretiramo kao glavnog poverenika G17 Plus u Subotici. A za G17 Plus (ili URS) se kaže da su uticajna stranka, i da će biti još uticajniji.

Otud šaljem gomilu pitanja na njegovu...

detaljnije
Post date: Pon, 11.07.2011 - 08:01
Custom Search