POLITIČKO U POSTDRAMSKOM POZORIŠTU

Pet, 02.12.2011 - 10:54 -- daniela.mamuzic

 

RECENTNI OPUS ANDRAéA URBANA

Iz štampe je izašla nova knjiga u izdanju FOKUS Fondacije, čija se promocija održala u okviru Desiré Akademije, festivala Desiré Central Station - East, u Art bioskopu " Aleksandar Lifka " u Subotici, 01. decembra 2011. u 15 časova. Reč je o radu Attile Antala: Političko u postdramskom pozorištu - Recentni opus Andraša Urbana. Attila Antal je u ovoj knjizi analizirao jedan od najznačajnijih aspekata pozorišnog stvaralaštva u društvenom smislu, pojave, principe rada i socijalne okolnosti koji čine pozorišnu umetnost političkim.

Razmatrajući pozorišno-istorijske tendencije političkog pozorišta i društveno-filozofske aspekte današnjeg medijatizovanog društva, u prvom delu rada stiže do uspostavljanja karakteristika koje čine pozorište političkim. U drugom delu analize, teorijsko postavljene teze obrađuje na konkretnim primerima predstava Andraša Urbana koje je reditelj ostvario u periodu 2007-2009. godine u pozorištu "Kosztolányi Dezső" u Subotici.
Ova knjiga pruža dobru praktično-teorijsku podlogu za razmišljanje o društvenoj funkciji pozorišta danas, i kroz postavljene teze daje širi društveni uvid u stvaralaštvo jednog od najistaknutijih pozorišnih autora u regionu.

"Danas, kada nesumnjivo živimo u svetu informacija i ne predstavlja nam nikakvu poteškoću da dođemo do određenih saznanja u vezi sa bilo kojim segmentom života, da li možemo da govorimo o političkom značaju jedne tako stare umetničke forme kao što je pozorište? Ukoliko da, šta bi bilo ono što bi pozorište činilo političkim? Kakav je to uopšte kontekst u kome možemo da ukažemo na društveni značaj pozorišta?

Važno je odmah na početku istaći da se ovde ne radi o političnosti u smislu bavljenja političkim temama. Iako umetničko delo može i po svojoj temi da bude politično, tako što se bavi političkim pitanjima (kao što je na primer rat), u ovoj analizi ćemo pokušati da osvetlimo strukture stvaranja i aspekte umetničkog dela koji u sebi imanentno nose političnost. U tom smislu bi se moglo reći da politička umetnost - i tako i postdramsko političko pozorište - ne biva to zbog onog o čemu govori, nego pre svega zbog onog kako to čini i kakav je njen uticaj na društvene strukture u kojima deluje. Moglo bi se reći da bi umetnost u tom smislu imala zadatak da stvara celine, vrednosti koje postoje van društvenih okvira. Na osnovu jedne analize koja se bavi društvenom funkcijom umetnosti kroz strategije političkog, mogli bi govoriti o tome da ‘umetnost [...] može biti politička aktivnost u ovom smislu, kao potencijalni rez sa važećom društvenom raspodelom čulnog, mesto neslaganja sa konsenzualnim uređenjem i invencija čulnih formi i materijalnih struktura za pojavu novih formi života.

Analiziraćemo stvaralaštvo Andraša Urbana (Urbán András) u pozorištu ’Deže Kostolanji’ u Subotici (Kosztolányi Dezső Színház). Po Lemanu jedno obeležje političnosti jeste da ‘kazalište postaje političkim ne više izravnim tematiziranjem političkoga, nego implicitnim sadržajem svojeg načina predstavljanja [koje] implicira [...] i uvijek neki osobit način rada.’ U tom pogledu je relevantno u ovoj analizi uzeti primer četiri predstave ovog stvaraoca pomoću kojih možemo da pratimo i formiranje trupe sa kojom radi (Urbán András Társulata) od prve predstave (Brecht - The Hardcore Machine) do one koja zaokružuje ovaj razvojni put i završava jednu stvaralačku fazu (The Beach)."

Attila Antal je rođen u Subotici, 1982.  godine.
Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao pozorišni i filmski reditelj, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kao teoretičar dramskih umetnosti i medija. 
Reditelj je i kompozitor pozorišnih predstava i kratkih filmova u Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj.

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Za drugi deo intervjua u toku je upload...

Post date: Čet, 01.12.2011 - 14:25
Privremeni "Bacači svetlosti" montiraju dodatno svetlo koje je tokom intervjua dobro došlo jer su se glavna svetla iznenadno ugasila

Razgovor (u toku je upload) sa rediteljem predstave Muški/ženski-Ženske/muške/Muška, osnivačem umetničke i produkcijske platforme "Bacači Sjenki" Borisom Bakalom (CRO)

Post date: Čet, 01.12.2011 - 13:45

Solo ples Min Tanake uz muziku Lako Feliksa na staroj sceni Kostolanji Dežo pozorišta i naravno puna sala. Na kraju plesa koji je potrajao nepredviđeno dugo komentari gledalaca su bili različiti, videti priloge, dok je na samoj press konferenciji Tanaka bio o svome plesu rekao otprilike: It is Your think, not mine. There is nothing particular in it...

Post date: Sre, 30.11.2011 - 19:00

Atila Antal razgovara sa osnivačima Teatr Novogo Fronta.

U toku je upload ...

Post date: Sre, 30.11.2011 - 15:00

Autor knjige "Teatar pokreta Jožefa Nađa" Milan Mađarev u video prilogu govori o knjizi...

Post date: Uto, 29.11.2011 - 17:00
Custom Search