Izjasni se HRabro

Pon, 25.07.2011 - 11:00 -- nikola.tumbas
Mato Groznica - Pa bunjevački Hrvat
Mato Groznica - Pa bunjevački Hrvat

Press konferencija u prostorijama HNV-a gde je prezentovan akcioni plan Hrvatskog nacionalnog saveta vezano za predstojeći popis stanovništa Srbije koji ima cilj da se što više lica, neopredeljenih ili pripadnika koji su potpali pod "ostalo", iz prošlog popisa jasno izjasni o svojoj etničkoj pripadnosti odnosno da jasno kažu da su Hrvati ako su Hrvati a ne pripadnici neke od subetničkih grupa, primera bunjevački hrvati ili hrvati bunjevci, inače će u tome slučaju biti ponovo upisani pod grupu "ostali". U listama za popis pozicija koje definiše pripadnost nekoj naciji bi će upisivana (to jest ne postoji ponuđeni izbor pa da se nešto od toga odabere i zaokruži).

U video prilogu, između ostalog, Mato Groznica i Darko Sarić detaljnije objašnjavaju problematiku definisanja etničke pripadnosti...

***

ZNAČAJ HRVATSKIH MANJINSKIH UDRUGA U POPISU STANOVNIŠTVA

U Republici Srbiji postoji registrovano preko 40 udruga sa hrvatskim manjinskim predznakom. Hrvatske udruge u predstojećem popisu stanovništva moraju odigrati značajnu ulogu. U poslednjih 50-60 godina imale su nemerljiv uticaj u razvoju hrvatske kulture i očuvanju identiteta.

U predstojećem popisu stanovništva koji će se na teritoriji Republike Srbije održati u oktobru mesecu ove godine, udruge moraju biti jedan od glavnih nosilaca promocije očuvanja identiteta hrvatske nacionalne manjine.

Posebno velik uticaj hrvatskih manjinskih udruga oseća se u manjim sredinama, pogotovo selima. Dobar primer su održane proslave Dužijanci u Žedniku i Tavankutu. U Tavankutu se osetio veliki uticaj udruge HKPD Matija Gubec, a značaj njenog postojanja video se u samoj organizaciji proslave Dužijance, kao i brojnosti prisutnih na misnom slavlju.

Veoma značajan udeo u afirmaciji Hrvatica i Hrvata u Republici Srbiji vezano za predstojeći popis stanovništa odigrava i katolička crkva i njeni svećenici. Cilj HNV je zajedništvo, udruga, kao i katoličke crkve, ali i svakog pojedinca ponaosob, jer samo zajednički možemo očekivati dobre i realne rezultate nacionalne i verske pripadnosti prilikom izjašnjavanja tokom popisa stanovništva.

Svaka udruga dobrovoljno i samoinicijativno ima pravo ukorporirati u svoje aktivnosti i edukaciju svojih članova i simpatizera o značaju popisa stanovništva, Hrvatsko nacionalno vijeće stoji na raspolaganju svima i trudiće se kao i do sada maksimalno podržati i ispratiti delovanje udruga.

Uspeh popisa stanovništva je zajednički cilj. Od rezultata popisa zavise prava koja ćemo kao nacionalna manjina u Republici Srbiji ostvarivati u budućnosti. Zbog toga sve udruge sa hrvatskim predznakom moraju u svom delovanju u narednih nekoliko meseci veliku pažnju obratiti na edukaciju i informisanje svojih članova i simpatizera i jasno i glasno im staviti do znanja da se izjasne hrabro, da su Hrvati, da im je hrvatski maternji jezik i da su katoličke veroispovesti.

Josipa Ivanković

***

Prilog g.Mate dobijen i postavljen 2011.07.26.13.35.

KONFERENCIJA ZA NOVINSTVO U SJEDIŠTU HNV-A

Slogan kampanje za popis stanovništva U Republici Srbiji u listopadu 2011: "Izjasni se HRabro"

Ovaj slogan treba pokazati pravu snagu i odlučnost pripadnika naše zajednice u predstojećem popisu stanovništva.

Zašto smo se odlučili za ovaj moto "Izjasni se HRabro"?

Po posljednjem popisu, oni koji su se izjasnili kao neizjašnjeni ili neopredjeljeni, potom po regionalnoj pripadnosti ili su ubrojani u nepoznato, takvih u Vojvodini ima preko 140.000, a na razini Republike Srbije takvih je više od 270.000.

Zbog dobro poznatih okolnosti, mi vjerujemo da među njima ima značajan broj pripadnika hrvatske zajednice. S jedne strane možemo razumjeti što se 2002. netko tko je pripadnik hrvatske zajednice nije htio izjasniti kao Hrvat, a s druge strane svakome pa i takvima želimo poslati poruku da se više nemaju čega bojati. Naprotiv, u zemlji za koju vjerujemo da je duboko posvećena demokratskim procesima i vrednotama, nema niti jednog razloga da netko zataji svoju nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost, odnosno osobenost.

S obzirom na visoku razinu animoziteta koja je postojala spram pripadnika hrvatske zajednice tokom devedesetih godina, 2002. kada su sjećanja na te nemile događaje još bila u svježem sjećanju, razumljivo je da se mnogi tada nisu htjeli legitimirati u tom smislu.

Tako na primjer u Srijemu odakle ja osobno dolazim, mnogo je Hrvata koji su ostali neizjašnjeni ili neopredijeljeni, za razliku od situacije u Bačkoj, gdje su se mnogi Hrvati izjašnjavali po svojoj subetničkoj pripadnosti. Vjerujemo da će aktivnosti koje i na ovaj način poduzimamo doprinjeti da se uveliko smanjni broj Hrvatica i Hrvata koji će ostati po strani, kada je popis stanovništva u pitanju, te da će svojevoljno iskazati pripadnost hrvatskom narodu.

Kome se obraćamo sloganom: "Izjasni se HRabro"?

Dakle, porukom "Izjasni se HRabro" mi se obraćamo svim pripadnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Pored onih kojima možda ohrabrenje i nije potrebno, mi se posebice obraćamo svima onima kojima iz bilo kojih razloga nedostaje odvažnosti da jasno iskažu svoju pripadnost hrvatskom narodu. Pozivamo i ohrabrujemo sve one koji su iz bilo kojih razloga, u statističkom smislu, ostali izvan hrvatske zajednice, da pokažu visoku svijest prilikom popisa stanovništva i pribroje se u ukupnu hrvatsku zajednicu u Republici Srbijiu, bez obzira na svoje regionalne, subetničke ili bilo kakve druge afinitete.

Kao što se može vidjeti ova kampanja je posljedica organiziranog planskog nastupa, gdje smo pokušali uključiti sve čimbenike u hrvatskoj zajednici, čime smo u biti htjeli poslati jednu snažnu poruku, kako pripadnicima naše zajednice, tako i društvu i okruženju u kojem živimo, a to je poruka zajedništva. Poruka u kojoj želimo reći da smo se okupili oko iste zadaće, a to je zadaća koja ide u smjeru očuvanja osobnog i nacionalnog identiteta.

Aktivnostima u procesu popisa stanosništva, želimo dati svoj doprinos općim demokratskim procesima u Republici Srbiji, koja je pokazala da se pitanje manjinskih prava i sloboda visoko kotira u zvaničnoj državnoj politici.

Također mi na ovaj način želimo doprinjeti i dodatno osnažiti odnose Srbije i Hrvatske, budući da smo svjedoci poboljšanja suradnje i dobrosusjedskih odnosa, počevši od najviše državne razine pa nadalje.

Ovom kampanjom mi želimo doći do što većeg broja pripadnika hrvatske zajednice, i pozvati ih da se na popisu 2011. izjasne kao Hrvati, koji govore hrvatskim jezikom i koji su kaloličke vjeroispovijesti. Također, želimo i pripadnicima drugih naroda, posebice većinskog, poslati poruku da smo mi ovdje, želimo ovdje ostati kao integralni dio ovog društva, kao lojalni građani Republike Sdrbije, i tako doprinjeti kulturnom i svakom drugom bogatstvu na ovom prostoru.

Mato M.M. Groznica

25. srpnja 2011.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search